MENÜ
 • A kockás zászló alól: Szezonnyitó Melbourne-ben

  A 63. Forma-1-es szezon kezdődött el ma reggel Ausztráliában, és a nappalikban a televíziók előtt. Button, Hamilton és Vettel állhatott a pódiumra, sokan viszont a kockás zászlóig sem jutottak el.

  Izgatottan vártuk a 2012-es Forma-1-es szezon első futamát, csakúgy, mint a versenyzők és a csapatok. Előkerültek a kalapból a nyuszik, most mindenki megmutathatta, mire képes a pályán. Vagy a füvön mellette.

  A Pirelli is készült az abroncsokkal, sárga jelzésű lágy és fehér sávos közepes keverék volt a mai leosztás, meg persze a polcokon porosodott az intermediate és az esőgumi. A két keverék között közel fél másodpercnyi különbség is lehet, már ami a tempót illeti. Egy kis időjárásjelentés: Napos idő volt Melbourne-ben, eső csak pénteken áztatta a pályát a szabadedzéseken, de legalább lemosta a port.

  Az időmérő edzés nem minden csapatnak csalt mosolyt az arcára, volt, aki okozott némi meglepetést, volt aki nagyobbat is.

  A rajt előtt a garázsokban mindenki szorongatta, amit tudott, nagy volt az izgalom.

  Az élről Lewis Hamilton rajtolhatott a McLarennel, ám ez kevésbé sikerült neki olyan jól, mint szerette volna. Csapattársa, Jenson Button egy pillanat tört része alatt az élre állt és el sem mozdult onnan egészen a kockás zászlóig. Michael Schumacher fordult el az első kanyarban harmadikként, Rosberg a 7. helyről a 4.-re jött fel. A két Red Bull nem lépett előre, egyelőre úgy tűnt, elfogytak a szárnyak. Tény, hogy a szabálymódosítás és a befújt diffúzorok betiltásának áldozatai mindenképpen ők. A két Ferrari – bár egyesek szerint csupán hókotrónak vagy fűnyírónak jó azért megmutatta, nem adja olyan könnyen. Fernando Alonso, aki tegnap egy apró hibának köszönhetően elszállt a Q2-ben és a 12. helyről rajtolt, most a 8.-ként kanyarodott be, Felipe Massa pedig szintén sikeresen előrébb lépett pár helyet. Rajtbaleset nélkül sem úszuk meg ma sem, Senna megütötte Ricciardo kerekét, így mindketten a bokszba kényszerültek egy gyors pit stopra.

  A második körben már a Lotus reménysége, Grosjean kóstolgatta a füvet, Maldonado segítségével, viszont a manőver olyan jól sikerült, hogy kénytelen volt feladni a versenyt. Pedig milyen szépen mosolygott tegnap a harmadik rajtkocka megszerzése után.

  Alonso szépen kúszott felfelé, a negyedik körben már 6., Massa a 9. Itt kérdőjeleződött meg néhány jóindulatú Ferrari ellendrukkerben az előre leírt olasz csapat versenyképessége. Az élen vonatoznak: Button, Hamilton, Schumacher, Vettel, Rosberg. Maldonado elhagyta a pályát. Vettel is. Biztos jobb a füvön, úgy lenyírják, hogy még jövőre sem nő vissza.

  Button meglépett az élen, ekkora előnnyel megállhat egy kólára is. Rosberg már Vettelt támadja, de mögöttük ott van Alonso (!) és Webber is. Vajon ki jön ki jobban a csiki-csukiból?
  Alonso alig három tizedre van Rosbergtől és Vetteltől. A leírt Ferrarival. Hm…
  10 kör: Perez a 10., Massa a 9. Perez a 22. helyről nagyon sokat jött előre. Massa a hátsó abroncsok tapadására panaszkodik. Ajajj, kezdődik…
  Vettel megelőzte Mischael Schumachert. Rosberg és Alonso is jön. Schumacher autójával gond van, lelassult, félre is állt, egy kicsit a fűre is kifutott, így Vettel könnyedén lépte át. Úgy tűnik, most sem lesz dobogója a hétszeres világbajnoknak.
  Massa jött ki a 12. körben elsőként a bokszba. Az új Pirelliket az eső miatt nem nagyon tudták kipróbálni a pénteki szabadedzésen, így nem sokat tudnak arról, hogy ezen a pályán melyik hogy teljesít. Räikkönen letolta Kobayashit a pályáról. A visszatérő finn világbajnok bizonyítani akar. Magának és nekünk is.
  Élen Button, Hamilton, Vettel, de megkezdődtött az abroncsok cseréje, így tisztább képet csak utána kaphatunk.
  Hamilton csak a 17. körben jött ki a bokszba, amikor már 2-3 másodperccel lassabb kört tudott csak futni a használt gumikon. Ezzel sokat bukott.
  20.: Perez a második helyre jött fel a 22(!)-ről, egyelőre használt abroncsokon, de néhány kör erejéig feltartotta Hamiltont, majd miután megelőzte, Vettelnek is meggyűlt vele a baja. Button az élen, már 11 másodperc a különbség a második Hamiltonnal szemben. Perez most Alonsot kapta meg a nyakára. Vajon a jövő Ferraris csapattársakat látjuk?
  A DRS-nek köszönhetően Alonso simán megelőzte a szélárnyékból. Na, nem, mintha anélkül nem tudta volna átlépni a kétszeres világbajnok, de ennek köszönhetően esélye sem volt szegény mexikóinak. Alonso a 4., Perez az 5. Emlékezzünk csak, honnan indultak… Alonso a 12-ről, Perez a 22-ről…
  25. kör: Räikkönen Kobayashival viaskodik, egy pillanatra a kerekek is összeértek. Hogy is szóltak az első tesztek után a jóslatok? Készül a következő vb-cím számára? Persze… csak előtte meg kell küzdeni Kobayashival! A Sauber és a Williams eleje eléggé hasonló, nem csak a magyar kommentátorok tévesztették össze, de a külföldieknek sem sikerült elsőre eltalálniuk.
  A második etap végén a kerékcseréket is Massa kezdi, Ricciardoval egyetemben.

  Itt véget ért az első felvonás. Petrov ugyanis egy műszaki hiba miatt a célegyenesben ragadt az autójával, bejött a Safety Car. A mezőny eleje rögtön a bokszba hajtott egy gyors cserére, közepes keveréken Button, Webber is, Vettel a második helyre jött vissza Button után, viszont a kiautózott előny ugrott… A Red Bull járt a legjobban…
  Új szabály: a lekörözött pilóták visszatérhetnek a sor végére, így az újraindítás után már nem kell őket kerülgetni. A versenyirányítók jelzésére kezdhetik meg az előzést, biztonságossá téve így a gumimelegítés cikázása között az elhaladást. Jobb oldalt libasorban, balról előznek a lekörözöttek, megvárják, míg a sor végére érnek, így még egy plusz kört kell futni a Safety Car mögött.
  Kovalainent betolták a garázsba, a Caterhamnek nincs jó napja. Mi több, olyannyira igyekezett, hogy a szabályok betartásáról is megfeledkezett. A szabályzat kimondja, hogy a versenyzők nem előzhetnek meg másik autót, amíg nem mennek át előbb az első safety car vonalon, miután a biztonsági autó visszatér a bokszba. Kovalainen két autót is megelőzött, mielőtt ezt megtette volna, ezért öt hellyel sorolják majd hátrébb a sepangi rajtrácson.

  Az újraindítást követően az összerázódott csapat újra belelendül, jól kapta el a repülőrajtot Button, Vettel lemaradt, Hamilton és Webber ugyanígy járt, a McLaren nagyon topon van. Button gyorsan megfutott egy leggyorsabb kört, biztos ami biztos. A címre hajt a brit pilóta, nincs mit tagadni.
  Räikkönen kicsit agresszív, hol a forgalomra, hol az autó hátuljára panaszkodik. Két éve nem hallottunk ilyen hangvégelű rádióadást. Már hiányzott…
  Nyílik a DRS-zóna, innentől szabad a vásár.


  Senna és Massa összeakadt, a Ferraris hátsó szárnyáról letörik egy darab, Senna pedig a kavicságyban találja magát. Összeragadtak. Senna a bokszban, új gumikkal megmenekült. Egyelőre. Massa futama viszont véget ért, óriási harapásnyomok az autón, a balesetet a versenyfelügyelőség a futam után vizsgálta, de mindkét pilóta egyetértett azzal, hogy szimpla versenybaleset volt.
  7 körrel a vége előtt, az élen a helyzet változatlan, Button, Vettel, Hamilton és Webber. McLaren-Red Bull harc a végén, de a Ferraris Alonso is ott lohol az 5. helyen.
  Izgalmas utolsó néhány kör, Kobayashi nem gatyázik, nem kérdez, csak ad. Hol Rosbergnél, hol Räikkönennél. A Torro Rossos fiúk, Ricciardo és Vergne küzd, nem másért, mint Webber jövő évi helyéért. Nagy a tét. Alonso és Maldonado az 5. helyért küzd, Maldonado kergeti a spanyolt, az utolsó három körben.
  Utolsó kör, uhh, Maldonado, leszakadt a kerék… Eddig bírta idegekkel. Mi sem sokkal tovább.
  Betonfal, műfű, kerék leszakadt, sárga zászlóval végződik a futam, Button, Vettel, Hamilton…

  Jenson Button nyerte az első nagydíjat a 2012-es szezonban. Vettel másodikként intette le a kockás zászló, mögöttünk Hamilton, majd Webber. Alonso a Ferrarit ötödiknek hozta be, hatodik Kobayashi, majd hetedikként Kimi Räikkönen is pontot szerzett. Perez a 8. helyen fejezte be (a 22-ről indulva) a futamot, mögötte Ricciardo és Di Resta még a pontszerzők között. A kaotikus futamot 24-ből 22 indulóval, 23 pilóta fejezte be. Vergne-nek, Rosbergnek és Glocknak nem jutott pont.

  Jövő héten kockás zászló újratöltve, meg sem állunk Malajziáig!

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon