paradicsom

A magyarok ezeket a zöldségeket imádják

Talán nem kell külön hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy legalább naponta egyszer együnk zöldséget és gyümölcsöt. A fiatalok körében már nagyobb a zöldségfogyasztási kedv, de az idősebb korosztály – főleg a férfiak inkább húst ennének hússal.

Paradicsom

A paradicsom az egyik legkülönlegesebb zöldség – vagy inkább gyümölcs? Nem véletlenül nagy kedvenc. A növények egy része a zöldségek körébe tartozik annak ellenére, hogy a gyümölcsét fogyasztjuk, pl. avokádó, uborka, tök és természetesen a paradicsom. Sokaknak mégis gyümölcs, mert annyira édes és finom. Az USA-ban eldöntötték a kérdést, egy bírósági döntés értelmében zöldségnek minősítették, mivel általában nem desszertként, önállóan, hanem valami mellé, pl. salátaként fogyasztjuk.

Végül is teljesen mindegy, a lényeg, hogy fogyasszunk belőle minél többet, hiszen finom és egészséges.

Paprika

Szorosan a paradicsom nyomában van a paprika, ebből is főleg a tölteni való, úgynevezett TV paprika. Ez sem véletlen, hiszen a hagyma mellett ez a két fő összetevője a magyarok közkedvelt ételének, a lecsónak.

Bár már a paradicsom sem feltétlenül csak piros színű, de azért nem versenyezhet a paprika sokszínűségével, ami lehet zöld, sárga, piros, sőt ezek kombinációja is. Nem beszélve az ízéről, ami az édestől a méregerősig terjed.

Mivel értékes tápanyagokban gazdag, és kalóriában kevés, a fogyni vágyók is nagyon kedvelik.  Fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatása is van, ezért érdemes influenza esetén minél többet enni belőle. A csípős változatból kivont kapszaicin krémbe keverve hatékonyan csillapítja a reumatikus fájdalmat.

Uborka

Meglepő módon a magyarok népszerűségi listáján nem a burgonya, vagy a hagyma, hanem az uborka áll a dobogó harmadik fokán.

Tekintettel arra, hogy az uborkának több, mint a 90 százaléka víz, ha valaki nem szeret, vagy nem tud sok folyadékot meginni, jól teszi, ha elrágcsál egy kisebb darabot. Ez főleg a kánikulában esik jól szervezetünknek. Jól fermentálható, így a belőle készült savanyúság még egészségesebb. Felfrissíthetjük vele arcbőrünket is, sőt, ha a napon leégtünk, bevethetjük forró bőrünk lehűtésére is. Mint általában a zöldségek, gyümölcsök, ebben is nagyon sok olyan vitamin, ásványi anyag található, ami jót tesz a szervezetünknek.