MENÜ
 • A legjobb színésznők 2013-ban

  Tavalyi cikkünkhöz hasonlóan most is összeválogattuk azt a tíz női alakítást, melyekért a legjobban rajongtunk a 2013-ban mozikba kerülő, vagy a mozikat megkerülve egyenesen DVD-n landoló filmekben.

  10. Alice Lowe

  A morbid humorú brit vígjátékban, a Vérturistákban Lowe a zsémbes anyjával élő Tinát alakítja, aki barátjával lakókocsi túrára indul a szigetországban. Szerelméről, Chrisről azonban az út során kiderül, hogy élvezettel teszi el láb alól az őt bosszantó embereket, és úgy tűnik Tina is örömét kezdi lelni mások megölésében. Lowe szereplőtársával, Steve Orammal közösen írta a forgatókönyvet, így remek karaktereket teremtettek saját maguknak. Az anyja által elnyomott Tinának, aki halott kutyáját egy hasonló, lopott kutyával pótolja, Chris mellett egy teljesen új, sötét oldala mutatkozik meg, amin mi iszonyatosan jól tudunk szórakozni.

  20131230_alice

  9. Cosmina Stratan

  Stratan 2012-ben Cannes-ban Cristina Fluturral közösen kapta meg a legjobb színésznőnek járó díjat a Dombokon túlban nyújtott játékáért. A két hölgy közül rám Stratan tett mélyebb benyomást csontig hatoló tekintetével. Visszafogott alakítása apácaként, aki társaival a kolostorban ördögűzést hajt végre a barátnőjén, megrázóan mutatja meg a kelet-európai valóságot.

  20131230_stratan

  8. Veerle Baetens

  A 2013-as Európai Filmdíj nyertese a legjobb európai színésznő kategóriában Baetens lett, aki az Alabama és Monroe-ban a felhőtlen boldogság után megjárja a poklok poklát is. Baetens karakterének, Elise-nek szembe kell néznie kislánya betegségével, ami a párkapcsolatára, érzelmeire is hatalmas hatással van. Baetens gyönyörű, és számtalanszor csendül fel csodás hangja a sokat mondó country betétdaloknak köszönhetően. A film legmegrendítőbb jelenete az, amikor Baetens egy olyan világról énekel, amelyben nincsenek betegségek. Mindezt úgy, hogy kislánya az életéért küzd, ő pedig a dal előadása közben úgy érinti meg a hasát, ahogyan a terhes nők simogatják meg a pocakjukat. Máskor egy kinyújtott kéz elhárításával többet mond el minden szónál. Ilyen apró mozdulatokkal csak kevesen képesek megkoronázni a színészi játékukat.

  20131230_baetens

  7. Jessica Chastain

  Ha rajtam múlna, akkor Chastain már rég Oscar-díjas színésznő lenne. A 2012-es év róla szólt, és 2013-ban sem pihent meg Hollywood élmunkása. 2012-ben A segítségért jogosan járó Oscarját Octavia Spencer happolta el, tavaly pedig Jennifer Lawrence utasította maga mögé. A  Zero Dark Thirty – A Bin Láden hajszában azt a kemény CIA ügynököt alakítja, akinek elszántsága és fáradhatatlan munkája elvezetett a világ leghíresebb terroristájának elkapásáig és meggyilkolásáig. Chastainnek egy férfias filmben, egy női rendező irányítása mellett kellett mindenkit meggyőznie elméletének helyességéről, és határozottságával nem csak a CIA vezetőit, de a nézőket is lenyűgözte. Ha így folytatja, akkor nem kell féltenünk Chastaint, hamarosan meg fogja kapni az arany szobrocskáját.

  20131230_chastain

  6. Marion Cotillard

  Cotillard Golden Globe-ra jelölt alakítása az amputált lábú delfinidomárként a nálunk DVD-re száműzött Rozsda és csontban hihetetlenül bátor, őszinte, és természetes. Számos jelenete ég bele a memóriánkba: ahogy a műtét után először úszik a tengerben, amikor az erkélyén ismét a parancsjeleket gyakorolja, amikor a discóban sóvárogva nézi a lányok lábait, vagy amikor a csonkított lábára tetoválást varrat. De leginkább az, amikor felébred a műtét után, és meglátja, hogy mi történt vele.

  20131230_marion

  5. Cate Blanchett

  Blanchett Oscar-jelölése, és talán második díja is borítékolható. A labilis idegállapotú, lecsúszott sznob nőként egyszerűen parádézik a Blue Jasminben. Heves kiborulások közepette két véglet között csapong: a gondtalan, gazdag feleség szerepében, aki estélyeket ad, és mindenkit lenéz, aki rangon aluli; és a magában beszélő, elhagyott, összeroppant nőként, aki nem tudja feldolgozni az új élethelyzetét, hogy a férjét lecsukták, ő pedig pénz nélkül maradt, és nincs megfelelő képzettsége ahhoz, hogy egy számára tetsző munkát találjon. Olyan, mintha egy Almodóvar filmből csöppent volna bele Amerikába. Hiába unszimpatikus Jasmine, akinek minden lépését rossznak tartjuk, és legszívesebben adnánk néhány pofont a sznob, porcelán arcára, mégis végig iszonyúan érdekes marad számunkra a film során. Ez pedig Woody Allen zseniális forgatókönyvén kívül Cate Blanchett izgalmas játékának köszönhető.

  20131230_cate

  4. Jennifer Lawrence

  2013-ban az Oscart megérdemelten Jennifer Lawrence nyerte el, akit nem lehet nem imádni természetessége és humora miatt. Ő a jó fej szomszéd lány, akivel együtt akarunk sörözni. Mindemellett egy iszonyú tehetséges színésznő, aki színészi eszköztárának széles skáláját mutatta meg a Napos oldal bipoláris Tiffanyjaként. Nyugodtan mer őrült lenni, nem zavarja, hogy mások mit gondolnak róla. A tánckoreográfiájáról nem is beszélve…

  20131230_jennifer

  3. Nicole Kidman

  Kidman merész alakítása Az újságos fiúban Golden Globe jelölést ért, és szégyenszemre hagyták ki az Oscar nominációból. Ő az egyik legjobb színésznő a világon, aki kétség kívül sokszor mellényúl, és olyan filmekben vállal szerepet, amik később rendesen elhasalnak. Viszont A-listás hollywoodi sztárként is mer kockáztatni, és izgalmas művészfilmekben szerepelni. Az újságos fiúban parókás, prosztó, rabokkal levelező fruskaként egyenesen parádézik. A jelenete, amelyben szétnyitja a lábait, széttépi a harisnyáját, és orális szexet imitálva úgy élvezteti el az elítélt Cusackot, hogy az magához sem ér, az Elemi ösztönhöz hasonlóan ikonikus filmtörténeti jelenet lehetne, ha könnyebben befogadható film lenne Az újságos fiú. Cannes pedig attól a résztől volt hangos, amikor a medúzacsípés után lepisili Zac Efront. Ezt a szerepet kitűnően választotta ki Kidman, és arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy 2013-ban egy másik kiváló alakítást is láthattunk tőle a Vonzások szívtelen anyukájaként.

  20131230_nicole

  2. Adele Exarchopoulos

  A Cannes-i Filmfesztivál történetében először fordult elő, hogy a zsűri az Arany Pálmát nem csak a rendezőnek ítélte oda, hanem megosztotta azt a főszereplőkkel is. Az Adéle élete 1-2. fejezet valószínűleg Adele Exarchopoulos nélkül is az egyik legszebb film lenne, amit valaha is készítettek a szerelemről, az ő természetességének köszönhetően viszont hihetetlenül életszerű is. A jelenet, amikor Adele először megpillantja Emmát a zebránál, és egy pillanatra megáll körülötte a világ, az év legszebb filmes momentuma. Szinte magunkra ismerünk benne, és a fejünkhöz csapunk, hogy ez hányszor fordult elő velünk is, hány lehetőséget szalasztottunk el azzal, hogy csak elsétáltunk valaki mellett. Minden gondolat, érzelem ott tükröződik Adele arcán, akinek elveszünk nagy boci szemeiben. Le a kalappal előtte, amiért bevállalta a negyed órás leszbikus szexjeleneteket. Hiába beszél teli szájjal gyros evés közben, vagy bámuljuk őt hosszasan, amint épp folyik az orra, minden egyes pillanatban azt éreztük, hogy ő a legédesebb, legszeretnivalóbb lány a világon, akinek a szívét a mienkkel együtt törik ripityára.

  20131230_adele

  1. Kristin Scott Thomas

  Nem egyszerű feladat Ryan Goslingot elhomályosítani a filmvásznon, de a Csak Isten bocsáthat megben Kristin Scott Thomasnak ez sikerült. Az ő Lady Machbetből és Donatella Versacéból  összegyúrt sátáni anyafigurája fenomenális. Zseniálisan lekezelő a szállodába érkezésekor és fergeteges a vacsorajelenete a fiával és annak álbarátnőjével: első találkozásuknál cinikusan, rezzenéstelen arccal kérdezi meg a lányt, hogy hány férfit szórakoztatott már el a kis geciputtonyával. Amikor először találkozik Juliennel és ülve átöleli a derekát, búcsúzáskor megcirógatja a karját, illetve vacsoránál a fiai péniszeiről beszél, azok rendkívül nyugtalanító és bizarr momentumok. Ő az, aki annyira elfogult az idősebb fiával szemben, hogy csak annyit reagál a hírre, hogy Billy megerőszakolt és megölt egy kiskorút, hogy biztosan megvolt rá az oka. Nálunk 2013-ban Kristin Scott Thomas ezzel az apró, de annál hátborzongatóbb mellékszerepével vitte el a prímet a színésznők között.

  20131230_kristin

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon