MENÜ
 • A kockás zászló alól – Lovakkal a bikák ellen (Indiai Nagydíj összefoglaló)

  2011-ben Vettel mindent vitt Indiában, ma pedig jó eséllyel érkezett duplázni. Ahogy közeledik a finálé, egyre inkább az a kérdés, hogy Alonso vajon képes lesz-e befogni a Red Bull dühöngő bikáját, vagy Vettel jelenlegi csúcsformája megállíthatatlannak bizonyul-e. India felemás választ adott erre a kérdésre.

  “Száz százalék, hogy én fogok nyerni!” – nyilatkozta a tegnapi nap folyamán Alonso és velem együtt azt hiszem, többen is mosolyogtak a kijelentésén. 1:25:283-as idejével ugyanis a megállíthatatlannak tűnő Sebastian Vettel indulhatott az élről az Indiai Nagydíjon. A világbajnoki harc egyre nehezebbnek tűnik ezáltal a Ferrari számára, hiszen a tabella jelenleg második helyezettje, Fernando Alonso csupán az ötödik helyről vághatott neki a futamnak.

  A futamra a Pirelli a lágy és a kemény keverékeket szállította, a mezőnyből négyen döntöttek a keményebb mellett induláskor: Schumacher, Kobajashi, Ricciardo és Grosjean. Az előzések megkönnyítésének érdekében idén két DRS-zónát is kijelöltek a pályán, melyekről a későbbiekben be is bizonyosodott, mennyire jó szolgálatot tettek, hiszen a tavalyi évhez képest egy mérföldekkel jobb és izgalmasabb versenyt láthattunk az előzéseknek köszönhetően. Ráadásul úgy tűnik, a Pirelli is összeszedte magát ezúttal, hiszen az abroncsok meglepően jól működtek a futamon, a legtöbben éppen emiatt szinte problémamentesen választhatták az egy kiállásos taktikát.

  A rajtnál az első öt pozícióban nem történt változás, majd Alonso szédületes lendülettel ment el a két McLaren mellett, azonban a féktávon kissé lecsúszott, elveszítette a pozíciót, majd Hamiltont mégis sikerült megelőznie végül, elindulhatott tehát a két RedBull után, amelyek már a második körben jelentős előnyt autóztak ki maguknak. Michael Schumacher defektet kapott a rajtnál, miután Vergne autójához ért, a hétszeres balszerencse-sorozata úgy tűnik, folytatódik. Schumacher a bokszba sietett, majd miután lecserélték a sérült abroncsot, folytatta a futamot.

  A harmadik körre Vettel 1,6 másodperces előnyt autózott ki Webber előtt, akit Button 2,4 másodpercre, Alonso pedig további egyre követte. A Ferrari tempófölénye meggyőző, Alonso magabiztosan üldözi Buttont, a negyedik körben mondhatni simán megy el az angol mellett. Vettel eközben az élen szárnyal. 1.32.417-es idejével Webber előtt kettő, Alonso előtt hat másodperccel vezet. A hatodik körben Hamilton és Button csatázik, Hamilton megelőzi csapattársát, aki láthatóan küszködik McLarenjével. Eddig úgy tűnik, bevált a két DRS-zóna.

  A negyedik helyért Hamilton, Button, Massa és Räikkönen csatázik, egy másodpercen belül autóznak egymás mögött. Az első tíz sorrendje a 11. körben: Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Button, Massa, Räikkönen, Perez, Hülkenberg és Rosberg.

  13. kör: Hülkenberg és Perez csatázik a nyolcadik helyért, Hülkenberg nem tud elmenni a kigyorsításnál Perez mellett, a Sauber bal elsője teljesen szétmállott, Hülkenberg pár kanyarral később könnyedén előz. Pereznek bokszba kell mennie, ismét lágyat kap. Közben az élen nem történik változás, Alonso egyelőre nem kerül közelebb a Red Bullokhoz, közel azonos köröket futnak ők hárman. Vettel 1.31.541, Webber 1.31.515, Alonso 1.31.536.

  Grosjean a 10. pozícióért küzd, majd megelőzi Maldonadot, aki mellett végül Senna is elmegy. Perez a friss gumikon Kobayashit előzi a tizenötödik pozícióban, majd Ricciardo Torro Rosso-jának első szárnya kivágja a gumiját, Perez defektet kap.

  21. kör: Button alulkormányzottságra panaszkodik, bal elsője nagyon elhasználódottnak tűnik. Egy pillanatra úgy tűnik, a Red Bullok is mintha veszítenének sebességükből, kétséges, hogy egy kiállással meg tudják-e csinálni a futamot. A következő körben azonban bebizonyosodik: Vettelt nem érdeklik a gumik. 1.30.637-tel üzen Alonsonak: ne reménykedjen semmiben. Webber azonban meglehet a spanyolnak, már csak két másodperc a különbség kettejük között. Kezdődik a gumiháború. Vajon kinek az abroncsai bírják tovább? Alonso minden körben gyorsabb az ausztrálnál, de egyelőre nincs támadó közelségben.

  A kerékcseréket Button kezdi meg, 21,5 másodperc alatt halad át a bokszon, a kilencedik pozícióba tér vissza a kiállás után. A 28. körben Räikkönen is cserél, Button mögé ér vissza a pályára. Rosberg a csere után tizenegyedik. Massa gumijai teljesen elfogytak, kihozzák a bokszba a brazilt, Vettel közben űridőben autózik az élen, Alonso pedig lassul, a spanyolt kihozza a Ferrari, a negyedik helyre ér vissza a pályára. Vajon meddig bírják a Red Bullok?

  Maldonado és Kobajashi összeérnek, jobb hátsó defekt Maldonadonak. Webber is a bokszban, majd közvetlenül Alonso elé érkezik vissza, a spanyol egy másodpercen belül. Hamilton autóján kormányt cserélnek a bokszban. Vettel is kimegy kerékcserére, a Red Bull brilliáns, 2,6 másodperces idő alatt cserél kereket, Vettel az élre áll vissza. Alonso és Webber küzdenek egymással, de  a harmadik szektorban Webber minden körben gyorsabb, a spanyol pedig nem tud elég közel kerülni hozzá.

  A 41. körben az első tíz sorrendje: Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Button, Massa, Räikkönen, Hülkenberg, Grosjean és Rosberg.

  Az élen közben nem történik változás, Vettel spórolni kezd, ki kell bírnia a gumiknak a futam végéig. Alonso és Webber között állandósulni látszik a különbség, úgy tűnik, a spanyol nem tud közelebb kerülni a Red Bull versenyzőjéhez, de végül a 48. közben elmegy Webber mellett, miután az ausztrál küszködik a KERS-rendszerrel, gyakorlatilag harc nélkül kénytelen odaadni pozícióját. Ahogy Alonso a második helyre lép előre, Vettel befejezi a spórolást, azonnal rálép a gázpedálra. Előnye megnyugtató 11,9. Alonso leggyorsabb kört fut, megpróbálja utolérni a németet, azonban már csak tíz kör van hátra a futamból. Vettelnek a zsebében van a győzelem.

  Hamilton a KERS-szel küszködő Webber után indul, minden körben gyorsabb is nála. Vettel Red Bullja közben az élen szikrákat szór, a padlólemez az aszfaltot súrolja. Egy pillanatig úgy tűnik, nagy gondban van a német, azonban ez a köridőkön nem látszik. Hamarosan megoldódik a probléma, Vettel magabiztosan igyekszik a cél felé.  Alonso az utolsó négy körben kissé lassul, fogynak a gumijai. A spanyolnak a második hellyel kell beérnie, ha egyáltalán képes lesz megfogni Webbert. Az utolsó két körre stabilizálódnak a köridők, Webber az őt üldöző Hamiltonnal van elfoglalva, a Ferrari abroncsai pedig úgy tűnik, kibírják a hátralévő távot. Hamilton közvetlenül Webber mögött, üldözi az ausztrált, akinek valószínűleg közben megjavult a KERS-e, köridejéből legalábbis erre lehet következtetni. Hamilton elfékezi magát, az utolsó körben reményei kezdenek szertefoszlani. Közben Michael Scumacher a jelentős lemaradásból az utolsó körben a garázsba gurul, feltehetőleg a motort próbálja meg óvni, hiszen pontot így sem, úgy sem szerezhet. Végül, a papírforma szerint Vettel halad át elsőként a kockás zászló alatt, mögötte a lenyűgöző versenyt futó Alonso ér be a célvonalon, őket Webber és Hamilton követi. Ötödik helyen Button ér célba, majd Massa, Räikkönen, Hülkenberg és Grosjean.

  India nem adott választ a kérdésre. Fogalmunk sincs, hogy az immár 13 ponttal lemaradó Alonso vajon meg tudja-e törni Vettel négy verseny óta tartó dominanciáját és elég lesz-e a maradék három futam arra, hogy behozza ezt a  – nagynak egyáltalán nem nevezhető – lemaradást. Mindkettejüknek nehéz dolga lesz, és az indiai nagydíj, látva a Ferrari remek versenytempóját és Vettel brilliáns versenyzését pedig egyáltalán nem teszi könnyebbé számukra a megoldást. Amíg azonban ilyen futamokat és ilyen versenyzőket láthatunk, nézőkként talán ez a legnagyobb öröm számunkra. Ez a sport ugyanis annyira kiszámíthatatlan, hogy szinte megjósolni sem tudjuk, mi következik a hátralévő három futamon.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon