MENÜ
 • A NASA új űrteleszkóppal nyomul

  Két hét múlva, hónapok utáni késlekedés után, a NASA legújabb űrteleszkópja nagyra törő küldetésre indul: az univerzumban található fekete lyukak, és azok rejtélyes eredete után fog nyomozni.

  Az űrteleszkópot a Marshall-szigetekről, a Pegasus XL hordozórakétán juttatják pályájára június 13-án. A NuSTAR azt fogja tanulmányozni, hogy miként képződnek és növekednek a fekete lyukak, és hogy ezek a folyamatok miként hatnak a gazdagalaxisokra.

  „Ez a legelső űrteleszkóp, amely a nagy energiájú röntgensugárzásra fókuszál. Ez lehetővé teszi a világegyetem legforróbb, legsűrűbb és legnagyobb energiájú jelenségeinek, például a szupernóva-robbanásoknak vagy a feketelyukaknak a megfigyelését is” – mondta Fiona Harrison, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) csillagásza, a NuSTAR-program vezető kutatója. Hozzátette: a NuSTAR által készített felvételek tízszer élesebbek lesznek, mint a jelenleg működő röntgencsillagászati műholdak képei.

  Paul Hertz, a NASA washingtoni központjának asztrofizikai részlegének igazgatója szerint a NuSTAR új alakot nyit a világegyetemre. Olyan váratlan dolgokat találhatnak „odakint”, mely most még elképzelhetetlen kérdésekhez és válaszokhoz vezethet.

  Az űrteleszkóp a fekete lyukak legbelsőbb régióit vizsgálja, ahol a forró anyag közel a fény sebességére gyorsul fel, nagy energiájú röntgensugárzást bocsátva ki. Természetesen a NuSTAR nem csak a fekete lyukakra összpontosít majd, úgy tervezték, hogy más jelenségeket is vizsgáljon. Beleértve a tömör csillagok maradványait, melyek hatalmas szupernóva robbanásokban semmisülnek meg, vagy az ultrasűrű neutroncsillagokat, esetleg a napkorona kilövelléseket.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon