MENÜ
 • A sötét anyag még sötétebb?

  Nincs ott, ahol a kutatók várták.

  A Tejutat fürkésző Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászait meglepte, hogy nem találták a titokzatos sötét anyagot a Nap mellett, ott, ahol a jelenleg elfogadott modell szerint lennie kellene. A sötét anyagról úgy vélik a tudósok, hogy az Univerzum tömegének 23 százalékát teszi ki, azonban sem szabad szemmel, sem a jelenleg létező csillagászati eszközökkel nem figyelhető meg.

  Az ESO csillagászai arra számítottak, hogy bizonyítékot találnak a Nap körül örvénylő sötét anyag létére, miután a Tejút több mint négyszáz csillagának mozgását feltérképezték. Ám nem találtak semmit.

  „Az általunk számított tömeg mennyisége jól egyezik azzal, amit látunk – a csillagokat, a port és a gázokat együttesen – a Nap körüli régióban – magyarázta Christian Moni Bidin kutatásvezető. – Ez azonban nem hagy teret többlet anyag, a sötét anyag számára, melyet vártunk volna. Előzetes kalkulációink azt mutatják, hogy világosan fel kellett volna bukkannia a méréseinkben. De egyszerűen nem volt ott!”

  A kutató hangsúlyozta, hogy az új eredmények ellenére egyértelmű, hogy a Tejút nyilvánvalóan sokkal gyorsabban forog, mint amit a látható anyag önmagában indokolna. “Ha tehát a sötét anyag nincs jelen ott, ahol számítottunk rá, akkor a hiányzó tömeg problémájára új megoldást kell találnunk. Eredményeink ellentmondanak a jelenleg elfogadott modelleknek. A sötét anyag rejtélye csak még titokzatosabb lett”.

  Forrás: metropol

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon