MENÜ
 • A maják nem jósolták meg a világvégét

  Egy nemzetközi tanácskozás arra a következtetésre jutott, hogy a maja próféciák nem a világvégére, hanem sokkal hétköznapibb dolgokra vonatkoztak.

  A dél-mexikói Mérida városban gyűltek össze régészek, antropológusok és más szakemberek, hogy az ősi kalendáriumot elemezzék. A számítások szerint a maják Kr.e. 3114-re tették a világ kezdetét, amely 13 baktunon, azaz 5125 éven át tart, így a naptár egyes vélemények szerint 2012. december 21-én lejár. A szakértők szerint 13. baktun vége valóban egyfajta mérföldkövet jelent, de semmiképpen sem a világ végét.

  “A maják készítettek próféciákat, de nem fatalista értelemben, hanem sokkal hétköznapibb eseményekre, szárazságra, járványokra vonatkoztatták, amelyek ciklikus világképükben megismétlődhetnek a jövőben” – magyarázta Alfredo Barrera, a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH) régésze.

  Ráadásul a majákat különösen érdekelték a jövendő események, amelyek jóval későbbiek, mint 2012. december 21.

  “Sok olyan maja emlékmű van, amely tőlünk is távoli, jövőbeli eseményeket taglal. Palenque 7. században uralkodó királya, KÍinich Janaab Pakal úgy vélte, hogy mostantól számítva sok ezer év múlva tér vissza a Földre” – magyarázta Geoffrey Branswell, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem antropológusa.

  Összegzésként elmondható, hogy az apokaliptikus víziók, melyekkel előszeretettel ijesztgették az embereket, távol állnak a maja gondolkodásmódtól. Ideje fellélegeznünk!

  Forrás: metropol

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon