MENÜ
 • A Tejútrendszernek ikertestvérei vannak!

  A csillagászok a Tejútrendszerre tökéletesen hasonlító két galaxist fedeztek fel.

  Lehet, hogy a galaxisunk különleges, de korántsem egyedülálló. A Space.com űrkutatási portál adta hírül, hogy Aaron Robotham, a Nemzetközi Rádiócsillagászati Kutatóközpont (ICRAR) és a skóciai St. Andrews Egyetem asztronómusa és munkatársai 340 ezer galaxis adatait elemezték a Tejútrendszer hasonmásait keresve, melyeket a GAMA (Galaxy and Mass Assambley) projekt során gyűjtöttek.

  “A Tejútrendszerhez hasonlatos spirálgalaxisok igen elterjedtek a világegyetemben, ám eddig nem találtunk olyat, amelyek a Kis és a Nagy Magellán-felhőhöz hasonló „kísérő” törpegalaxisokkal rendelkeztek volna” – magyarázták a kutatók.

  A kutatások során tizennégy olyan galaxisrendszert találtak, amelyek a Tejútrendszerhez hasonlóan társakkal rendelkeztek, ezek közül mindössze kettőnek van a Kis és a Nagy Magellán-felhőre emlékeztető „társa”.

  “Az otthonunkul szolgáló galaxis teljesen átlagos, ám a közeli Magellán-felhőkhöz hasonlatos kísérők igen ritkák és vélhetően rövid életűek” – mutatott rá Aaron Robotham, hozzátéve, hogy „ki kell élvezni a látványukat, hiszen már csupán néhány milliárd évig maradnak közelünkben”.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon