MENÜ
 • A nyelvtanulástól szó szerint nő az agyunk!

  A kutatók a kadétok agyát mérték le a nyelvleckék előtt és után, azt az eredményt kapva, miszerint a plusz tudástól maga az agy is fejlődött.

  Az akadémián olyan nyelveket tanulnak meg 13 hónap alatt anyanyelvi szinten használni, mint az arab, az orosz vagy a dari. Ennek érdekében a nyelvleckék minden nap – hétvégén is – reggeltől estig tartanak, olyan tempót diktálva, melyre sehol máshol a világon nincsen példa.

  Hogy a kutatók biztosak legyenek abban, hogy agyunk a nyelvtanulástól tud fizikailag is fejlődni, az Umea Egyetem orvosi és kognitív tudományokat folytató hallgatóit is górcső alá vették, három hónapon át MRI-képeket készítve agyukról. Míg ezeknek a tanulóknak az agya mit sem változott, a nyelvtanulók legfontosabb szervének néhány része növekedésnek indult.

  “Meglepő volt a felfedezés, miszerint az agy különböző részei növekedtek, attól függően, hogy a tanulók hogyan teljesítettek és mennyi erőt fektettek a kurzusokba.” – mondta  Johan Mårtensson, az Lund University pszichológusa és a kutatás vezetője.

  A nagy agyi fejlődést mutatott embereknek mellesleg kiemelkedőbbek voltak a nyelvi képességei is, amelyek az agy bizonyos részeinek növekedésével még javultak is. Vagyis a nyelvérzék fejleszthető.

  Bár biztosan nem merik kijelenteni, már több kutatás is kimutatta, hogy a nyelvtanulás olyan szinten segíti az agy karbantartását, hogy akik több nyelvet beszélnek kevesebb eséllyel lesznek az Alzheimer-kór áldozatai.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon