MENÜ
 • A világ legveszélyesebb szigetei (1/2)

  Avagy mit ne válasszunk úticélnak.

  Hajótöröttek, lezuhant repülőgépek túlélői, eltájolt iránytű miatt eltévedtek. Regények főhősei, filmek főszereplői és valóságos személyek, akik szerencsés módon menekültek meg valamiféle katasztrófától és lakatlan, vagy éppen csodálatos mediterrán szigetekre vetette őket a part. Következő két részes sorozatunkban azonban olyan szigeteket fogunk bemutatni, ahová nem szívesen mennénk nyaralni. Ezek ugyanis a világ legveszélyesebb szigetei.

  Ilha da Queimada, Brazília

  Azaz más néven Kígyó-sziget, Brazília partjainál, São Paulo-tól délre található. Különlegessége, hogy otthonául szolgál az arany lándzsakígyónak. Ez a fajta felelős a kígyómarás okozta halálozás több mint 90%-áért, ráadásul nem csupán elvétve található meg a kedves szigeten, hanem becslések szerint minden négyzetméterére jut 4-5 kifejlett 0,5-1 méter hosszú példány. Ezen kívül többféle csörgőkígyó és egyéb mérgező fajta él itt, ezért a Brazil Tengerészet úgy döntött, teljesen elzárja a szigetet az emberek elől, a belépéshez engedély szükséges.

   

  Miyake-jima, Japán

  Az Izu-szigetek egyik tagja. Az egész szigetcsoport vulkanikus kőzetekből áll, és egyre gyarapodik, köszönhetően annak, hogy a világ egyik legaktívabb vulkánja folyamatosan szolgáltatja a lávát. Az Oyama-vulkán rengetegszer kitört, legutóbb 2000-ben, mely után az egész sziget lakosságát kitelepítették, és csupán öt év múlva térhettek vissza. A lakosság 70-80%-a meg is tette ezt. A legnagyobb probléma nem a váratlan kitörés, hanem a vulkánból szivárgó bizonytalan és kiszámíthatatlan mennyiségű mérgező kéngáz. A városokat olyan korszerű technológiával próbálták emiatt felszerelni, mely a levegő halálos dózisú kéntartalmának elérése előtt hangos szirénázással figyelmezteti a lakókat a veszélyre. Ekkor mindenkinek gázmaszkot kell húznia. Ezért a lakosok mindig maguknál tartják az életmentő eszközt. Az alsó képünkön egy esküvőn készült fotó látható, ahol a násznép és a pár is ilyen maszkban ünnepli az egybekelést.

   

  Saba, Holland-antillák

  Amennyiben nem rajongunk a heves viharokért és hurrikánokért, Saba gyönyörű karib mesevilágát is kerüljük el. A sziget ugyan kedvelt búvárkodási és hegymászási cél a turisták számára, de júliustól novemberig legalábbis érdemes elkerülni. Ugyanis a feljegyzések szerint ezt az apró szigetet, földrajzi fekvéséből adódóan az elmúlt százötven évben több hurrikán és pusztító erejű vihar sújtotta, mint a Föld összes többi táját együttvéve. Ráadásul ezek 90%-a a nyári hónapokra esett, ezért ha mégis úgy döntenénk, meglátogatjuk a szigetet, azt mindenképpen télen tegyük.

   

  Bikini-atoll, Marshall-szigetek

  Az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított sziget két okból sem ideális választás a pihenni vágyók számára. Az egyik ok, amely elrettentő lehet, hogy 1946 és 1958 között itt több mint 20 alkalommal hajtottak végre kísérleti atomrobbantást. 1997-ben ugyan sugárzásmentes övezetté nyilvánították, de a régi lakosok nagy része megtagadta a visszatérést, akik pedig mégis, azok nem hajlandóak a mai napig sem a szigeten termesztett zöldségekből, gyümölcsökből, az itt tenyésztett állatokból illetve az ivóvíz-készletből fogyasztani. A másik ok pedig pontosan ennek a következménye. Ugyanis mivel a halászat az utóbbi ötven évben szinte teljesen megszűnt a sziget körül, hogy a cápapopuláció körülbelül a háromszorosára duzzadt, a világ élvonalába kerülve ezzel a nem túlságosan turistacsalogató adattal.

  Mikovics Anett

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon