MENÜ
 • Amelia

  "Mindenkinek megvan a maga óceánja, hogy átrepülje. Ha elég eltökélt hozzá. Vakmerőség lenne? Talán. De mit tud az álom a határokról?"
  Amelia Earhart az első női pilóta volt, aki igazán kalandos életet tudhat magáénak. Úgy emlegették, mint Charles Lindbergh utódját.

  1928-ban repülte át először az Atlanti-óceánt, igaz, akkor még nem egyedül: két társa is elkísérte. Tulajdonképpen ez még csak PR fogásnak számított, menedzsere, és későbbi férje, a karizmatikus George Putnam szimplán csak a sztorit szerette volna összehozni, hogy utána ebből hatalmas médiaszenzáció, na és persze pénz származzon.
  Amelia legnagyobb vállalkozása 1937-ben következett be, amikor bejelentette, hogy az Egyenlítő mentén körbe fogja repülni a Földet. Putnamnek megígérte, hogy ha sikerül a vállalkozás, abbahagyja a repülést, és többet nem száll fel a levegőbe. A körberepülés nem sikerült…

  A történetből két film is készült, az első inkább az utolsó nagy vállalkozásra fókuszál, itt Diane Keaton bújhatott Earhart bőrébe. A film 1994-ben nagy sikert aratott, azonban a 2009-es változat még ezt is túlszárnyalta.
  Hilary Swank napjaink talán egyik legkarizmatikusabb színésznője, aki szinte bármilyen szerepben ki tudja magából hozni a maximumot, és megmutatni annak értékeit. Férjét Richard Gere alakítja, akinek kimondottan jól állt ez a karakter, elhittem róla, hogy valóban ő George Putnam, aki a kezdeti pénzéhes menedzserből egy érző szívű férjjé alakult át.

  Az Amélia – Kalandok szárnyán című film leginkább kettejük kapcsolatára, szerelmére, illetve Amelia nagy terveire fókuszál, bemutatva egy igazi emancipált nőt, aki soha nem adta fel az álmait és terveit. Korszakának lázadó jelensége volt, reményt adva nőtársainak, hogy bizony ők is értékes, fontos részei a társadalomnak.
  Amelia életének másik fontos szereplője Gene Vidal volt, akinek szerepét Ewan McGregorra osztották. Ügyesen és árnyaltan mutatja be a film kettejük viszonyát: hogyan alakul a kezdeti barátság szenvedélyes szerelemmé, mely azonban nem lehet erősebb Amelia George-hoz való kötődésénél, így ez a kapcsolat meg is szakad egy idő után, a nő véget vet neki.

  Az elmúlt hetven évben rengetegen nyomoztak és kutattak azután, vajon mi is történhetett valójában a Howland-szigetnél, hova tűnhetett Amelia gépe?
  Az útnak ez volt a legrizikósabb része, mivel a sziget annyira apró volt, hogy szabad szemmel nem is lehetett észrevenni olyan magasságból, fontos volt tehát a pontos navigálás. A számításokba azonban valami hiba kerülhetett…a gép sosem landolt a Howard-szigeten.
  Egyes kutatók azt mondják, valahol Japánban érhettek földet navigátorával, Fred Noonannel, ahol fogságba kerültek, és így haltak meg. Mások szerint egy Kiribatihoz tartozó szigeten sikerült landolniuk, egy harmadik csoport pedig azt állítja, Amelia direkt rendezte meg eltűnését, mivel elege lett a népszerűségből, nem bírta elviselni.


  Az igazságra mindenesetre egyelőre nem derült még fény, de addig is, érdemes megnézni a filmet, mert kiváló szórakozást nyújt bármely korosztálynak.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon