MENÜ
 • A nap, amikor mindenki úgy tett, mintha érdekelné Ukrajna

  Az ukrán történések leírására talán a legegfelelőbb szó az apokaliptikus. Hogy miért?

  “Ez az egyik legapokaliptikusabb fotó, amit valaha láttam.” – 1500 megosztást hozott Steve Silberman, a Wired riporterének megosztott képe.

  “Ukrán krízis: Apokaliptikus az éjszakai összecsapás Kijevben” – BBC

  “A kijevi tüntetések kezdenek apokaliptikusnak tűnni” – ABC News

  majdanelotteutana

  A kijevi tüntetések azonban ezzel egyidejüleg vonzották a kattintásokat is. A szerdai nap végére, a legnagyobb portáloknak (Huffington Post, Buzzfeed, Mashable, Bussiness Insider megvolt a saját listaszerű összeállításuk arról, amit mi is megjelentettünk Megrázó fotósorozat: Az ukrán helyzet mint posztapokaliptikus videójáték címmel. Mentségünkre szóljon, hogy mi azért jobban kötődünk a kis országhoz, mint az előbb felsorolt portálok olvasói. A cikkek magas részletességgel, kevés magyarázattal  leginkább számokban festették le a ukrán vérontást.

  Új műfaj született: az apokalipcikk.

  Ukrajna sohasem volt az az ország, ami a mainstream média figyelmének középpontjában lett volna. Emberek milliói nézték, osztották, posztolták a híreket és a képeket arról a kelet-európai kis államról, akiknek nagy valószínűséggel sok fogalmuk nem volt arról a helyről, míg ki nem derült: az összecsapások legalább száz áldozatot követeltek. Mindez pedig azért, mert végre felismerték a helyszínt. Ukrajna úgy nézett ki végre számukra, mint egy filmforgatás helyszíne, mint a II. világháború, vagy mint az apokalipszis. Elindult a képzelet, mert végre minden “valóságosnak” tűnt. Ukrajna már nem úgy néz ki, mint kellene, most már mindenkit érdekel.

  Mit jelent ez az ukránoknak? Néhány apokalipcikk-szerző felteszi a kérdést, de nem azért, mert tényleg érdekli. Csak egy dolog érdekli őket: a forgalom. Mi köze lenne a Buzzfeednek az ukránokhoz? Semmi. A haldokló és elhunyt ukránoknak viszont annál inkább.

  A képek legalább létező személyeket ábrázoltak a tűzvonalból, ahelyett, hogy mondjuk a Való Világ volt szereplői próbálták volna elmagyarázni a helyzetet. A nyugati weboldalak megadták a figyelmet az ukránoknak, amit szerettek volna megkapni.

  Mindenki szomjazik a szegénységre, a katasztrófára és az Egyesült Államokban még az időjárási csapásokra is. A pusztításban csak vizuális élményt látunk, nem foglalkozunk igazán a történetek szereplőivel, az okokkal és a következményekkel.

  “Ukrán vagyok, Kijev szülötte. Most a Majdanon vagyok, a város főterén. Szeretném, ha tudnátok, hogy miért vannak ezrek az utcákon az országban.” – mondta egy ukrán aktivista nézettségre szomjazva. Sajnos a lány magyarázatára senki sem kíváncsi a klikkvadászat során, ahol egy kép is alig ér valamit. Az egyetlen ‘M’ betűs kifejezés, ami az embereket a foglalkoztatja, az nem a Miért, hanem a: Mi a fene!? Nézd a tüzet! A vizet! A golyókat! A vért! Nézz és ne hallgass!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon