MENÜ
 • A világ legveszélyesebb szigetei (2/2)

  Kevésbé szerencsés választás, ha az ember pihenésre vágyik ...

  Sorozatunk második részében tovább folytatjuk azoknak a nem éppen mesebeli szigeteknek a bemutatását, melyeken a vakáció könnyen életveszélyes kalanddá változhat. Cápák, radioaktív sugárzás, krokodilok és mérges kígyók, hogy csak néhányat említsünk a számos tényező közül, mind megzavarhatják a meghitt pihenést. Mielőtt elkezdenénk bepakolni a standtörölközőt a táskánkba, érdemes tehát alaposan megfontolni, milyen úticélt választunk.

  Gruinard-sziget, Skócia

  Az 1940-es években Nagy-Britannia meg volt győződve arról, hogy Németország a háború keretein belül biológiai fegyver bevetésére készül. Ezért kezdte el úgynevezett ’N-bomb’ projektjét, mely során anthrax-szal kísérletezett. Mindezt ezen a festői szigeten tette a skót partokhoz közel. Ezután 45 éven keresztül úgy próbálták eldönteni, vajon megtisztult-e már a terület, hogy birkákat tettek a sziget partjaira, melyek rendre elpusztultak. Ezután repülőgépekről 280 tonna formaldehidet locsoltak a területre, mely ugyan megóv a lépfenétől, de egyáltalán nem mondható egészségünkre hasznos anyagnak. Bár ma már látogatható és állítólag teljesen tiszta a sziget, valószínűleg nem túl sok turista vágyik ide.

   

   

  Farallon-szigetek, USA

  1946 és 1970 között, a San Francisco partjaihoz közel fekvő sziget radioaktív hulladékok lerakóhelyeként szolgált. Körülbelül húsz millió liternyi radioaktív anyagot temettek a föld alá. A mai napig nem tudni, a szigetnek pontosan melyik részén találhatóak és milyen mértékben sugároznak. Ezért az USA partiőrsége úgy döntött, nem bolygatja a halálos temetőt, mert abban hisznek, hogy nagyobb kárt okoznának a feltárásával. A radioaktivitáson kívül a sziget másik veszélyét az adja, hogy partjainál egy hatalmas elefántfóka-populáció él, amelyek a sekély partmenti vizeket a cápák számára attraktív kirándulóhellyé teszik. Érdemes tehát kétszer meggondolni, mielőtt búvárkodni indulunk.

   

  Ramree-sziget, Burma

  Krokodil, maláriaszúnyog, gyilkos skorpió. Ez a három, nem éppen simogatnivaló állat uralja Ramree-szigetét. A sziget egyébként a Guinness Rekordok könyvében is szerepel, ugyanis a második világháború alatt, 1945-ben brit és japán katonák között véres harc zajlott a területen. A túlerőben lévő britek elől a sebesült japánok menekülni kezdtek, de mivel minden utat elzártak az ellenséges katonák, csupán egy irányba mehettek. Így a sziget déli oldalán lévő mocsaras területre menekültek, amely a világ egyik legnagyobb sósvízi krokodil-populációjának ad otthont. Így, sajnálatos módon guinness-rekordot döntöttek, mint „a világ legnagyobb állatok által okozott tragédiája”, hiszen több mint négyszáz katonát faltak fel az éhes állatok.

   

  Veszély-sziget, Maldív-szigetek

  Végül egy nevében is jelzésértékű korallzátony, mely a Maldív-szigetktől mintegy 700km-re található. Habár a mai napig lakatlan, ennek nem vadállatok, vagy egyéb veszélyes tényezők az okai, hanem egyszerűen a földrajzi elhelyezkedés. Az apró sziget mindentől annyira messze van, hogy bármiféle segítség is órákra található tőle. Ráadásul egy korall-zátony kellős közepén található, így hajóval sem lehet megközelíteni. Valószínűleg a sok megfeneklett felfedező adhatta ennek az amúgy békés kis szigetnek ezt a beszédes nevet.

  Mikovics Anett

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon