MENÜ
 • A modellek csodálatos életének nyomában

  Csillogás, kifutók, gyönyörű ruhák, világkörüli utak, reflektorfény, celebpartyk és híres pasik.

  Minden lány irigyli őket és minden nő a szíve mélyén rájuk akar hasonlítani. 2014-ben mikor mikor ez a szakma eljutott arra a szintre, hogy a címlapokon szereplő lányokra többen figyelnek, mint az épp aktuálisan felbukkanó tini sztárokra kíváncsi lettem. Álom vagy inkább rémálom modellnek lenni?!

   zokómodell

  Egy kislányt megkérdezve arról, hogy mi lesz, ha nagy lesz?! 10-ből 9 azt válaszolja, hogy modell. (A maradék 1 pedig énekesnő vagy állatorvos.) Idővel ez az arány csökken, de a modellkedés még így is a fiatalok álma. Ezt használja ki a sok kamu modellügynökség, akik abból élnek, hogy lehúzzák és kihasználják az ártatlan és hiszékeny lányokat.

  Ennek a menete pedig a következő:

  1. Jelentkezés pár ügynökséghez, ahol elmondják majd, hogy két dolog fontos a modellkedéshez. Sok-sok alázat és némi anyagi befektetés, ami természetesen majd a munkák során megtérül. Ugyanis először szükség egy portfólióra, amit az ő fotósuk el is tud készíteni és most van ok az ünneplésre, hiszen kedvezményesen 50-60 ezerből most meg is lehet úszni.

  2. Válogatások. El kell járni rájuk, de persze majd ők is saját képeket akarnak, ami megint egy csomó pénz. A kiakadt szülők már nem akarnak adni, de ha sikerül őket meggyőzni a “nemsokára gazdag és híres leszek” szöveggel, akkor csinálni fognak újabb képeket, amik ugyanolyan gagyik lesznek.

  3. Egy év után, amikor a “kezdőmodell” még mindig csak statiszta állások kap külföldre szánt pár másodperces reklámfilmekben, akkor sem fog rájönni, hogy átverték.  Ugyanis a kövér, izzadós magukat ügynöknek nevező kéjencek egy valamihez értenek igazán. A hazugságokhoz. Mert “amíg nincs munkád, nem fognak komolyan venni olyanok, akiktől nagy lehetőséget is kaphatsz!!!”

   zokómodell2

  Itt szeretném leszögezni, hogy egyáltalán nem az elrettentés a célom. Azt mondanám minden kezdő modellnek, hogy nagy ügynökséghez menjen. Az internet korát éljük. Tessék lenyomozni, hogy melyik a komoly és melyik nem. Kérdezzetek és bízzátok magatokat szakemberre.

   

  Abban az esetben, ha sikerül egy lánynak igazi modell feladatot kapni, akkor sem nevezném főnyereménynek.

  Egy bemutató mindig olyan gyönyörű, csillogó és magával ragadó, hogy mindenki a szépen kisminkelt és tökéletes frizurájú lányok helyében szeretne lenni, de a kulisszák mögött van mindennek a szíve és lelke. Ott, ahol mindenki ordít és szaladgál, mintha megőrült volna – csak azért, hogy a publikum perfekt show-t kapjon – ahol a modellnek semmilyen körülmények között nem szabad kimenni még a mosdóba sem, nehogy valami történjen a milliós ruhákkal. Ezek azok a körülmények a modellek elmondása szerint, amelyek megtanítják tisztelni a szakmát és azt a kemény munkát, amit a stáb végez és A látszat ellenére nem csak világsztár férfiakból és végeláthatatlan partikból áll egy modell élete. Ahhoz, hogy komolyan vegyék őket a szakmában komoly lemondásra, strapabírásra és kompromisszumkészségre van szükség. Sajnos mindig vannak olyanok, akik átlépnek egy bizonyos határt és próbálnak megfelelni a divat által diktált sztereotípiának, a csont sovány nőképnek. Johann Hari szerint a divatvilágnak kétfajta áldozata van: az egyik a modell, akit rövid ideig használnak, hogy aztán leselejtezzék, a másik a hétköznapi nő, akire ráerőltetik ezt az eltorzult nőképet. Ezek a modellek általában 25 százalékkal kevesebbet nyomnak, mint egy egészséges nő normál súlya. Elődeikhez hasonlóan teszik, amit kell: éheztetik magukat. Sokszor hetekig vízen és salátán élnek, ha pedig a testtömeg-indexük eléri a 12-t, a saját izmaikat és szöveteiket kezdik el felemészteni. Több olyan modell is akadt az elmúlt években, aki a divatbemutatókon aratott hatalmas siker után az éhségtől esett össze.

   

  Költői kérdésemre a sok kutatás után sem tudnék egyértelmű választ adni. Amiket leírtam lehet szélsőséges példának venni, de akárhogy is nézzük ott van mögöttük a ki nem mondott igazság és a sok legenda, ami körülveszi a modellek világát. Ameddig lesznek tervezők, akik megkövetelik az anorexiás botrányhős lányokat, addig nemigen van esély a változásra. Azt mondom próbáljunk meg örülni a sok szép és karakteres magyar modellnek, akik már igen szép számmal öregbítik hazánk nevét a nemzetközi kifutókon és segítsük a modellpalántákat, hogy ők is sikeresek legyenek és ne vesszenek el a csalók világában.

  Zolkó

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon