A mikrozöld használata a mindennapokban

Minden tányérunkra kerülő zöldség egy apró magból fejlődik ki. Ezekben pedig a folyamat elején megtalálhatók mindazok a tápanyagok és nyomelemek, amelyekre támaszkodva kinőhetnek az apró szárkezdemények, és zsenge mikrozölddé, később pedig kifejlett zöldséggé cseperedhetnek. 

Egy mikrozöld és egy kifejlett zöldség beltartalma között viszont óriási különbség mutatkozik. Az előbbiben ugyanis ezek az anyagok sokszoros arányban vannak jelen, mivel a csírázást követően alig egy héttel már az asztalunkon lehet. De a tápanyagtartalma mellett még az is az előnyei közé sorolható, hogy egész évben változatosságot, új ízeket és színeket hozhat az étrendünkbe, amelyre a téli és a tavaszi időszakban nagy szükségünk van.

Mihez ehetjük a mikrozöldet?

A felhasználását illetően a határ a csillagos ég, használhatjuk például salátaalapként, üresen egy finom öntettel tálalva, vagy keverhetünk közé szezonális zöldségeket illetve gyümölcsöket. Abban az esetben pedig, ha egy kicsit ínyencebbek vagyunk, akkor érdemes a sajthoz, a diófélékhez, az aszalt gyümölcshöz és a sült zöldségekhez is nyúlnunk.

Emellett remek alapanyagként szolgálhat egy smoothie-hoz is. A zöldborsó és a fodros kel mikrozöld például nagyszerű párost alkot egy kis banánnal és valamilyen növényi tejjel. De az sincsen kizárva, hogy fagyasztott bogyós gyümölcsökkel, mangóval vagy ananásszal turmixoljuk össze őket.

A fentieken túl a mikrozöld remek kiegészítője lehet még a mártogatósoknak és a különféle kencéknek. A legtöbb fajtája ugyanis rendkívül ízes, amelynek köszönhetően ezek az ételek egy kis extra ízt kapnak, az extra tápanyagokról nem is beszélve. A zöldborsó mikrozöld segítségével például isteni finom humusz gyártható.

Használjuk simán szendvics feltétként!

Abban az esetben, ha nincs időnk vagy kedvünk turmixolgatni, akkor a frissen szedett zöldet  rakjuk a szendicsükre! Amellett, hogy feldobja majd az ízét, igazán ínycsiklandó látványt is fog nyújtani.