MENÜ
 • A kockás zászló alól: Mi lesz Massával?

  Felipe Massa sorsa a Ferrari és saját kezében van. A lehetőség adott egy 2013-as szerződéshosszabbításra, de vajon tud-e a brazil versenyző élni vele?

  Talán az egyik legjobban felkapott téma a Forma-1-ben jelenleg Felipe Massa jövője. Megosztja a rajongókat, nincs közömbös vélemény, nincs köztes állapot. Vagy menjen, vagy maradjon. Nem áll szándékomban egyik mellett sem lerakni voksomat, hisz nem nagyon tudnám más csapat színeiben elképzelni Felipét a Ferrarin kívül, viszont látom, amit más is lát, ide több kell a győzelemhez. A csapat kiállt és kiáll mellette most is, viszont a labdát feldobták, ha teljesít, marad, ha nem, nem tudják neki garantálni az idén lejáró szerződésének hosszabbítását.

  Az elmúlt egy hétben sorra jelentek meg olyan nyilatkozatok, amik azt engedik sejtetni, hogy az olasz gárda jövőre is Massát ülteti Alonso mellé majd, a külföldi sajtó viszont rendre ízekre szedi az alulteljesítő brazilt. Domenicali szerint a következő néhány verseny sokmindent eldönt majd. 2010 óta nem állt Massa dobogón, az idei szezon 11 futama alatt 139 ponttal kevesebbet gyűjtött, mint csapattársa, Fernando Alonso. Emiatt – azaz Massa miatt – hiába vezet Alonso 40 ponttal az egyéni világbajnokságban, a csapat csupán a negyedik helyen áll a konstruktőrök között. Ide több kell. Ennek ellenére Domenicali pozitívan nyilatkozott versenyzőjéről: „Úgy gondolom, Felipe tudja, mit kell tennie. Kell, hogy maximalizálja a teljesítményt, mert szükségünk van minden képességére a volán mögött. Meg kell próbálnunk feljönni a konstruktőrök között az első helyre, de ehhez az kell, hogy pontokat vegyünk el a többi versenyzőtől. Tudja, hogy nagyon fontos versenyek előtt áll, úgy is mint egyéni versenyző és úgy is, mint a Ferrari csapat tagja. Még javítanunk kell az autón, és biztos vagyok benne, hogy jó munkát tud végezni.”

  Felipe Massa is tisztában van, hogy teljesítenie kell, és mivel az utóbbi néhány versenyhétvégén visszatérni látszik ereje, biztos benne, hogy kap még egy esélyt. Kérdés, hogy mennyire tud élni vele. „Teljesítenem kell, és meg kell próbálnom jobb eredményeket hoznom a szezon második felében. A tárgyalások már régen elkezdődtek, de amíg nincs aláírva a szerződés, addig semmi változás nincs. Közel vagyok Alonsóhoz, néha előrébb is, és mindent megteszek amit tudok, hogy segítsek neki megnyerni a bajnokságot, ez nyilvánvaló.”

  “Biztos vagyok benne, hogy kapok lehetőséget a Ferraritól a folytatásra. Amit most kell tennünk, az a folyamatos munka az autón. A következő versenyek szuperfontosak lesznek a jövőm szempontjából, de ez a bajnokság elején is ugyanígy volt. 100%-ig az eredményekre koncentrálok, és hiszem, hogy képes vagyok rá, ahogy már számtalanszor megtettem.”

  A gyenge eredmények miatt pletykaáradat indult útjára arról, hogy az idén lejáró szerződést végül a Ferrari nem fogja meghosszabbítani, a brazil pilóta pedig utilaput kap a sarkára. A nagy nyomás neki viszont nem újdonság, hisz karrierje során többször járt már hasonló cipőben. “Többen azt hiszik, ez az első alkalom, hogy ilyen történik velem, de ez nem így van. Ez pályafutásom során már többször megesett velem, már a Formula-1 előtt is volt olyan, ha nem nyerek versenyt, nem lesz pénzem a következő futamra. Minden évben valamivel meg kell birkózni és az idei évben arra koncentrálok, hogy erőmhöz mérten a szezon második felében jobb teljesítményt nyújtsak.”

  Még jó, hogy nem a sajtósok ülnek a Ferrari elnöki székében, mert a héten hihetetlen módon leírták a brazil versenyzőt. Igaz, hogy nem áll éppen fényesen a helyzete, de a német Auto Motor und Sport szerint a versenyzők között csupán a 17. helyen áll. A z évad első 11 futamát figyelembe véve készíetettek egy felmérést, miszerint a legjobb versenyző Fernando Alonso a mezőnyben 9.09 ponttal, mögötte 7.64-gyel (hihetetlen különbség) Sebastian Vettel, a harmadik 7.55-tel Lewis Hamilton, a negyedik pedig 7.27-tel Kimi Raikkönen. A lehetséges 10-ből Pastor Maldonado viszont csak az utolsó előtti. De nem csupán a német szaklap húzta le a ferraris brazilt, hanem néhány napra rá a La Gazzetta dello Sport is nagyon rossz pontszámot adott. Ők is 10-ből értékeltek a szezon felénél, Massa viszont szerény 4.5 ponttal kellett, hogy beérje. Vicc, hogy még a HRT-s Narain Karthikeyan is megelőzte, bár csak egy fél ponttal. Náluk is Alonso az első 10/10-zel. A lap szerint míg Alonso “főbb hibák nélkül 101%-ot hozott ki az autóból”, addig Massa számára hét év után a Ferrarinál eljött az idő egy kis “levegőváltozásra”.

  A Ferrari nem sietteti a döntést, habár napi téma a sportágban a szerződéshosszabbítás. Massa helyén a pletykák szerint már mindenki ült, csak maga Zorro nem, a versenyző szerint viszont a hátralévő 9 futam viszont elég lesz számára, hogy bizonyítson. Azt is megerősítette, hogy a tárgyalások már folynak, de jelenleg a versenyekre koncentrál, mert ott lesz a szerződés kulcsa. Tárgyalunk, de nem siettetjük sem a döntést, sem azt, hogy bármit mondjunk erről. A fontos számomra az, hogy a dobogóért harcoljak, még ha csapattársam előttem is van a bajnokságban. A legfontosabb mindig az, hogy az első háromban próbáljak meg végezni, de ha a versenyen Fernando előttem van, megpróbálom őt segíteni” – nyilatkozta Massa egy közlekedésbiztonsági eseményen a héten Sao Paolóban.

  Ha marad, a képlet egyszerű jövőre, viszont ha megy, a másik nagy kérdés, hogy hová…

  Jövő héten az alig várt Belga Nagyíjjal indul meg a hosszúra nyúlt szünet utáni második felvonás. Várjuk? Várjuk!

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon