MENÜ
 • Aerobikkal doppingolva

  Farkas Balázs, aki minden megpróbáltatás ellenére is visszatért a pódiumra...

  Farkas Balázs az általános iskolában, a mai divatos szóval élve hiperaktív gyermek volt. Az iskolai tornatanára tanácsára – aki a jelenlegi csapattársának anyukája, kezdett el sportolni. Mivel a tanárnő lánya aerobikozott, így Balázsnak is ezt a sportágat javasolta. Világbajnokságokon elért sikeres megmérettetések ellenére, a fiatal tehetségnek fel kellett hagynia szeretett sportjával. Szülei ugyanis nem engedték, hogy a versenyek elfoglaltságai miatt tovább folytassa a sportolást, de az aerobik függősége nem hagyta cserben szabad akaratát. A kemény megpróbáltatások ellenére visszatért a pódiumra.

  „Másodikos koromban az akkori tornatanárom bármilyen sportot javasolt volna, biztosan kipróbálom, mert nagyon szerettem őt és fontos volt számomra a véleménye. Nyolcévesen az aerobik még egy nagyon zárt világ volt. Ugribugrinak tűnt csupán, ahogy az osztálytársaimmal, iskolatársaimmal tornásztunk a zenére. Ugyanakkor jobb volt sportolni járni, mint ha bandáztunk volna a barátaimmal. Ott mindenkinek azonos volt az érdeklődési köre. Az iskolában más-más az érdeklődés. A fiúk inkább fociztak, ami engem egyáltalán nem kötött le, nem tudtam benne érvényesülni. Az aerobikot többségében lányok űzték, nagyjából hatvan lány és egyedüliként csak én voltam fiú, ezért sokat csúfolódtak velem. Nem estek jól a piszkálódások, de kárpótoltak az élmények az edzésekről és a versenyekről egyaránt” – kezd bele Balázs a történetébe.

  Aerobikkal doppingolva

  Balázs ötödik osztályos korában, a számtalan sikeres versenyek után befejezte a sportolást. Egyszerűen azért, mert a szülei így akarták. Nagyon sok versenye volt, rettentően le volt terhelve, amit annyi idősen még fel sem fogott. Tizenkét évesen egy hetet töltött Ausztráliában a világbajnokságon, utána hazajött, aludt egy napot és utazott Bulgáriába, szintén versenyezni. Javasolták, hogy próbáljon ki más sportot is. „Miután háromszoros világbajnok lettem, a szüleim úszni, atletizálni, karatézni küldtek, de egyikben sem voltam sikeres. Az úszás edzés felét rendszeresen elcsaltam. Nem éreztem jól magam egy színpadias sport után. Unalmas volt. Így kimaradt négy év az aerobikból, amit ma már nagyon sajnálok. Mindvégig kerestem az utamat, hogy hogyan tudnám ugyanazokat az élményeket pótolni, amiket az aerobikkal kaptam. Egy idő után azonban elkezdtem örülni a szabadidőmnek, és egyre kevesebbet gondoltam a sportra” – mondja Balázs. A legnagyobb sikereket közvetlenül a szünetelése előtt érte el. 2002-ben kezdett versenyezni. Először tizenkét évesen Miamiban lett világbajnok, majd ezt követően számos rangos hazai versenyt is megnyert. 2004-ben Ausztráliában kétszeres világbajnok lett. Ezt követte egy másik szövetség által szervezett világbajnokság, ahol hatodik lett. Hazament Debrecenbe és abbahagyta az egész felhajtást. „Csináltam, amit a szüleim mondanak” – mondja szomorúan Balázs.

  Aerobikkal doppingolva

  “Tizenhét évesen kezdtem újra komolyabban ráhangolódni az aerobikra. Akkoriban találkoztam egy régi csapattársammal, akivel Ausztráliában együtt lettünk világbajnokok és szintén abbahagyta a versenyzést. Rengeteget nosztalgiáztunk, és mivel mindkettőnknek rengeteg szabadideje volt, illetve amúgy sem találtuk a helyünket már, így együtt újra megpróbáltuk” – teszi hozzá a sportoló. Nem volt könnyű a jó edzettségi állapotot elérniük. Nehéz volt visszaszokni a sok szabadidőtől megfosztva egy szigorú környezethez, ahol teljesíteni kell. Balázs még mindig próbálja bepótolni a kihagyott éveket. „Szerintem sosem fogom tudni behozni a hátrányomat. 2010-ben kezdtem újra versenyezni. Az első verseny rettentő volt, de azóta sokat fejlődtem. Rengeteg munkát fektetek az edzésekbe. Volt egy nemzetközi verseny Bécsben, ahol első lettem, de ez nem volt még kiemelkedő szint a nagy nemzetközi mezőnyhöz mérve. Majd 2011-ben voltunk világkupán Bulgáriában. Az volt az első igazi nagy nemzetközi verseny, mióta visszajöttem az edzőterembe. Ott is történt ugyan rontás, jelentős eredményt nem értem el, de ez nem számított. Nehéz volt olyanokkal tartani a mezőnyt, akiknek ez a munkájuk, és nem csak egy hobbiként űzik. Pláne a több évnyi kihagyás után. 2011-ben volt az első Európa Bajnokságomon, ahol egyéni kategóriában versenyeztem, tizenkettedik lettem. Európa legjobbjaival küzdöttünk, akiket tágra nyílt szemekkel néztem. Nagy motiváció volt számomra őket látni. Tudtam, hogy még jobban és még többet kell dolgoznom, mert ha olyan jó nem is lehetek, de legalább megpróbáljak hasonlítani rájuk. 2012-ben volt a világbajnokságunk, ahol egyéniben és párosban is versenyeztem. Sajnos a stressztől mind a kettőben történt rontás, pedig elég szépen ment a felkészülés Debrecenben. Kedvemet nem vette, hiszen tudtam, hogy sokat kell még edzenem és lesz majd jobb is” – mondja csillogó szemekkel Balázs, akinek célja, hogy eljusson az első Európai Olimpiára, 2015-ben Bakuba. Erre az Európa Bajnokságon lehet kvalifikálni. Ott a legjobbak közt kell teljesíteni egy olyan versenyen, amire már elmondhatják, hogy megérte a felkészülést, a ráfordított pénzt, időt, energiát. Felnőttebb gondolkodással már egyszer sem jutott eszébe Balázsnak, hogy a sportot felfüggessze tevékenységeiből, hiszen annyi pozitívumot kap folyamatosan az edzésen a társaságtól és a barátoktól is, amiért cserében a maximumot szeretné kihozni magából. „Ha eljönne az a pont, amikor nem tudnék hová fejlődni, akkor hagynám csak abba a versenyzést” – zárja az interjút Farkas Balázs.

  Aerobikkal doppingolva

  Szerencsére Balázsnak annak ellenére, hogy kihagyott több évet, sikerült hamar visszarázódnia az edzettségi szintre. Tetszik az embereknek, a csapattársainak, és az edzőjének is amit csinál. Különösen az, hogy ilyen rövid idő alatt egészen nagy fejlődést ért el. Jelenleg egy turisztikai szakképzésen vesz részt; korábban cukrásznak is tanult, de nem tudta összeegyeztetni a tanulmányi gyakorlatot a sportolással. Jó tanuló, bár egy ilyen kreatív sportnál, mint az aerobik, nem árt, ha az ember agyban is képzett. Visszatérése óta elhivatottságának tekinti, hogy másokat is ösztönözzön a sportolásra. Rendszeres résztvevője a sportág választó programoknak, bemutatókat tart, kiállítja a kupáit, így ösztönzi az aerobik iránt érdeklődőket, hogy próbálják ki a sportot. Balázs elmondta, örül neki, hogy egyre több ilyen eseményt szerveznek, hiszen annál többen ismerik meg a sportokat. Szerinte ugyan nem kell mindenkinek olimpikonnak lennie, de javasolni szokta, hogy csak hobbiból is érdemes sportolni. Balázs Budapesten lakik, de az egyesülete, a FLEX HD Debrecenben van, így ez nehezíti a nemzetközi versenyekre való felkészülést. Úgy érzi, függő lett. Aerobik függő.

   Aerobikkal doppingolva

  Farkas Balázs legfontosabb eredményei:

  Világbajnokság, USA, Miami, világbajnok, 2002

  Világbajnokság, Ausztrália, Adelaide, egyéni világbajnok, 2004

  Világbajnokság, Ausztrália, Adelaide, világbajnok párosban, 2004

  Világbajnokság, Bulgária, Szófia 6. helyezett, 2004

  Magyar Kupa döntő, 2. helyezett, 2010

  Austrian Open, Ausztria, Bécs, 1. helyezett, 2010

  Európa Bajnokság, Románia, Bukarest 14. helyezett, 2011

  Világkupa, Bulgária, Borovets 14. helyezett 2011

  Magyar Bajnokág, 2. helyezett, 2011

  Magyar kupa döntő, 2. helyezett, 2011

  Hungarian Open 7. helyezett, 2011

  Világbajnokág, Bulgária, Szófia egyéni 21. helyezett, 2012

  Világbajnokság, Bulgária Szófia páros 18. helyezett, 2012

  Magyar Kupa döntő egyéni, 1. helyezett, 2012

  Magyar Kupa döntő, páros 1. helyezett, 2012

  Magyar Bajnokság, 2. helyezett, 2012

  Világkupa, Ausztria, Kufstein, döntő 8. helyezett, 2012

  Magyar Tornász Szövetség Aerobik szakág legjobb felnőtt férfi sportolója, 2012

  Magyar Bajnok, 2013

  Bulgária, Borovets világkupa 12 helyezett, 2013

   Ha tetszett a riport, ezen a linken szavazhatsz rá!

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon