MENÜ
 • Aranyáron kelt el egy húszéves laptop

  Nem kora, hanem egy hozzá kapcsolódó történet miatt különleges

  60 667 dollárért, átszámítva közel 13 és fél millió forintért kelt el egy internetes liciten az a hordozható számítógép, amelyről 1998 novemberében Bill Clinton akkori amerikai elnök az első hivatalos e-mailjét küldte, méghozzá nem is akárhova: egyenesen a világűrbe.

  Az immár történelmi jelentőségű szürke laptop merevlemezén ma is megtalálható Bill Clinton és John Glenn asztronauta levelezése. Glenn a Discovery űrhajó fedélzetén tartózkodott a világűrben, innen írt levelet az amerikai elnöknek, aki épp Arkansas államban tartózkodott barátainál.

  140419_billclinton

  A hordozható számítógép eredetileg a Fehér Ház orvosáé, Robert Darlingé volt, aki kölcsönadta Clintonnak, amikor az amerikai űrkutatási hivatal, ismertebb nevén a NASA arról tájékoztatta az elnököt, hogy Glenn szeretne vele e-mailt váltani az űrből. A bejövő postaládájában ez a levél várta: “Ez az első alkalom számomra, hogy a világűrből írok egy elnöknek, és minden bizonnyal önnek is ez az első, hogy egy űrrepülőgépből kap e-mailt.

  Hillary és én nagyon örültünk, hogy láthattuk az indulást” – ment a válasz. “Nagyon büszkék vagyunk Önre és az egész legénységre, na meg persze egy kicsit irigyek is.”

  A laptop 2000-ben való eladása előtt Darling gondoskodott arról, hogy megőrizze a történelmi email-váltást a gép merevlemezén, és még egy másolatot is készített róla, minden más adatot pedig eltüntetett a masináról. Bill Clinton állítólag nagyon élvezte a dolgot, különösen akkor, amikor megnyomta a küldés gombot, és tudatosult benne, hogy abban a pillanatban az üzenete keresztülhasít a kibertéren, egyenesen a világűrbe.

  Forrás: MTI

  Kép forrása: techonology.inquirer.net

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon