MENÜ
 • A tíz legjobb kísértetfotó – 1. rész

  Ki ne hallott volna már furcsa hangokat az éjszaka közepén? Recsegő parketta, pattogó bútorok, hirtelen lezuhanó tárgyak... Vajon képzeletünk szüleményei ezek a jelenségek, vagy néhány kóbor lélek valóban jelezni akarja nekünk jelenlétét?

  Az emberiség nagy kérdése ez, melyre talán sose fogunk választ kapni. Kétkedők mindig vannak, ahogy hívők is. Mindannyiunknak vannak érdekes, hátborzongató élményei, melyek sokszor különös egyezést mutatnak más emberek meghökkentő meséivel. Megéri tehát hinni. De kételkedni is. Hiszen ennyi töprengéssel töltött évezred alatt hogy-hogy nem sikerült soha biztosra dokumentálni a kísértetek létezését?

  Vagy mégis sikerült? Két részes sorozatunkban bemutatjuk nektek azt a tíz kísértetfotót, melyekről biztos magyarázatot még a legnagyobb szakértők sem tudtak adni.

  Lord Combermere alakja

  Lord Combermerét az apátság könyvtárban fényképezte le 1891-ben Sybell Corbet. A férfi karosszékében ül, feje, vállai és jobb keze tisztán kivehető a korabeli fotón, igaz kicsit homályosan. A probléma jelenlétével csupán annyi hogy a férfi a fotó készítésekor már hallott volt. Lord Combermere fontos alakja volt a 19-ik századi brit katonai kampányoknak, fontos felmenőkkel rendelkezett, olyannyira, hogy családjának külön apátsága volt, melynek történelme egészen a 16-ig századig visszavezethető. A fotón szereplő Lord Combermere lordi címét 1817-ben vette fel.

  A férfi 1891-ben halt meg egy lovasbalesetben. A fotó éppen temetése napján készült. Az akkori eljárás szerint a fotográfia több mint egy órán át készült, így persze az is elképzelhető, hogy ez alatt az idő alatt valaki besétált a szobába és néhány percre leült a székbe. Ez megmagyarázná mind az alak átlátszóságát, mind pedig elmosódottságát. Eme magyarázatot viszont az összes szolgáló elutasította, kijelentve, hogy senki nem járt a könyvtárban ez idő alatt. Igaz, ők sem voltak jelen a helyszínen, hiszen éppen a lord temetésén tették tiszteletüket, négy kilométerrel arrébb.

  Érdekesség, hogy a családhoz nem ez az egyetlen paranormális sztori köthető. A Chase család koporsói ugyanis Barbados szigetén híresen mozgékonyak voltak. A történetek szerint akárhányszor nyitották fel a családi sírt, hogy egy újabb koporsót tegyenek bele,  a jelenlévők azt észlelték, hogy a koporsók elmozdultak. A misztérium kivizsgálást éppen a fotón szereplő férfi kísértete, Lord Cambermere rendelte el.

  Freddy Jackson

  Bár 1919-ben készült, csak 1975-ben került publikálásra Sir Victor Goddard fotója, melyen egy csoportnyi első világháborús katonát láthatunk. Hogy mi ebben a fotóban a kísérteties? Az, hogy van rajta egy plusz arc a legelső sorban, balról, a negyedik ember mellett. A tisztán látható arcról azt mondják, hogy Freddy Jackson szerelőé, aki egy propeller-balesetben halt meg a fotó készülte előtt két nappal. Temetése éppen a fotózás napján történt. A fotón szereplő emberek azonnal be tudták azonosítani Jackson arcát, akiről azt mondják, hogy halála ellenére is szerepelni akart a fotón.

  A fotó készítőjének nem ez volt az első találkozása paranormális élménnyel. 1935-ben egy repülése során viharba keveredett, mely elmondása szerint egy másik időbe repítette el – a jövőbe.

  A Newby templom szelleme

  Az 1963-as fotót Reverend K. F. Lord készítette, a Newby templomban, Angliában. A fotó körül – rendkívül jó minősége és az alak tisztasága miatt – rengeteg vita van, arról nem is beszélve, hogy a rajta látható alak direkt a kamerába néz, mely azt a látszatot kelti, mintha valaki direkt pózolt volna. Éppen ezért a kételkedők először dupla expozícióra gyanakodtak, de szakértők bevizsgálása után kiderült, hogy erről szó sincs. Vagyis az alakra máig nincs tudományos magyarázat.

  A fotós szerint mikor készítette a képet, senkit nem látott tiszta szemmel, az alakot ő is csak előhíváskor látta meg a fotón. A templom 1870-ben épült, történelmében sosem fordultak elő mendemondák szellemekről és kísértetekről vagy bármilyen megmagyarázhatatlan jelenségről. A fotót részletesen megvizsgáló szakemberek szerint a fotón látható alak kísértetiességét és megmagyarázhatatlanságát az is erősíti, hogy körülbelül 270 cm magas lehet.

  Nagypapa szelleme

  Denise Russel publikálta ezt a 1997 augusztus 17-én készített képet nagymamájáról , melyen a család döbbenetére megjelent az akkor már 13 éve hallott nagypapa is. A fotós elmondása szerint a nagyi egészen 94 éves koráig élt egyedül, majd miután egyre kevésbé volt önellátó, a család úgy döntött, hogy saját épsége érdekében egy otthonba költöztetik. A publikáló húga a költözés napján több fotót is készített az idős hölgyről, ezek közül ez az egyik.

  A meglepő az, hogy bár nyáron készült a fotó, a kísértetet rajta egy családtag sem vette észre egészen 2000 karácsonyáig, mikor már a nagymama is elhunyt. A költözéskor készült képek ebben az évben kerültek elő a lánytestvér által, aki felkutatva néhány régi fotót, megtalálta ezt is. Olyannyira megtetszett neki az idős hölgyről készült kép, hogy még egy másolatot is készített róla az anyukának, de a két családtag még ekkor sem vette észre a “betolakodót”. Mikor Denise hazalátogatott karácsonykor, húga azonnal a képpel fogadva, megkérdezve, hogy kire is hasonlít ez a férfi a nagymama háta mögött. A férfi elmondása szerint mikor beazonosította néha nagyapját, nem tudott szóhoz jutni.

  A kislány a síneken

  San Antonióban, Texas államban van egy furcsa legenda a város egyik vasútpályájáról. A legendás helyszínen egy út és egy vasúti sín kereszteződese, ahol egy tragikus baleset alkalmával számos iskolás korú gyermek vesztette életét. A mendemondák szerint a gyerekek szellemei a sínekre lökik az autókat. Az autók állítólagos mozgására nem lehet magyarázat a természetes lejtő, hiszen a sínek emelkedőn helyezkednek el.

  Bár a történet lehet, hogy egy egyszerű városi legenda, az embereket még mindig foglalkoztatja, méghozzá olyannyira, hogy Andy és Debi Chesney lánya néhány barátja társaságában a helyszínre kimenve próbált utánajárni egy éjszaka a legendának. A lány és baráti több fotót is készítettek, melyek közül az egyiket a szülők azonnal közölték. Bár a gyerekek elmondása szerint a helyszínen semmit sem láttak fotózáskor, előhíváskor az egyik felvételen felfedeztek egy átlátszó alakot, aki egy, a játékmaciját cipelő kislányra hasonlít.

  Nemsokára visszatérünk további fotókkal, addig is lájkra fel, hagyjátok égve a villanyokat és osszátok meg a cikket, hogy többi ismerősötök se tudjon aludni!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon