MENÜ
 • A levegőből nyernék a vizet a szomjazóknak

  Próbálkozások már korábban is voltak: kutak, újrahasznosítás, a szennyezett víz tisztítása, utóbbiak azonban rendkívül költségesek.

  A Namíb-sivatagban az eső ritka jelenség. Az itt élő méhek úgy jutnak folyadékhoz, hogy a pirkadatkor összegyűlő csapadékot potrohuk végén összegyűjtik és amikor kellő mennyiségű gyűlik össze, megemelik hátsójukat és addig így tartják, míg a csepp víz a szájukig nem folyik. Ezt az elvet lemásolva nemzetközi szervezetek egy olyan szerkezet kifejlesztésén gondolkodnak, amely vizet gyűjthetne a világ száraz, szomjazó vidékein.

  140421_sivatag

  Próbálkozások már korábban is voltak: kutak, újrahasznosítás, a szennyezett víz tisztítása, utóbbiak azonban rendkívül költségesek, a probléma viszont elsősorban nagyon szegény országokban bukkan fel. A szerkezet, amelynek tervei már tervezőasztalokon nyugszanak, pontosan ezt figyelembe véve lenne rendkívül hatékony eszköz, hisz felállítása után már nem jelentene pluszköltséget senki számára sem.

  A tornyok az éghajlati körülményektől függően változó magasságúak lennének és először a közép-afrikai Etiópiában tesztelnék – itt akár 9 méteres magasságba is nyúlhat. Az újszerű megoldás számos további előnnyel járna: általa kevesebb szennyezett vizet fogyasztanának, így a betegség is kevesebb lenne, különösen a gyengébb immunrendszerű gyermekek körében, valamint azok a gyerekek, akik ma minden nap órákat töltenek azzal, hogy vizet kutassanak fel, felszabaduló idejüket jóval hasznosabb tevékenységre tudnák fordítani, például tanulásra, a ház körüli teendőkben való besegítsére.

  Forrás: iflscience.com

  Kép forrása: iflscience.com

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon