MENÜ
 • A nyolcvanhatodik

  II. Erzsébet királynő születésnapot ünnepel

  “Isten kegyelméből Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának más birodalmainak és területeinek királynője, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője”, azaz II. Erzsébet királynő tegnap ünnepelte nyolcvanhatodik születésnapját. Hihetetlen izgalmas, különleges év az idei, hiszen 2012 egyúttal a hatvanadik évfordulója annak, hogy a trónon ül. Arról nem is beszélve, hogy idén nyáron London rendezi az Olimpiai és Paralimpiai Játékokat…

  A mindig méltóságot és eleganciát képviselő királynő a legnehezebb időkben is összetartotta családját, gondoljunk csak a Diana hercegnő tragikus halálát követő évekre. Emellett a politikai életben is mindig helyt állt, bár szerepe az évtizedek múlásával egyre szimbolikusabbá vált, nem véletlenül alkotmányos monarchia Nagy-Britannia államformája. Hatvan évnyi uralkodása alatt a tizenharmadik miniszterelnökét “fogyasztja”. A Nemzetközösségi királyságok fejeként összesen közel százhatvan milliónyi ember felett uralkodik. Ő jelenleg az egyetlen királyi fő, aki egyszerre több ország trónján is ül.

  A Windsor-ház fejeként népes családot mondhat magáénak. Édesanyja, Erzsébet királyné 2002-ben, matuzsálemi életkort megélve, 101 esztendősen hunyt el. Lányának, a királynőnek négy gyermeke és számos unokája van. Legismertebbek közülük talán a trónörökös, Károly herceg, valamint az ő fiai, Henry és Vilmos hercegek.

  Érdekesség a királynőről többek között, hogy születésnapját sohasem a napján, hanem a nyáron ünnepli. Ennek oka Nagy-Britannia időjárásában rejlik, ugyanis a tavasz ezen időszakában még esős idő jellemző. Nyáron, június-július tájékán azonban már sokkal valószínűbb a napsütés, amikor születésnapi szabadtéri rendezvényeket, koncerteket is könnyebb szervezni. A királynő nagy rajongója a corgi kutyáknak. Az elsőt még 1947-ben kapta, jelenleg 11 boldog gazdája.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon