MENÜ
 • A világ legrégibb kővéseteit találták meg

  A víz miatt maradhattak meg az akár 15 ezer éves kővésetek, melyek könnyen állíthatnak fel rekordot. Az ősemberek fákat és leveleket rajzolgattak.

  Elképesztő területet fedeztek fel az amerikai Nevada területén, az ütős nevű Winnemucca tó környékén. A helyszín bővelkedik a mészkőben, melyek képződményei ráadásul tele vannak ősi motívumokkal és mintákkal, melyek még az egykor ott élő ősemberek munkái.

  A lelet vésetein fákat és leveleket láthatunk, de van néhány nehezebben beazonosítható rajz is, melyek leginkább gyémántokra és oválisokra emlékeztethetnek minket.

  Levelek és a megfejthetetlen oválisok

  A vésetek korát még csak most kezdték el kimatekozni, de az eddigi eredmények szerint Észak-Amerika legkoraibb korszakából valók, vagyis i.e. 10.500 és 14.800 között keletkezhettek. Ez azt jelenti, hogy könnyen lehetnek ezek a világ legrégibb kővéseteit.

  Korábban a tó beborította a most felfedezett köveket, valószínűleg ezért maradtak meg olyan jó állapotban, ezen kívül a víz segíthet a pontos kormeghatározásban is, meglepően egyszerű módon – csupán ki kell elemezniük, hogy amikor a vésetek keletkeztek, pontosan meddig érhetett a tó vize – a vízállást ugyanis ugyancsak ki tudják következtetni évszázadokra bontva.

  Nemrég lehet, hogy a világ legrégibb földgömbjét találták meg, de leltünk már rá Nagy Sándor sírjára is, sőt, kétezer éves hajóroncs is ejtettünk már jó néhány szót…

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon