A mikrozöldségekről bővebben

Sajnos egyenlőre még nincsen lehetőségünk arra, hogy friss szezonális zöldségeket fogyasszunk, pedig pont ebben a kora tavaszi időszakban van a legnagyobb szükségünk a vitaminokra és az ásványi anyagokra, hogy védekezni tudjunk a vírusokkal szemben.

Főként ezért is érdemes belevágni a mikrozöldségek termesztésébe, amelyek jóval nagyobb mennyiségben tartalmazzák a szervezet számára szükséges tápanyagokat. Fellelhető bennük E-, K- és C-vitamin, de az antioxidáns hatású zöld színanyagukról, a klorofillról sem szabad megfeledkezni, amely segít csökkenteni az esetleges gyulladásokat, megvédi a sejteket, sőt, akár még a rák megelőzésében is segíthet.

A kenderrostban történő termesztésük lépésről-lépésre

A folyamat megkezdéséhez szükség lesz egy ültetőtálcára, egy kenderrost lapra, egy tiszta vízzel megtöltött permetező flakonra, egy pohár tiszta vízre, az általunk kiválasztott magokra, egy evő- vagy teáskanálra, valamint egy lefedő lapra.

Miután mindezeket sikerült beszereznünk, kezdhetjük az ültetést, amelyhez először is helyezzük a tálcába a kenderrost lapot, majd öntsük rá a pohár tiszta vizet! Ezt követően pedig a kanál segítségével szórjuk szét egyenletesen az ültetni kívánt magot! Végül jöhet a magok alapos lepermetezése – általában 5-10 nyomás javasolt -, majd tegyük rá a tálcára a lefedő lapot! Az első néhány napban garantáltan meg fognak jelenni az első csírák, amely során fontos, hogy csak a permetező flakon segítségével nedvesítsük őket naponta kétszer.

Abban a szakaszban pedig, amikor a szárkezdemények elérték már szükséges magasságot, vegyük le a tálcáról a fedlapot, és rakjuk egy olyan helyre, ahol több napfény éri. Ebben az időszakban már öntözhetünk alulról is, amelyhez fel kell emelnünk a kenderrost lap egyik felét, és körülbelül 1 deciliter vizet kell aláönteni. Pár nap múlva pedig már egy kisolló segítségével arathatjuk is a termést.

Készítsünk a mikrozöldségeinkből egészséges turmixot!

Az egyik legjobb módszer az általunk megtermesztett mikrozöldek felhasználására, ha turmixot készítünk belőlük. Ehhez csupán valamilyen tápláló gyümölcsre, például banánra vagy mangóra, és egy kis növényi tejre van szükség.

De használhatjuk salátaalapként is őket

Ha több fajta mikrozöldet összekeverünk, akkor egy igazán izgalmas ízvilágú és színű saláta készíthető, amelyet fogyaszthatunk akár üresen is egy finom öntettel leöntve, de érdemes hozzá keverni néhány szezonális zöldséget, sajtot és diót is, hogy kicsit izgalmasabbá tegyük.