MENÜ
 • Alvajárást okozhat a sok tévézés

  Nem is gondolnánk, hogy a bekapcsolva felejtett tévé, a zaj és a villogás alvászavarhoz, az intelligencia fejlődésének megtorpanásához és elhízáshoz is vezethet.

  Ma már majdnem minden gyerek szobájában van tévé vagy számítógép, de figyelnünk kell arra, hogy ezek ne alakítsanak kis rossz alvási mintákat. A sok tévézés felelőssé tehető a képzelőerő hiányáért, hogy mindent azonnal akar a gyerek és a rossz tanulmányi eredményért is.

  Alvás közben agyunk nem csak pihen, számos folyamat zajlik le a fejünkben, például ekkor történik a hosszú távú, mély kódolás, és ekkor termelődik a növekedési hormon is. Több szempontból is fontos, hogy az éjszakát alvással, ne tévézéssel töltsük. Gyerekeknél pedig különösen nagy hangsúly van a nyugodt alváson, ehhez pedig sötétre, csendre és nyugalomra van szüksége a szervezetnek. Vagyis elalvás előtt kapcsoljuk ki a tévét és a számítógépet, mert a zúgás, a hang, a villogás felületes alváshoz vezet.

  Fontos, hogy a serdülők se töltsék idejük java részét a számítógép vagy a tévé előtt, mert az alvásigényük magas, de sokszor az alvásidejük nem tart lépést ezzel, és nem tudják kipihenni magukat. Az alváshiány az iskolai teljesítményük romlásához, rémálmokhoz, elhízáshoz, hiperaktivitáshoz, de akár alvajáráshoz is vezethet.

  Természetesen nem az a megoldás, hogy teljesen kizárjuk életünkből ezeket a technikai eszközöket, elég, ha odafigyelünk a használatukra. Kapcsoljuk ki időben a készülékeket, érdemes nem egyből tévénézésből vagy számítógépezésből hullani az ágyba.

  Forrás: Bors

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon