MENÜ
 • Antibébitől kapott agyvérzést

  A 15 éves brit lány kétszer is agyvérzést szenvedett, miután fogamzásgátló tablettát kezdett el szedni.

  Gemma Hill  menstruációs zavarai miatt nyúlt a pirulákhoz. Néhány héttel azután, hogy szedni kezdte a hormonokat, összeesett és hányni kezdett. Négy nappal később szélütés érte, amit az agyának egyik vénájában rekedt, alvadt vérrög okozott. A 15 éves lány többször is görcsrohamot kapott a kórházban, az orvosok csak nagy erőfeszítések árán tudták stabilizálni az állapotát.

  Gemma már túl van az életveszélyen, de a stroke után képtelen járni, alig tud beszélni, és az agyvérzés súlyos károkat okozott a látásában és az emlékezetében is. Kezelőorvosai két hónapos, intenzív rehabilitációs terápiára utalták, de ekkor egy második agyvérzést kapott.

  A kórház dolgozói valószínűnek tartják, hogy a fogamzásgátló tabletta okozta mindezt, mivel az ebben található egyik hatóanyag jelentősen megnöveli a vérrögök képződésének kockázatát. Gemma azóta is próbál felépülni, és teljes életet élni. A második szélütés óta azonban nem érzi az egyik oldalát, és csak alig tudja megemelni a végtagjait.

  A fiatal lány esete társadalmi vitát kavart a szigetországban. Nemrég ugyanis  – a sok tinédzserkori terhesség megelőzésére – az NHS azt ajánlotta a brit kormánynak,  változtassák meg az eddigi rendeletet és tegyék lehetővé, hogy 13 éves kortól előzetes vizsgálat nélkül bárki hozzájuthasson a fogamzásgátlókhoz. Törvény ugyan még nem született, de Gemma tragédiája a rendelet eddigi támogatóit is kezdi meggyőzni arról, hogy mégse enyhítsenek a jelenlegi szabályokon.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon