MENÜ
 • A Mephisto-val búcsúzott Alföldi

  Alföldi Róbert utolsó nemzeti színházbeli rendezését, a Mephisto című előadást tegnap este mutatták be. Ezzel egy korszak véget ért.

  A rendező elmondta, hogy a hatalom és a művész viszonyát vizsgáló darabot aktualitása miatt tűzik műsorra, de a darabválasztásnak nincs köze a Nemzetiben zajló változásokhoz.

  “Egy olyan társadalmi kort kezdünk el élni, amikor fontosabb lesz mindenkinek az, hogy milyen párthoz kötődik, mint az, hogy mi a teljesítménye” – fogalmazott Alföldi Róbert. Felidézte, hogy a Magyar Művészeti Akadémia elnöke egy interjúban arról beszélt, fontosabbnak tartja a művészileg gyengébb, de a nemzet megmaradása szempontjából hasznos alkotásokat, mint a “haszontalan” nagy műveket.

  Mint mondta, minden hatalomnak probléma a kultúra, a művészet, mert nagyon sok pénzbe kerül, nagy hangú, állandóan véleménye van, szembesít és biztos nem hoz nemzetgazdaságilag kimutatható hasznot. Hozzátette: a hatalomnak a kulturáltságát mutatja, hogy hogyan viszonyul a művészethez.

  Korábban Vidnyánszky Attila, a teátrum július 1-vel kinevezett vezetője azt kérte, hogy a Mephisto már ne szülessen meg, mert több szereplő jelezte, hogy nem marad a Nemzetiben, ezért nem lehet majd kijátszani az előadást. Alföldi Róbert már akkor leszögezte, hogy a meghirdetett bemutatóikat megtartják.

  Tíz alkalommal játszhatják el a darabot, mintegy hatezren nézhetik meg, a jegyeket gyorsan elvitték, így még nyereségre is lehet számítani. Egyébként a tegnap esti Mephisto-bemutató a 2002-ben megnyitott új Nemzeti Színház történetének 5000. előadása.

  És hogy mihez kezd a rendező? Alföldinek a Radnóti Színházba, Újvidékre, Németországba, Ausztriába is van meghívása. Megnyugtatott mindenkit, hogy az eddigieknél is több munkája van az elkövetkezendő két-három évre.

  Forrás + fotó: MTI

  Ajánló

  Újabb 50 nevet jelentett be a STRAND

  Íme a Nickelodeon’s Kids’ Choice Awards 2020 jelöltjei

  Sziget: itt az első nyolcvan fellépő