MENÜ
 • A Macskaherceg kilencedik élete ősbemutató a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

  Bemutatkozik az Ugródeszka sorozat negyedik résztvevője

  A Manna Produkció Ugródeszka sorozatában végzős bábrendező hallgatók mutatkoznak be az évad végén a nagyközönség előtt 1-1 bábos előadással. A negyedik premier Gimesi Dóra azonos című novellájának színpadi változata lesz, Szenteczki Zita rendezésében. A Macskaherceg kilencedik élete felnőtteknek szóló bábelőadás, a párkapcsolatok és a monogámia nehézségeiről.

  mu

  A Színház- és Filmművészeti Egyetem öt bábrendező hallgatója készít egy-egy magyar bábszínpadon még nem látott előadást a Manna gondozásában, az Ugródeszka sorozat keretében. A program május közepén kezdődött el a Stúdió K-ban bemutatott, Szilágyi Bálint rendezésében készült Rosalie elmegy meghalni című munkával, amelyet Lázár Helgának az SZFE-n bemutatott előadása, a népmesei ihletésű Gyásztánc követett, majd Varsányi Péter meseelőadása, a Borbáth Péter története alapján készült Sündör és Niru bemutatóját láthatták az érdeklődők.

  Az Ugródeszka program célja, hogy minél több pályakezdő fiatalnak adjon lehetőséget a bemutatkozásra. A sorozat legújabb produkciójában a rendező mellett az átiratot készítő dramaturg és a szereplők, a Maszkaron Társulat tagjai is pályájuk elején álló fiatalok.

  A Macskaherceg kilencedik élete Szenteczki Zita rendezésében készül, Gimesi Dóra azonos című novellája alapján. A helyszín Budapest, ahol a Macskaherceg is él, aki éjjel ezüstszürke kandúr alakjában járja a háztetőket, beles a lányok ablakán, és pihe-puha álmot dorombol a szívükbe. Aztán egy nap találkozik Alinkával, a tavasztündérrel. A Macskaherceg beleszeret a lányba, és úgy dönt, hogy feleségül veszi. A házasság azonban áldozattal jár: a Macskahercegnek búcsút kell intenie korábbi életmódjának, hogy mindenestül Alinkáé lehessen. Boldogságuk egy ideig felhőtlen, ám a tavasz közeledtével Alinka egyre elfoglaltabb, a Macskaherceget pedig csalogatják a rég nem látott háztetők…

  Gimesi Dóra történetét Nagy Orsolya dramaturg írta színpadra. Az előadás maszkosjáték egy számunkra láthatatlan varázsvilágról, az emberi esendőségről, és a szerelemről. Habár a cím és az állatszereplők nem jellemzően felnőttelőadást sejtetnek, de maga a téma és az előadás is egyértelműen a felnőtt közönséget célozza meg. A jelképhordozó maszkokat és fejékeket Michac Gábor tervezte. A letisztult teret Hegymegi Máté atmoszférateremtő koreográfiái és Tarr Bernadett zenéi töltik meg élettel. A színészek mindannyian a Maszkaron Társulat tagjai: Dér Zsolt, Főglein Fruzsina, Markó-Valentyik Anna, Kovács Domokos, Horváth Márk, Pájer Alma.

  A június 30-i premiert követően, Szenteczki Zita előadása is látható lesz az Ugródeszka másik négy bemutatójával együtt a szegedi Thealter fesztiválon július 28 és 30 között, majd Budapesten is megismétlődik a sorozat ősszel, a MU Színházban.

  Ajánló

  Martin Garrix legjobb barátja exkluzív interjút adott a Life-nak

  Indul a STRAND és a B my Lake! Íme a részletek

  Soha eddig nem látott attrakciók a Szigeten