MENÜ
 • A kockás zászló alól: Nico Rosberg történelmet írt

  Élete első győzelmét aratta Rosberg a Kínai Nagydíjon

  Izgalmas időmérő edzés után vágott neki a 24 versenyző a sanghaji pályának. A verseny közben, volt, hogy úgy éreztem, nem történik semmi különös, de a végén én is osztom Hamilton véleményét, az egyik legjobb futam volt.

  A három héttel ezelőtti Maláj Nagydíj után már láthattuk, hogy nem lesz egyszerű az idei szezon. A tegnapi időmérő edzés jelentősen felborította a papírformát, a Mercedes feltámadni látszik, 1955 óta nem volt első soruk, most lett. Rosberg indulhat a pole-ból, mögötte csapattársa, a hétszeres világbajnok, Michael Schumacher, a harmadik kockából pedig a Sauber japán fenegyereke, Kamui Kobayashi. A többiek csak utánuk véghatnak neki az 56 körnek. Lewis Hamilton tegnap a második helyen kvalifikált, de mivel váltót cseréltek az autójában, csak a 7. kockából indulhatott.

  A rajt pillanataiban nem mondhatom, hogy tövig rágtam volna a körmöm. Nico Rosberg nagyon jó ütemben indult, Raikkönen feljött a harmadik helyre, Schumacher a második. Széles a Tilke által tervezett pálya, nem történt a rajtnál komoly baleset, csak a két Williams ért össze egy pillanatra. Webber és Kobayashi nagyon sokat veszített, Perez is csapattársa előtt volt már, Massa előrelépett kettőt. Alonso egy rövid csatát vívott Webberrel, még DRS nélkül sikerül megelőznie az első kanyarkombinációkban. Vettel, a kétszeres világbajnok csupán a 14. helyen autózott az első néhány körben, de már a nyakán volt Maldonado is.


  A harmadik kör után már szabad a vásár, megnyílt a DRS zóna is. A mezőny nagyon együtt van, az ötödik körben első 15 versenyző még alig 1 másodpercnyire volt egymástól. Vettel De Restát szerette volna megelőzni, de a pálya karakterisztikája miatt közel sem tudott kerülni hozzá, nem hogy átugrani. A 14. helyen kemény versenye lesz a világbajnoknak.

  Lágy keverékű Pirelliken indultak a versenyzők, Webber a hetedik körben már megkapta a közepeset, ezzel megkezdte a kiállásokat. A friss gumikkal közel egy másodperccel gyorsabb köröket futott, mint az élmezőny.  Az első vonatból Raikkönen és Hamilton jött be a bokszba, mindketten a lágyat kapták meg, Hamilton a bokszban előzte meg a finnt. Bokszutcaverseny…  A Lotus pilótájának gumijai nem voltak még túl melegek, de már támadta is Webbert, csak azzal nem számolt, hogy a hideg gumik tapadása nem a legjobb. Szánkózott egy kicsit, a nedves füvön nem is olyan nehéz. Bejött a 13. körben a Mercedeses Schumacher is, műszaki hiba miatt viszont kénytelen volt feladni a versenyt, leparkolt a fűre. Bejött, amit jósolt, tényleg nincs szerencséje Kínában. A jobb első kerék okozta a problémát. A verseny legnagyobb csalódása minden bizonnyal ő lett.

  A gumicseréket követően – úgy, hogy még nem volt kint – Perez állt az élre, Massa követte. A kiállást követően, Perez Vettel elé jött be, pár körrel később már az előtte álló Grosjeant támadta.

  A középső etapban Rosberg simán vezetett, Massa a 19. körig bírta azon a Pirellin, amit legfeljebb 14-15 körre kalibrált a gyártó.  Az élen a kiállásokat követően a 20. körben a sorrend: Rosberg, Button, Hamilton, Webber, Raikkönen, Alonso, Kobayashi, Grosjean, Vettel, Perez.

  A 22. körben Webber már a második kiállását kezdte meg, a McLarennél sem vártak tovább, sok múlt most a taktikán. Hamilton a 11. kör után újabb 11 körös etapot ment és megkapta a keményebb keveréket, majd két körrel később Button is követte őt, bejött Hamilton elé.
  Újabb fejezetet láthattunk a Massa-Hamilton sztoriban, a tavalyi csiki-csuki után ezen már nem is csodálkozunk. A hatos kanyarban tudta megelőzni a Ferrarist, de ehhez még Webbernek is volt egy-két szava. Míg Massát dicsérték a csapatrádióban, a Red Bull már el is húzott mellette, tartotta, míg lehetett, de kénytelen volt elengedni.
  A 28. körben Alonso a 3. helyről állt ki, lágyat kapott újra. Annyira kicsi a különbség a mezőny tagjai között, hogy a 12. helyre tudott visszajönni.

  Egy szusszanásnyi idő, míg nem történt különösebben érdekes dolog. Érdekesség, hogy mind a hat világbajnok nyert már Kínában, Hamilton kétszer is.
  Kovalainen befejezni látszott a Kínai Nagydíjat. Button elment Vettel mellett, Massának pedig tudtára adták, hogy különböző stratégián voltak Alonsoval, így csata nélkül tudta megelőzni a spanyol a brazilt. Első pillanatban kicsit csapatutasításnak tűnt a rádióüzenet, de valószínűleg enélkül is vígan körbeautózta volna a piros autó a pirosat, pláne, hogy ott a DRS.
  Vergne megfutotta a leggyorsabb kört, ennyit ér egy új szett lágy gumi, Vettel kapott egy közepes keverék szettet, hagy örüljön ő is.
  A Mercedes közben taktikát váltott, kint tartják Rosberget mindaddig, míg már csak egyszer kell kereket cserélni. Viszont körönként 2 másodpercet kapott Buttontől. A 35. körig bírta. Újabb csatát láthattunk, Webber Hamiltont támadja, Perez ebből most kimaradt, kicsit sikerült elhúzni előttük. A mexikóinak nagy szenvedés volt minden féktáv, így kénytelen volt a teljesen elhasznált gumikkal kijönni. Közben Alonso is megérkezett Hamilton mögé.
  Webber benézte a rázókövet, és sikerült repülnie egy nagyot. A Red Bull eleje megemelkedett. Mert a Red Bull szárnyakat ad…


  Alonso és Hamilton újabb bokszversenyt játszott, de a Ferrari most lassabban cserélt kereket, mint a McLaren szorgos kis hangyácskái. Nem sikerült a spanyolnak az, ami Malajziában igen. Button is kijött, de beragadt a bal hátsó keréknél volt probléma, így közel 6 másodpercet veszített ezzel. Itt úgy tűnt, elúszik a második helye, ha csak nem történik csoda. Történt.
  Rosberget ki sem lehetett robbantani az élről, a McLaren trükkös kerékcseréjével már Button sem veszélyeztette. Megakadályozhatja valaki ma, hogy Nico Rosberg élete első futamgyőzelmét tudja magáénak? Az a Rosberg, akire már mindenki azt mondta, hogy nem képes versenyt nyerni.
  14 körrel a vége előtt nagyon vegyes a mezőny. Alonso majdnem ráfázott a fűnyírásra.  Ráfutott az ideális ívről arra a nagy mennyiségű gumitörmelékre, ami a pályán felhalmozódott, Perez megérkezett mögé, így nem sokon múlt, hogy nem csattantak össze. Ugyanezen a ponton pár körrel később Grosjean is hasonlóan veszítette el a tapadást, majd nem kis csatát láthattunk. Grosjean, Maldonado, Perez és Alonso vonatoznak egymás mögött alig két-három tizeddel egymás mögött.

  Az utolsó 10 körben az élen állók: Rosberg, Raikkönen, Vettel, Button, Webber, Hamilton, Senna, Grosjean, Maldonado, Alonso. Schumacheren kívül mindenki versenyben van.

  Raikkönen sem mondhatta szerencsésnek a futam végét. Lecsúszott az ívről, a gumijai pedig teljesen elfogytak alóla, Vettel megelőzte, majd a mezőny eleje elment mellette. Nagyon szép versenyt futott eddig, de a gumi közbeszólt. Két kör alatt tíz pozíciót veszített.

  Míg hátul hullanak az alkatrészek, repülnek a kerek, a gumidarabok, nyírják a füvet, úgy tűnik, Rosberg nyaralni jött Kínába. Rajt-cél győzelem a láthatáron.

  Négy körrel a vége előtt Button megelőzte Vettelt, ezzel feljött a második helyre. Itt megtörtént a csoda, amiről az előbb beszéltem. És még az eső sem szólt bele. Két körrel a vége előtt Alonso Senna és Maldonado harapófogójába került, de a spanyolt nem olyan fából faragták, aki ettől megijedne.

  Hamilton és Vettel csatázott az utolsó előtti körben, de Webber is ott volt már a nyakukon. Hamilton előzte meg Vettelt, ezzel a címvédő világbajnok lecsúszott a dobogóról, de ez nem volt elég, Webber is elment mellette. Nem megy ez ma.

  A kockás zászló az 56. kör végén leintette a mezőnyt: rajt-cél győzelmet aratott Nico Rosberg. Élete első futamát nyerte meg. Óriási verseny volt, Button a bokszban elveszített 6 másodperccel is felkúszott a második helyre, Hamilton hozza a szokásos harmadik helyet. Rosberg, Button, Hamilton, Webber, Vettel, Grosjean, Senna, Maldonado, Alonso, Kobayashi, Perez, Di Resta, mögöttük a többiek. Kovalainen kicsit hosszúra nyúlt bokszlátogatás után, végül befejezte a versenyt, bár némileg kevesebb kört tett meg, mint a mezőny többi tagja. Az egyedüli, akinek ma nem jutott dinnyeföld, Michael Schumacher.

  A pódiumon folyt a pezsgő, Rosberg, Button és Hamilton nyakába, de a nyilatkozatoknál egészen biztos, hogy Norbert Haug nadrágja és inge sem volt száraz…

  Izgalmas futamunk volt. Elméletileg nincs megállás, jövő héten Bahreinbe száguld tovább a cirkusz, bár a heti eseményeket nézzük, van ott elég cirkusz, ez már csak a hab lesz a tortán. Meglátjuk, a tiltakozóknak sikerül-e keresztbe tenni, vagy tényleg egy jó kis futamot láthatunk újra.

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon