MENÜ
 • A világ legkönnyebb anyaga

  A fűszál sem hajlik meg alatta!

  Kínai tudósoknak sikerült történelmet írniuk. Különleges szerkezetű szénből előállították a világ legkönnyebb szilárd halmazállapotú anyagát. A Zhejiang egyetem kutatócsoportja egy tudományos folyóiratban jelentette meg tanulmányát a kutatásról, ami saját bevallásuk szerint még kezdeti szakaszban jár, de máris nagyon kecsegtető eredményeket sikerült elérniük vele. A közzétett fotókon a sima fekete széndarabnak tűnő anyagot fűszálakra, virágokra helyezték, és azok láthatóan meg sem hajlanak a tömege alatt. Durva!

  Az anyagot a kifejlesztői karbon-aerogélnek nevezik, mivel az egyetlen atom vastagságú szénrétegekből áll. Az anyag sűrűsége mindössze 0,16 milligramm köbcentiméterenként, ami jóval alacsonyabb, mint az eddigi rekordtartó 0,9-es adata, és még a levegő sűrűségét is alulmúlja.

  Az anyagot olajszennyedődések felszívására fogják majd használni, mivel a saját tömegének 900-szoroság képes magába fogadni és tárolni olajból. A jelenleg ilyen célokra használt anyagoknál ez az arányszám mindössze tízszeres! Az olaj eltüntetése ráadásul nagyon gyorsan megy neki, a tesztek szerint egy grammnyi az új csodaanyagból másodpercenként 69 gramm olajat szív magába.

  forrás: Index

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon