MENÜ
 • A tökéletes szieszta titka

  Spanyol kutatók előálltak az ebéd utáni szunyókálás ideális receptjével.

  Eddig is tudtuk, hogy a délutáni szieszta jót tesz az egészségnek. Többek között csökkenti a feszültséget, javítja a vérkeringést, regenerálja az emlékezőképességet. Ám nem mindegy, hogy hol és mennyit bóbiskolunk egy kiadós étkezés után.

  A spanyol kutatók szerint az első és legfontosabb szabály, hogy ne szunyókáljunk fél óránál tovább. Ennek oka, hogy fél óra után mély alvásfázisba kerülhetünk, melynek az lehet a kellemetlen mellékhatása, hogy este nem fogunk tudni könnyen elaludni. Ezért ha sziesztázásra adjuk a fejünket, ne pihe-puha ágya feküdjünk, inkább kanapéra, vagy üljünk karosszékbe, ahol kevésbé vagyunk hajlamoska mély alvásba zuhanni.

  A mentális egészséget és alvást vizsgáló tanulmányok eredményei egybecsengenek az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA megfigyeléseivel. Szerintünk 26 perc az optimális szieszta időtartama, mely 36 százalékkal képes javítani az alvás utáni hatékonyságot.

  Fontos azonban megjegyeznünk, hogy csakis a rendszeres szieszta hatékony, a néhanapján történő szundikálásnak nem bizonyított az egészségügyi jelentősége. Viszont, ha már hozzászoktunk az ebéd utáni pihenéshez, csináljuk rendszeresen, mert már egy kihagyott szieszta is az rosszabb a rendszeresen szunyókáló egészségének, mint ha egy étkezést hagyna el.

  Forrás: metropol

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon