MENÜ
 • A kockás zászló alól: COTA-t avattunk

  Felavatta a Száguldó Cirkusz az új austini pályát, ám az előzetes várakozásokhoz képest nem dőlt el a világbajnokság sorsa.

  Silverstone, Hockenheim, Istanbul. Mindhárom, mégis egy sem. Herman Tilkének nagyon jó receptje volt a különleges austini pályára Texasban. Az utolsó simításokat is elvégezték a múlt héten a COTA – Circuit of the Americas – minden részén, kihívó festést kapott a bukótér, hogy minél látványosabb legyen a rég várt esemény. A pálya egyes szakaszai a fent említett három pályára emlékeztetnek. A negyedik-kilencedik kanyar nagyon tempós, egymásba fűződő jobbos-balosok sora, pont mint Silverstone-ban, majd a 16-18-as hosszú jobb fordulója az istanbuli 8-asra hajaz. A 3. szektorban pedig, mintha Hockenheimben lennénk. Az 1-es kanyar a pálya védjegye, egy hosszú, intenzív emelkedő, mely balra szűken fordul és megnehezíti a pilóták dolgát, hogy emelkedik, ezért nem látják az ideális ívet. Az austini aszfaltcsík 5516 m hosszú, 56 kört kell teljesíteni a pilótáknak.

  Az időmérő edzésen pattanásig feszültek az idegek, az utolsó két futam egyikén dőlhet el a világbajnoki cím sorsa, így kulcsfontosságú volt a három etap. Sebastian Vettel szerezte meg a pole pozíciót Hamilton és Webber előtt, Fernando Alonso viszont csak a kilencedik helyre tudta behozni a Ferrarját. Egy kicsit megkeverte a rajtrácsot a bünetetések sora, Romain Grosjean és Felipe Massa öt helyes rajtbüntetése miatt Alonso a 7. kockából indulhatott, a tiszta oldalról.

  Annyira várta már mindenki a rajtot ebben a különleges első kanyarban, hogy nem nagyon merték nyomni a pilóták, inkább visszafogta magát mindenki. Vettel nagyon szépen jött el, Hamilton és Webber után viszont a negyedik helyre feljött Fernando Alonso. Se baleset, se Safety Car, mintha lábujjhegyen rajtoltak volna.

  Egy kis Lotus-páros-Schumacher csiki-csuki után egész jó kis vonat alakult ki, Raikkönen. di Resta, Massa, Perez, Schumacher, Senna és Grosjean ült benne.

  Hamilton apránként az élen lopta a távolságot Sebastian Vettelhez képes, körről körre közelebb került az élen álló világbajnoki címvárományoshoz.

  Egész jót meccselt Raikkönen Hülkenberggel, az egyes-kettes kanyarban hihetetlenül látványosan küzdött az előzéssel a finn, majd a Silverstone-t mintázó jobbos-balosokban szépen megelőzte a Force India pilótját. Néhány körrel később Felipe Massa is megjátszotta ugyanezt Hülkenberggel, mondhatjuk, hogy ez nem volt az ő napja.

  A bokszban megint mindenki a spanyol-angol szótárt lapozza, a Ferrari tudja, hogy tegye érdekessé a Red Bull napját. De maguk is tudnak alakítani, Mark Webber alatt előbb a KERS szállt el, majd az autó is megállt alatta. A Toro Rosso után az egyik Red Bullt is kiszedték a pályáról. Webbert motoron befuvarozták a bokszban, ahol együtt rághatta a körmét a csapattagokkal. A jelentések szerint újabb generátor probléma sújtotta az ausztrált, így a vettel-rajongók is elkezdhetnek sűrűn imádkozni, hisz tudjuk, ha az egyik autó rossz, akkor a másik is…

  A 20. kör környékén az élen a kerékcserék okoztak némi aggodalmat. Hamiltonnak nagyon jól, Alonsónak viszont nagyon nem jól sikerült cserélni, Vettel viszont visszajött az első helyre. A friss gumikat viszont nagyon nehéz felmelegíteniük, el kellett telnie három-négy körnek, hogy az üzemi hőmérsékletre melegítsék.

  Néhány körrel később Felipe csücsült a Lotus-szendvicsben, néhány előzést azért láthattunk ma.

  A 34. körben a DRS segítségével Hamilton már Vettel nyakát szorongatja, azt hiszem, életemben nem szurkoltam még így Lewis Hamiltonnak, hogy az élre álljon. Lopja a pontot Alonsónak, aki kicsit több, mint a futam felénél a negyedik helyen hajtja a Lovat, ám előtte Button még nem volt kerékcserén, mivel ő volt az egyik, aki a keményebb keveréken rajtolt. Hamilton malmára hajtotta az is a vizet, hogy Vettel előtt a Caterham Petrovja kocogott, akit ugyan még nem tudott megelőzni, ám nagyon sokat fog rajta.

  Button végre elért a bokszig, a hideg gumikon szinte ralizik a pályán, a hetedik helyen, ahová visszaért, megint csak körök kellenek, míg a szokásos tempót megtalálja.

  Egy kis műfűnyírás Raikkönentől és Massa máris kapott az alkalmon, feljött a 4. helyre csapattársa, Alonso mögé. Mióta biztos lett a jövő évi állása Massának a Ferrarinál, mintha újra visszatért volna ereje, futamról futamra villant valamit.

  41. kör, pattanásig feszült idegek, Hamilton már nagyon ott van Vettelen. Folyamatosan egy másodpercen belül van, a DRS zónában körről körre lopja az ezredeket, a KERS-szel pedig csak a megfelelő alkalomra vár. A 42. körben mindent kinyitott, amit csak lehetett, a DRS, KERS és szélárnyék, sőt, még az angyalkák is tolhatták a szekeret, úgy ment el Vettel mellett. Ováció a lelátókon, meg némileg a Ferrarinál is. Vettel panaszkodni kezdett rögtön, mint a gyerek, akitől elvették a játékszerét, nos, neki még meg kell tanulni veszíteni. A McLaren hihetetlen tempót diktál, a következő körben már a leggyorsabb kört is bezsebelte.

  Az utolsó öt körben talán a legnagyobb mutatvány Maldonadóé volt, Sennát előzte, nem is akármilyen módon. A kanyarodás pillanatában a csapattársak autói egymás mellett voltak. Hiába került közel újra Vettel Hamiltonhoz, nem mert kockáztatni.

  Pályát avattunk ma, konstruktőri bajnokot avattunk ma, de még nem avattunk világbajnokot, Lewis Hamilton megnyerte az első USA Nagydíjat a COTA-n, Sebastian Vettel orra földig lóg majd a második helyen, a dobogó harmadik fokára pedig Alonso állhatott fel. Így a világbajnokság sorsa nem dőlt még el, az utolsó futam jövő héten Brazíliában lesz, ahová 13 pontos különbséggel érkezik majd Vettel-Alonso. Az austini paddock képével búcsúzom egy hétre:

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon