MENÜ
 • “A maják még bőven rejtegetnek meglepetéseket!”

  Megtalálták a maja történelem egyik legfontosabb királynőjének sírját.

  A Guatemalában feltárt sírt az egykori maja királyi város, El Perú-Waka ásatása közben fedezte fel egy csapatnyi archeológus a Washington Egyetemről.

  A csapat egy apró alabástrom korsót találtak, melyet az egykori alkotója sellő-alakúra faragott ki, amelyet ha felnyitunk, egy idős hölgy karja és feje is felemelkedik. A kutatókat a nő ábrázolása fogta meg leginkább: ráncos arc, fülek elé fésült haj és négy rovátkoló díszítés, mely elárulja, hogy a tárgy K’abel, a maják egyik legjelentősebb királynőjének tulajdona volt.

  Miután további kerámiákat és egy nagy, az egykori bejárat eltakaró kőtömböt is találtak, biztosra vehető, hogy egy sírről van szó, ami a tárgyak szerint a királynő végső nyughelyeként szolgált.

  Egy Freider nevá maja-szakértő szerint a felfedezés nem csak azért fontos, mert fontos történelmi személyé, hanem azért is, mert érintetlen sírral még nem találkoztak a majákat kutató archeológusok.

  “A Klasszikus Maja civilizáció az egyetlen klasszikusnak nevezhető archeológiai terep az Új világban – az egyiptomiakról, görögökről, mezopotámiaikrról és kínaiakról már rengeteg anyagi tárgyunk van és feljegyzésünk, sokat tudunk róluk a feltárt szövegek és képek miatt, de a maják még bőven rejtegetnek meglepetéseket!”

  Fotó: El Peru Waka Regional Archaeological Project

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon