MENÜ
 • A Törökország, a Mikulás otthona

  A Mikulás nem egy zord, havas tájról származik, Szent Miklós egy ókori városban, a mai Törökország területén született.

  Az írásos emlékek többnyire homályos részletekben merülnek ki, azonban valószínűsíthetően Miklós 270 és 286 között született Patara városában. Tizenkilenc évesen szentelte pappá nagybátyja, aki szintén Miklós volt és egy Myra nevű város püspöke. Miklós később egy kolostor apátja lett a település közelében.

  A kicsiny város még ma is létezik Demre néven. Szent Miklós legendája világszerte ismert, a fiatal pap szülei vagyonát szétosztotta a szegények között. A leghíresebb történet szerint három szegény nővérnek segített, hogy férjhez tudjanak menni. Mindezeken felül rengeteg monda fűződik a nevéhez, a mai kultusza ezekre a mondákra könnyen visszavezethető.

  A Mikulás szülőhelyétől nagyjából 100 kilométerre található Antalya, mely mai Törökország egyik tartománya illetve székhelye is. A területen rengeteg ókori görög város romja található, de ezen túl, 630 kilométer hosszan húzódó tengerpartja is bámulatos.

  Antalya városáról már korábban olvashattatok a Mosaic-on, azonban a tartomány több tökéletes nyaralóvárossal is bővelkedik.

  Aksu városa szinte egybeolvadt Antalyaval, könnyen megközelíthető legfőbb látványossága a Kursunlu-vízesés, ami páratlan látványt nyújt a látogatóknak.

  Gazipasa alig 30 kilométerre található Alanya városától, legfőként banán- és narancstermeléséről híres. Az hangulatos ültetvényeken túl tengerpartja is kiváló, homokos part és égszínkék víz fogadja a pihenni vágyókat.

  Alanya lenyűgöző városáról már korábban beszámoltunk, IDE kattintva van lehetőség a korábbi cikk megtekintésére.

  Canakkale tartományában az Iliászból jól ismert Trója városának romjait lehet megtekinteni. A legendás romokról érdemes tudni, hogy kilenc város emlékeit foglalják magukba. Az idők folyamán területre jellemző volt a jelentős fejlődés és hanyatlás váltakozása, így kerülhetett sor több város felépítésére is ugyanazon a helyen.

  Jelentős úti cél továbbá az Ararát-hegy, ahol a Biblia szerint Noé bárkája megfeneklett. Számos zarándok utat és túrázási lehetőséget kínál a hegység.

  Fethiye a török riviéra égköveinek egyike. A városnak körülbelül 68 ezer lakója van, első számú bevételi forrása a turizmus. Partszakaszai és öblei gyönyörű kristálykék színben pompáznak, napozni kizárólag lágy homokban lehet, az idelátogatóknak biztosan felejthetetlen élményben lesz részük.

  Hacilar és Catalhüyök nevű településekre is érdemes ellátogatni, ugyanis a legősibb ember által lakott területek egyikei. Az ásatások folyamán feltárták az újkőkori építészetet, ami sokban hasonlít a magyar népi fagerendás agyagtapasztásos technikához. Amiért kifejezetten különleges, hogy mintegy 7000 évvel korábban használták mindezt, magyar őseinkhez képest.

  Ajánló

  Világsztárokat jelentett be a STRAND

  Íme a Balaton Sound aftermovie-ja

  Lenny Kravitz és Marshmello is jön a Voltra