MENÜ
 • Amszterdam, a kétarcú dáma

  Világjáró sorozatunk második részében Európa egyik legfelkapottabb fővárosába, a hollandok büszkeségébe, Amszterdamba kalauzolunk el titeket. A tulipán, a fapapucs, a szélmalmok és természetesen a könnyűdrogok hazája azonban a közhiedelemmel ellentétben ezeknél a fogalmaknál jóval többről is szól.

  A bécsi Schwechat-ról indulunk, a másfél órás repülőút pedig olyan gyorsasággal tűnik el, mintha éppen csak a budapesti négyes-hatoson utaznánk pár megállót. A látvány amúgy is magáért beszél, elszórakoztatja az utast, főleg, miután Hollandia fölé érünk. Azonnal érthetővé is válik az általuk gyakran hangoztatott mondás: „A Földet Isten teremtette,de Hollandiát a hollandok.”  És valóban. Ameddig a szem ellát a magasból, csatornákat, tengerpartok hosszú szakaszain gátakat, éppen kialakuló síkságokat, munkagépek tömkelegét láthatjuk. A hollandok folyamatosan teremtik országukat, területeket hódítva el a sekély tengertől, illetve gazdag vízhálózatuk egyes szakaszait átmetszve majd lecsapolva gazdag termőföldeket, újabb és újabb városokat hoznak létre. Szükségük is van rá, hiszen Hollandia – és Amszterdam is – Európa legsűrűbben lakott területei közé tartozik, a folyamatos bevándorlások és az extrém népsűrűség miatt pedig folyamatosak az országban a politikai konfliktusok. Ennek ellenére a hollandok igencsak vendégszeretőek. Ez érthető is, hiszen Amszterdam klasszikus turistaváros, a szórakoztatóipara, hírhedt éjszakai élete is a külföldi turisták igényeinek minél szélesebb körű kielégítésére (akárhogyan értsük is ezt a fogalmat ez esetben) épült.

  A Schiphol, Amszterdam reptere igencsak apró, inkább hasonlít egy kisebb pályaudvarra, mint reptérre, ráadásul részben az is, hiszen landolás után szinte azonnal a belvárosba induló vonat ajtajánál találjuk magunkat. Az Amsterdaam Central pályaudvarra érkezve a legkellemesebb meglepetés, hogy semmiféle tömegközlekedési eszközre nincs szükségünk, ugyanis a pályaudvar valóban a centrumban van, tulajdonképpen tíz perc kényelmes sétára bármitől, ami érdekelhet minket. Ráadásul szállásunk a Damrakon található, úgyhogy még a csomagokkal sem túl nagy megterhelés eljutni az amúgy pofátlanul olcsó, – legalábbis a helyi árakhoz mérten – a főtér szomszédságában található hostelba. A Damrak egyébként Amszterdam fő utcája, ami a pályaudvart köti össze a főtérrel, azaz a Dam Square-rel. Legnagyobb része sétálóutca, ahol a klasszikus holland, keskeny és magas épületeken kívül amolyan Váci utcához hasonlatos forgatag kínálkozik számunkra, meglepő módon olcsó vásárlási lehetőségekkel.

  Amint azt előre is sejteni lehetett, öt nap ebből a színes kavalkádból igencsak kevés, így azonnal bele is vágtunk a város körüljárásába. Mindezt természetesen gyalog, hiszen a központ önmaga is annyi látnivalót és érdekességet foglal magába, hogy nagyobb túra nélkül is eljuthatunk szinte bárhova, amit meg szeretnénk nézni. A fő tér, a Dam a város egyik fő látványossága. 1270-ig egészen idáig tartott az Amstel csatorna, a hajók is itt pakolták le rakományaikat. Ekkor építettek gátat a helyi kereskedők, majd elkezdték kiépíteni a teret, így alakult ki a Dam, magyarul „gát” és az Amstel folyó nevéből a város, Amszterdam. A tér a történelmi városközpont legnagyobb tere. Itt található a Királyi palota impozáns épülete, egy klasszicista stílusban épült templom, a Nieuwe Kerk, egy obeliszk, mely a második világháború hősi halottainak állít emléket, illetve a híres Madame Tussaud’s múzeum amszterdami fiókja is.

  A tér amolyan csomópont, innen szerteágazó sugárutak indulnak a város különböző részei felé. A Damrak folytatása déli irányban a Rokin, illetve kelet-nyugat irányban található a Nieuwendjik és a Kalverstraat de Damstraat, a két legnagyobb bevásárlóutca. A tértől mindössze pár perc sétára a két legnépszerűbb múzeum foglal helyet, a Rijsk illetve a Van Gogh. A Rijsk Amszterdam Nemzeti Múzeuma, a történelmük relikviáival, illetve képzőművészetük jelentősebb alkotásaival. Az impozáns épület mögött egy hatalmas park és egy medence található, partján a híres I AMSTERDAM, kb. 2 méter magas betűkből kirakott feliratával, amely a város marketingstratégiájának egyik igen találó szimbóluma. A Van Gogh múzeum egy négyemeletes, hatalmas épület, ahol a nemzet büszkeségének szinte összes jelentős művét megcsodálhatjuk, illetve lehetőségünk nyílik kortársainak, illetve a modern holland festészet remekműveinek megtekintésére is. A belépők egyébként – leszámítva az amúgy gyér felhozatalú Madam Tussaud’s 25 eurós jegyárát – olcsónak mondhatóak, ottjártunkkor a Van Gogh 8 euróért kínált több órás felejthetetlen szórakozást.

  Amszterdam belvárosa a múzeumoktól eltekintve is egész napra leköti a látogatók figyelmét, hiszen legtöbb, egymással párhuzamos utcáját egy-egy csatorna szeli ketté, melyeken karcsú gyalogoshidak ívelnek át, partjain pedig a klasszikus, holland stílusban épült, helytakarékos lakóházak állnak. A csatornák megszámlálhatatlanok, rajtuk pedig úszó virágpiacok is találhatóak, ahol ezer színű tulipánt és egyéb virágokat vásárolhatnak az érdeklődők. Mindezek egyedülálló, máshol nem tapasztalható hangulatot kínálnak a sétálgatóknak. A belvárosban több park is található, mindegyik gyönyörűen gondozva, színes tulipánokkal teleültetve.

  Nappal Amszterdam kulturális város, folyamatosan nyüzsgő, kalandos kirándulóhely. A belvárosból az autók szinte teljesen ki vannak tiltva, így maximum a tömegesen közlekedő kerékpárosok zavarhatják meg a leskelődést, hacsak nem pattanunk mi is biciklire, hogy így járjuk körbe ezt a csodálatos, kisvárosra hasonlító kavalkádot. Éjszaka azonban átlényegül valami teljesen mássá. A Dam tér közvetlen szomszédságában, a város közponjában található a híres De Wallen-negyed.

  Itt csoportosul minden, ami az éjszakai élethez köthető. Igen, itt találhatóak az örömlányok, a drogok és a szexmúzeumok is. Amíg nem jártunk ott, azt hittük, hogy mindezek csupán a távoli városi legenda részei, és ha léteznek is ehhez hasonló dolgok a városban, azokat valószínűleg kutatni kell, hiszen innen elképzelhetetlennek tűnt, hogy csak úgy a turisták elé tárják “büszkeségeiket” a helyiek. Pedig pontosan így van. Drogot és örömlányt vásárolni ebben a városban semmivel sem bonyolultabb feladat, mint Budapesten tejet venni, ráadásul egymást érik az úgynevezett coffeshop-ok, ahol 5grammos mennyiség alatt bárki, korra, nemre és nemzetiségre való tekintet nélkül vásárolhat hasist, marihuánát, ezeknek változatos és különböző erősségű variációit, az előre elkészített, “fogyasztásra kész” műanyag ampullákban kapható változatoktól a “lédig” termékeken keresztül az ötletes módon elkészített péksüteményekig és turmixokig. Mindezek ráadásul az itthoni árakhoz képest nevetségesen olcsók, legalábbis az egyszerűbb fajták: már két euró körüli összegért vásárolhat magának bárki ezekből a “helyi specialitásokból”.

  Ezeken a helyeken két nagyon furcsa dolog ütközik össze, méghozzá a január 1-jétől nálunk is hatályos dohányzás-tilalom, illetve a szeszesitalok és a drogok árusítására vonatkozó helyi törvény. Dohányozni ugyan lehet a coffeeshopokban, de mindenhol hatalmas tiltó táblák mutatják, hogy cigarettát és olyan termékeket, melyek dohányt is tartalmaznak, kizárólag az üzleteken kívül lehet fogyasztani. Tehát csupán a 100% marihuána és hasis tartalmú cigaretták fogyaszthatóak a helységekben. Szeszesitalt pedig nem árusíthatnak olyan helyen, ahol drog is kapható, így akinek esetleg a város másik büszkeségére, azaz a Heinekenre fájna a foga, kénytelen lemondani a drogfogyasztásról, mivel ezeket egyszerre nem kaphatjuk meg.

  Az örömlányok, a piros lámpák alatti kirakatokban inkább látványosságként funkcionálnak. Azonban néhány üvegablakon piros függönyt láthatunk, mely jelzi: az adott hölgy éppen munkáját végzi. A De Wallenben minden az, aminek látszik. Itt a szexszínház valóban szexszínház, ahol élő pornófilmet láthatunk, a mutogatós bácsi valóban széthúzza ballonkabátját, az örömlány pontosan azt a munkát végzi, amit elképzelünk róla.

  Az Amszterdamról szóló pletykák igazak. Ez a város valóban a drog, a prostituáltak fővárosa. Ennek ellenére meg kell jegyeznünk, hogy  a közbiztonság toronymagasan veri a bármely más országban tapasztalt mértéket. Itt nem kell félnünk attól, hogy akaratunk ellenére drogot csempésznek az italunkba, hogy kirabolnak, vagy egyáltalán bármiféle konfliktusba keveredünk. A helyiek igenis imádják a turistákat, a szállodától elkezdve az éttermeken keresztül a coffeeshopokig mindenhol mosolyogva fogadnak, segítőkészek, mindenki kiválóan beszél angolul és ha kell, szívesen útbaigazítanak egy-egy látványosság felé. Valójában a drogokból és a prostituáltakból csupán az lát bármit is, aki látni akar, hiszen egyébként színes a kulturális élet, temérdek a múzeum és a látványosság, Amszterdam ez az arca legalább olyan hangsúlyos, mint a másik, a “magaskultúra” számára kevésbé vonzó De Wallen-kultusza. Vidámság, szórakozás, kultúra és felejthetetlen kikapcsolódás. Ezek jellemzik ezt a rendkívül érdekes országot és várost, ahol minden azért van, hogy mi, turisták jól érezzük magunkat. A tengerparti strandokat, a különböző vízisportokat, az Ajax stadion interaktív kiállításait, a szélmalmok közötti kirándulási lehetőségeket, a Csodák Palotájához hasonló Science Center Nemo-t, a Heineken Experience Múzeumot és a felsorolhatatlanul sok szórakozási lehetőséget tekintve pedig egyértelmű: itt mindenki megtalálja azt, amit keres.

  Amszterdam, ez a kétarcú büszke dáma pedig bárkit, bármikor szívesen lát: akárhogyan is képzeljük el vakációnkat, szinte biztos, hogy nem fog nekünk csalódást okozni.

  Mikovics Anett

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon