MENÜ
 • A kockás zászló alól: Korea

  Sebastian Vettel nem csupán a Koreai Nagydíjat nyerte meg, hanem ezzel a győzelemmel átvette a vezetést az egyéni világbajnokságban is Fernando Alonsótól.

  Az 5621m-es koreai pálya két különböző karakterisztikájú részből áll, amelyre az autók teljesen eltérő beállítása szükséges, így csapatok felköthették a felkötnivalót, de több-kevesebb sikerrel mindenki megoldotta. A Pirelli szolgáltatta a talpalávalót, szuperlágy és lágy abroncsok közül választhattak. Kellett is a tapadás, mert a pályán év közben nincs program, nagyon poros, így időbe telik, míg felgumizódik. Az aszfalt viszont tükörsima, így az alacsony futómagasság némiképp segítségükre volt. A képeket nézve némiképp szebb látvány fogadott minket, mint az előző két évben, amikor ha azt mondom, félkész állapotban volt a létesítmény, akkor még kicsit ki is kozmetikáztam.

  Az F1-ben is hódít a Gangnam Style, a PSY ritmusaira szinte nem volt olyan csapat és pilóta a paddockban, aki nyomott volna le egy kis táncot. Sajtótájékoztató? Az is jöhet…

  Az időmérő edzésen akadt néhány infarktusközeli pillanat, végül a Red Bull bizonyult a legfelkészültebbnek Koreára. Mark Webber indulhatott a pole-ból, mögötte csapattársa, a szemmel láthatóan csalódott Sebastian Vettel. Utóbbi olyannak tűnt, mint akitől elvették játékszerét, amiért Marké lett a pole. Neki még meg kell tanulni veszíteni, a kérdés, hogy a szezonvégi fináléban lesz-e lecke számára vagy sem. A második sorban Lewis Hamilton és Fernando Alonso állhatott pályára, de az első tízben ott volt Grosjean is, aki fejét már sokan követelik.

  A rajt mindig kritikus pontja a futamnak. Most sem volt ez másképpen. Bár Hamilton volt az egyik leggyorsabb, aki a lámpákra reagált, mégsem tudta a Red Bullokat megelőzni, mert Vettel helyet cserélt Webberrel, majd el is húzott a mezőnytől. Kobayashi átvette Grosjean szerepét, nekiment Jenson Button McLarenjének, aki azonnal defektet kapott és az első körben véget ért versenye. Nico Rosbergnek a hűtője lyukadt ki, így neki is csak kétkörös volt Korea, Kamui Kobayashi pedig mehetett bokszutcalátogatásra, mert a versenybírák vétkesnek találták. Alonso és Massa a két Ferrarival nagyon jól jött ki ebből a kis csiki-csukiból, mindketten egy-egy helyet tudtak előrébb jönni. A rajt után tehát Vettel-Webber-Alonso-Hamilton-Massa-Raikkönen volt a sorrend.

  Az első 10 körben sárga zászlóztak Rosberg autója miatt, valamint a pálya is tele volt autómorzsával. Ez pont a DRS szakaszon történt, ahol előzni lehetett volna.

  A 14. körben megkezdődtek a kerékcserék, a bokszban a századmásodperceken ment a csata. A Ferrari megint alkotott, 2.8 alatt cserélt kereket Alonso alatt, aki Webber mögött a 3. helyen folytathatta a futamot. Minden élmenő kétkiállásos stratégián volt, kivéve Hamiltont, aki jól megküszködött azért az egyetlen pontért, amit sikerült szereznie. Miközben a Toro Rosso duóját kerülgette, vagy legalábbis próbálta, nyírt egy kevés füvet, így egy harmadik kiállásra is szüksége volt, mert tönkrementek alatta a gumik.

  A Lotus most használta először Coanda-típusú kipufogóját, de ezzel sem tudott az elsők harcába beleszólni. Hülkenberg hatodikként ért célba a Force Indiával, aki a 41. körben lenyűgözően előzte meg Romain Grosjeant és Lewis Hamiltont. Grosjean szemmel láthatóan élvezte a számára végre balesetmentes futamot, ezzel a hetedik helyen hat pontot vihetett haza, bár az előző futamok nullázása után ez is nagy teljesítmény. Szujó Zoltán vasárnap reggel a futam előtt közösségi oldalán írt egy bejegyzést Grosjeanról, ami elég jól tükrözi a pilóta lelkiállapotát:
  “Gyomorgörccsel ébredt. Gépies mozdulatokkal öltözött, gyorsan felhúzta kedvenc farmerét, cipőjét, és a kötelező viseletként előírt pólót. Pár hónapja még gyermeki örömmel hordta, most kényelmetlenül érezte magát benne. Szinte égette a bőrét. Elege volt mindenkiből. A versenyigazgatóból, aki úgy beszélt vele, mint egy óvodással. Az újságírókból, akik semmi másról nem voltak képesek kérdezni, csak a rajtjairól. Pedig beszélhettek volna a kanadai második helyről, vagy a bahreini és magyarországi dobogókról. De nem, ezeket csak a hülye rajtok érdeklik! Hallotta, ahogyan összesúgnak mögötte a szerelők, érezte a versenyzőtársak szúrós pillantásait, amelyeket ijedten próbált meg elkerülni. A legmegalázóbb talán az volt, hogy pont az ausztrál fogott vele kezet elsőként az eligazítás előtt… “Megbocsátott neked.” – mondta határozatlanul az edzője. “Na persze…” – vetette oda foghegyről. Pontosan tudta, hogy azok ott tisztában vannak a gyengeségével. Tudta, hogy az a kegyetlen falka semmi másra nem vágyik jobban, csak arra, hogy megint hibába kergessék. Behunyta a szemét. Lejátszotta magában újra és újra. Elképzelte, ahogyan jobbról, balról támadják, ő visszatámad, előtte satuféket nyom valaki, a tükörben látja, hogy a másik kettő veszélyesen közel van, érzi, ahogyan elindul az autó hátulja, látja, ahogyan repkednek az alkatrészek körülötte…
  Összerezzent, ahogyan az edzője rányitotta az ajtót.
  “-Romain, idő van. Hamarosan nyit a boxutca!”
  Gyomorgörcse volt. Verejtékezett. Gyűlölte az egészet.”

  Sem a Mercedes, sem a Sauber nem térhet haza jó emlékekkel Koreából, mert bár mindketten az ötödik helyért harcolnak a konstruktőri bajnokságban, egyiken sem szereztek pontot. Pastor Maldonado volt az egyetlen pilóta, aki egy bokszkiállással teljesítette a futamot, majd a 14. helyen hozta be a Williamst. Pedro de la Rosának sem volt őszinte a mosolya századik versenye után, mert neki sem sikerült célba érnie.

  Bár folyamatosan figyelmeztette a csapat Vettelt, hogy figyeljen az abroncsaira a verseny utolsó negyedében, a 25 pontot úgy tűnt, senki sem veheti el tőle, így négy futammal a szezon vége előtt vezeti a világbajnokságot. Vajon behúzhatja a harmadik VB-címet is? Ehhez azért Alonsónak lesz még egy-két szava…

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon