MENÜ
 • A kockás zászló alól: DLR

  DLR... 14 éves pályafutás érhet véget?

  Alonso, Vettel, Hamilton, Schumacher… nevük egyet jelent a Forma-1-gyel. De mi a helyzet a mezőny végén kullogó “kiscsapatok” pilótáival, például de la Rosával?

  Az FIA 2013-as nevezési listájáról hiányzik a HRT, úgy tűnik, a csapat lehúzhatja a rolót, ha csoda nem történik. Ez azt jelenti, hogy 14 éves F1-es karrierje utolsó futamán láthattuk a spanyol veterán pilótát, Pedro de la Rosát, aki ha nem lesz ott a következő szezon rajtrácsán, egy biztos, melegsége, rengeteg tapasztalata és az élet valódi szeretete – amely megnyilvánul a Formula1.com Bennfentesében – hiányozni fog a paddockból…

  Most pedig következzenek a szokásos bennfentes kérdések, amelyre de la Rosa kissé bővebben válaszolgatott, mint nemrég Kimi Raikkönen.

  Van, amitől álmatlanul forgolódsz éjjel?
  Pedro de la Rosa: Eltekintve a fáradtságtól, amikor az emberek meggondolják magukat arról, amivel már egyetértettek és aztán úgy tesznek, mintha soha nem mondták volna. Utálom ezt és be kell vallanom, néha emiatt forgolódom.

  Mi volt a legértékesebb leckéd az élettől?
  PdlR: Az apukám egyszer azt tanította nekem, hogy amikor valakivel kezet fogok, erősen, erőteljesen kell megszorítanom és mindig a szemébe kell néznem. Nincs kézfogás, amikor ez ne jutna eszembe.

  Mi az, amit csodálsz?
  PdlR: Csodálom azokat az embereket, akik valódiak. Csodálom azokat az embereket, akik imádják, amit csinálnak, bármi legyen is az. Könnyű megmondani, kit érdekel és ki élvezi, amit csinál. Ezt csodálom.

  Ha adhatnál tanácsot fiatalkori önmagadnak, mi lenne az?
  PdlR: Aludj kevesebbet és tanulj többet!

  Ha az idei szezonnal véget érne versenyzői karriered, mihez kezdenél a hátralévő életeddel?
  PdlR: Nem tudom. Szeretnék több időt a családomnak szentelni, kevesebbet utazni, többet olvasni, valószínűleg megpróbálnám befejezni egyetemi tanulmányaimat. Nem biztos, mert nem tudom magam elképzelni úgy, hogy ne legyen kormány a kezemben…

  Melyik állat tükrözi leginkább a személyiségedet?
  PdlR: A kutya, egy jó barát.

  Mi fontosabb, mint a győzelem?
  PdlR: Az érzés, hogy te vagy a leggyorsabb pilóta ott kint, nem számít, milyen kategóriában vagy melyik autóval mész.

  Mire költenéd utolsó dollárodat?
  PdlR: Néhány cukorkára a lányomnak.

  Mi a legnagyobb gyengeséged?
  PdlR: Nem szeretek utazni és ebben a szakmában ez a legnagyobb gyengeség. Ez egy olyan dolog, amivel soha nem sikerül megbirkóznom.

  Mi a kedvenc ételed?
  PdlR: Imádom a jó spanyol paellát a part közelében. Ha utazom, mindig van a táskámban egy energiaszelet, úgy érzem, jobb, ha kerülöm a repülőn kínált ételeket.

  Mi az első dolgod, amikor hazaérsz egy verseny után?
  PdlR: Ki kell pakolnom a csomagomat, még ha késői órákban érkezem is. Csak úgy tudok aludni és a következő napra gondolni, ha mindenem ki van pakolva.

  Félsz valamitől?
  PdlR: A leküzdhetetlen betegségtől. Láttam már és utána rájöttem, milyen könnyen sebezhetőek vagyunk.

   

  Mi a kedvenc illatod?
  PdlR: Az üzemanyagé. szeretem a kétütemű motorok égett üzemanyagának és nem szintetikus olajának szagát, olyan, mint a régi gokart motoroké. A heptán szagát is szeretem, amit a gokartom takarítására használtunk apámmal.

  Mi volt a legjobb tanács, amit valaha kaptál?
  PdlR: Egyszer egy jóbarátom azt mondta, hogy ne csak a következő versenyre vagy a következő két hétre gondoljak, hanem próbáljak meg hosszabb távon gondolkodni. Tudom, hogy ez egyszerűen hangzik, de szinte az összes versenyző ilyen, beleértve magam is. Csak rövid távon – nagyon rövid távon – gondolkodunk és  hosszú távon kellene. Egyszerű, de nehéz ezt elérni, ha egyszer már belekerültél a mókuskerékbe.

  Olyan ember vagy, amilyen mindig is lenni szerettél volna?
  PdlR: Nem tudom, szerintem erre a kérdésre a feleségemnek és a gyerekeknek kellene válaszolni. Megpróbálom a legtöbbet kihozni magamból, jó apa lenni és olyasvalaki, akire a gyerekeim felnézhetnek és büszkék lehetnek. Soha nem álmodtam semmi különlegesről.

  Mi jelenti számodra az otthon ízét?
  PdlR: Egyáltalán semmi. Annyit mondhatok, hogy számos alkalommal költöztem már és biztosíthatlak, hogy ez nem csak a falakról és az épületekről szól. A dolgok szelleme ott van a bútorokban és a dolgokban, amelyeket magaddal viszel.

  Mikor voltál a legboldogabb?
  PdlR: Úgy érzem, nagyon szerencsés vagyok, mert nagyon sok boldog pilanatom van minden nap. Ahogy egyszer egy barátom mondta, a nap legboldogabb pillanata, amikor az autóm tükrébe nézek és elkapom a gyermekeim pillantását. Ahogy egy jó latin, valószínűleg akkor vagyok a legboldogabb, amikor együtt ebédel vasárnap a család.

  Melyik az az esemény, amit nem tudsz kiverni a fejedből, pedig szívesen tennéd?
  PdlR: Amikor gyerek voltam és egy csavarhúzóval játszottam, hogy megpróbáljam megjavítani a biciklimet és véletlenül a csavarhúzó megcsúszott és belement az unokatestvérem szemébe. Majdnem elveszítette a szemét. Ez olyasvalami, amivel egész életemben együtt kell élnem.

  Ha életed további részében egy adott helyen kellene maradnod, hol lenne az?
  PdlR: Barcelonában szeretnék maradni, ahol születtem. Nagyszerű helyek, a tenger, a hegyek, az emberek és igen, a nap…

  Nagyon sok pilótával ismerkedhettünk meg kicsit közelebbről a Formula1.com, a Forma-1 hivatalos weboldalának köszönhetően, de kevés olyan szimpatikus megnyilvánulást olvastam, mint de la Rosáét. Nem csak azért lehet pilótát kedvelni, mert minden futamhétvégén a dobogó legfelső fokán áll vagy mert hétről hétre látványos előzéseket produkál. Még nem teljes a rajtrács, meglátjuk, mit hoz a következő rövid időszak, kinek jut hely a 2013-as mezőnyben, kinek nem.

  Még 96 nap Melbourne-ig… Kibírjuk? Kibírjuk!

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon