MENÜ
 • Akár ki is halhatott volna, de mégsem

  A fotós nem akarja elárulni, hol készült a fénykép

  “Ritka, mint a fehér holló” – mondhatnánk is akár rá, ha éppenséggel nem egy papagájról beszélnénk. Az úgynevezett éjjeli papagájról a tudósoknak kevés információja van. Amit a madárról tudnak, az a már elpusztult példányokon végzett vizsgálatokból származik, illetve a madár füttyének felvételéből. Egy ilyen papagájt sikerült nemrég lefotóznia egy természetbúvárnak. A dokumentumfilmes pusztán egy helyen hallotta a madarak hangját, pedig már több száz vidéken járt. A felvétel elkészüléséhez 15 év kutatásra volt szükség.

   

  A tudós cseles volt: a papagájfaj rögzített hangjának lejátszásával csalogatta elő a félénk, tenyérméretű madarat, akinek az egyik legkülönösebb szokása, hogy talajlakó, de úgy szökdécsel, mint egy kenguru. A fotós egyelőre nem akarja elárulni, hogy pontosan hol fényképezte le a madarat, mert úgy látja, a madárnak az lenne a lehető legrosszabb, ha túl sok embert engednének a közelébe.

  Az apró testű éjjeli papagáj tollazata sárgászöld színű, barna és fekete foltokkal tarkítva. A lába kicsi és lapos, a többi papagájénál alkalmasabb a futásra. Csőre erősen hajlott, ezzel roppantja szét a fűmagokat. Napközben füvekben rejtőzik, és éjjel lesz igazán aktív. 2012-ben a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolta az állatot. A papagájpopulációt a vadmacskák, a rókák, illetve az európaiak letelepedése nyomán kialakult természeti változások tizedelték meg. Arra vonatkozóan nincsenek pontos becslések, hogy a faj hány egyede élhet a vadonban.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon