A mungóbab csíráztatása egyszerűen

Aki szereti a kínai és az indiai konyhát, az már biztosan találkozott korábban a mungóbabbal, amely egy Dél-Ázsiából származó tápanyagokban és vitaminokban rendkívül gazdag hüvelyes. A fogyasztása jó hatással van a bélműködésre, méregtelenít, és képes szabályozni a vércukorszintet.

Az a kis szárkezdemény pedig, amely az apró mungóbab magocskából pár nap elteltével tör elő, ezeknek a fontos alkotóelemeknek a sokszorosát hordozza magában. Így a mungóbabcsíra fogyasztása sokkal egészségesebb, mint magának a kifejlődő növénynek.

A csíráztatásának a folyamata nem egy nagy ördöngősség

A csíráztatás akár otthon a konyhában is megoldható. Manapság ugyanis számos webshopból beszerezhetünk csíráztatásra alkalmas mungóbab magokat, amelyek a tévhitekkel ellentétben egyáltalán nem túl kicsik. Így nem kell attól félni, hogy az öblítéskor a lefolyóban végzik.

Ezenkívül szükség lesz még egy szűrőre és egy csíráztató edényre, amely lehet akár egy szimpla befőttes üveg vagy műanyag kancsó is. De manapság már a csíráztatással foglalkozó webáruházakban kaphatóak direkt erre a célra kialakított csíráztató edények is.

Mungóbab csíráztatásának menete

Első lépésként mérjünk ki a vásárolt magokból egy bögrével, és mossuk meg őket! Ezt követően pedig áztassuk be őket egy éjszakára vagy legalább 12 órára! Miután ez az időtartam letelt, szűrjük le a magokat egy szűrő segítségével, és oszlassuk el őket úgy, hogy minél kevésbé legyenek egymáson a csíráztató edényben!

Ezután pedig már csak annyi dolgunk maradt, hogy időnként átmossuk a magokat, és ismét lefedjük le a csíráztató edényt! Erről a lépésről semmiképpen sem szabad elfeledkezni, mivel a mungóbab túlzott fényhatásra keserűbbé és rágósabbá válik.

Ha ezeket a lépéseket betartjuk, akkor már az első nap látszódni fognak a csírakezdemények, amelyek pár nap múlva elég nagyok lesznek ahhoz, hogy fogyaszthatóak legyenek.