MENÜ
 • Apád a hibás!

  Ha bármi nem tetszik magadon, azért mostantól nyugodtan hibáztathatod apukádat. Egy új kutatás szerint ugyanis a legtöbb mutációt tőlük örököljük!

  Az emberi mutációk öröklődés nagyban az édesapáktól függ, derült ki egy új kutatásból. Az örökölt mutációk háromnegyede az apáktól származik, ez az arányszám pedig a férfiak nemzési korával egyre inkább erősödik. Az eredmény az eddigi legnagyobb olyan kutatásból származik, mely a genetikai mutációkkal foglalkozott.

  Több mint 85.000 izlandit figyeltek meg tudósok és vizsgálták meg genetikai állományukat.

  “A legtöbb mutáció az apáktól ered” – nyilatkozta David Reich, a Harvard Orvosi Egyetem genetikus professzora. Az eredmények szerint továbbá minél idősebb az apa, annál nagyobb esély van arra, hogy utódjának komolyabb problémái lesznek, például autizmus. Míg az anyáknál nincs erős összefüggés a kor és a gyermeknemzés között, a férfiaknál a problémák eshetőségének aránya 20 és 58 kor között megduplázódik. Vagyis ha úgy vesszük, abban a korban, mialatt egy férfi családot alapít, folyamatosan egyre rosszabb genetikai összetételű utódokat tudhat magáénak.

  A kutatásban – melyben 24.832 apa-anya-gyermek köteléket vizsgáltak meg – összesen 2058 mutációt figyeltek meg. Ezek segítségével további kutatásokat is lehet végezni, így például jobban be tudták határolni, hogy mikor vált el egymástól az ember és a csimpánz közös őse – körülbelül a 3,7 és 6,6 millió évvel ezelőtti időintervallumban.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon