MENÜ
 • A világ leggazdagabb emberei

  A Forbes magazin minden évben összegyűjti a világ leggazdagabb milliárdosait. Így tett most is, most mi is bemutatjuk nektek az első tíz helyezettet. Hogy mit ér a vagyonuk? Most kiderül!

  10. Karl Albrecht

  39 milliárd dolláros vagyonra tett szert. A szupermarket óriás, az Aldi Sud 4500 üzlettel rendelkezik, ebből 1200 az Államokban található. 92 éves, házas, két gyermeke van. Anyja sarki boltjából kezdte el karrierjét a második világháború után, mostanra pedig milliárdossá nőtte ki magát. Vagyonából körülbelül több mint 4,2 milliárd menüt lehetne vásárolni a legnépszerűbb gyorséttermünkben.

  9. Li Ka-shing

  Öt év után került vissza a listára Ázsia leggazdagabb üzletembere, aki a föld 53 országában 270 ezer embert foglalkoztat. Minden hetedik lakást ő épített Hong kongban, továbbá profiljához tartozik a szállítmányozás, a csatornázás, sőt technológiai kezdeményezések befektetője is, többek között a Facebookban és a Spotify-ban is van invesztált pénze. Tizenkét évesen hagyta abba az iskolát, hogy családját segíteni tudja, egy évtizeddel később pedig már saját céget alapított, mely először játékokat, majd később művirágokat gyártott. A hong kongi iparmágnás a Cheung Kong Holdings Limited és a Hutchison Whampoa Limited vezérigazgatója. Nyolcvanhárom évesen 25,5 milliár amerikai dollárt sikerült felhalmoznia, mely ötven forintos pénzérménkből majdnem kilenszázmillió kilogrammot jelent.

  8. Stefan Persson

  A H&M alelnökének cégéhez csatlakozott a Versace és a Marni is, megnyitottak első üzeletei Horvátországban, Szingapúrban és Romániában, így már 43 országban 2500 üzlete van. Édesapja 1947-ben alapította a céget, melyet aztán a fiú 1982-ben vett át, 1998-ban feladta az elnökséget, 2009 júliusában pedig fiát léptette elő a cég élére. Ugyanebben az évben egy 29 házas angliai falut is megvásárolt, mely Linkenholt névre hallgat. Szenvedélyi közé tartozik a sílesiklás, a tenisz és a golf. Hatvannégy éves korára 26 milliárd dolláros vagyonra tett szert. Ha ezt a pénzt szétosztanánk a föld lakosai között, még akkor is jutna fejenként majdnem ezer forint.

  7. Eike Batista

  A brazil milliárdos az MMX Mineracao e Metalicos SA élén áll, ő az olaj- és földgáziparban rejlő lehetőségeket aknázta ki. A másik legértékesebb anyaggal is egyre többet foglalkozik, vagyis az arannyal, még 2011-ben vásárolt meg Kolumbiában egy ígéretesnek tűnő bányát. Így ötvenöt éves korára 30 milliárd dollárra rúg vagyona, mely forintban körülbelül 6600 milliárdot jelent.

  6. Larry Ellison

  Az Oracle vezérigazgatója számítógépekben és sportban is utazik. Legnagyobb szenvedélye a jachtozás, 2010-ben az Amerika Kupát is megnyerte, 2013-ba pedig ő hozza el a versenyt a San Franciscoi-öbölbe, így tizennyolc év után először fogják az Államokban megrendezni a versenyt. 67 évesen 36 milliárd dolláros vagyonra tett szert, mely 145 milliárd darab túrórudi árának felel meg, szóval kis bolygónk lakosságának fejenként jutna legalább kettő.

  5. Amancio Ortega

  Az Inditex, vagyis világszerte ismert divatcégének vezetéséről még 2011 júliusában mondott le, de ezt a cég abszolút nem sínylette meg. A részvények ára egynegyedével emelkedett a múlt év során. A hetvenöt éves milliárdos sem aprózta el, hiszen 37,5 milliárd dollárt sikerült összegyűjtenie, így első alkalommal kerülhetett be a top ötbe. Amiket ti is elfogadnátok vagyonából, nem mások, mint 43 emeletes felhőkarcolója Madridban, 54 emeletes óceánra néző felhőkarcoló hotelje Miamiban, focicsapata, lóversenypályája. Egy vasúti munkás fiaként egy ruhaüzletben kezdte pályáját, akkori felesége, Rosalia Mera pedig nappalijukban kezdett el fehérneműket gyártani.

  4. Bernard Arnault

  A világ jóízlésének meghatározója és Európa leggazdagabb személye újra szép évet zárt luxustermékeivel az LMVH-nál. A nyereség 22%-al emelkedett a Louis Vuitton rekordeladásainak köszönhetően és a Bulgarival való egyesülés hozományaképpen, sőt a világ legnagyobb krokodilbőr gyártó vállalatával a Heng Longgal is közös céget alapítottak. A luxuskereskedő, az LVMH vezeztője 63 éves korára negyvenegy milliárd dolláros vagyont szedett össze, gyűjteményéhez tartozik az Indigó-sziget a Bahamákon, melyet 300 ezer dollárért bérel hetente, továbbá saját síházat a Cheval Blancon.

  3. Warren Buffett

  Nem másról van szó, mint a Berkshire Hathaway vezérigazgatójával, aki még februárban jelentette be, hogy hamarosan át fogja adni a stafétát. Decemberben farmer fiát, Howardot választotta, hogy a cég értékeinek védelmezője legyen. Vagyona hatmilliárddal csökkent, a Berkshire hét százalékos részvényárcsökkenése miatt. Nyolcvanegy éves korára negyvennégy milliárd amerikai dollárra rúg az általa felhalmozott pénzösszeg, melyet az 1965-ben átvett textilvállalatból szedett össze.

  2. Bill Gates

  A lista legismertebb szereplőjéről nem kell sokat mondanunk, hiszen mindenki tudja, hogy ő a Microsoft alapítója. A világ legjótékonyabb személyiségéről van szó, aki már 28 milliárd dollárt eladományozott. Segített a gyermekbénulás felszámolásában Indiában, de további évi 200 milliót fordít arra, hogy Pakisztánt, Afganisztánt és Nigériát is megszabadítsa a betegségtől. Alapítványa egy malária elleni vakcina kifejlesztésén dolgozik, mely ígéretesnek mutatkozik az eddigi tesztek alapján. Másik szervezete, mely meningitis, pneumonia és diarrhea ellenes vakcinák terjesztésével foglalkozik a fejlődő országokban, 4,3 milliárd dollárt gyűjtött össze. Új törekvéseként a mezőgazdaság helyreállítását tűzte ki. Vagyonának csupán egynegyede származik csupán a Microsoftból, mely részvényeinek ára magasabb, mint az utóbbi tíz év során, a többi pedig például az Ecolabba és a Televisa nevű mexikói műsorszolgáltatóba fektetett pénzéből származik. Most, ötvenhat évesen csupán hatvanegy milliárd dollárja van, ami sajnos nem volt elég a lista első helyére kerüléshez.

  1. Carlos Slim Helu és családja

  Harmadik alkalommal került a lista elejére, annak ellenére, hogy vagyona ötmilliárddal kevesebb lett, mint múlt évben. Ennek oka az America Movil részvényeinek ára lecsökkent, ami vagyonának több mint felét adja. Slim egyre több időt tölt a nevével fémjelzett alapítvánnyal, hiszen célja emberbarát munka, mely a humán kapacitást fejleszti. A mexikói milliárdos hetvenkét éves korára hatvankilenc milliárd dollárt halmozott fel, amivel a lista elejére kerülhetett. Ha vagyonát felosztanánk Magyarország lakossága között, mindenkinek jutna több mint másfélmillió forint. Te elfogadnád?

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon