MENÜ
 • A kockás zászló alól: Brazília, ahogy ők látták

  Véget ért minden idők egyik legizgalmasabb Forma-1-es szezonja, ahol a világbajnokság az utolsó körökig nyitott maradt.

  Brazíliában minden megtörténhet. Hányszor hallottuk ezt idén, szinte minden futamra ráhúzhatták ezt a mondatot.. Meg is történt. Eső, száraz pálya, baleset, kicsúszás, falban végzett futam és “Box!Box!Box!”, sírás és öröm- és elfojtott könnyek.

  Íme a Brazil Nagydíj és egy rövid szezonértékelő maguktól a pilótáktól!

  Fernando Alonso. : “Tizesre értékelem a szezont! Ha meg kellene ismételni ezt a húsz futamot, semmit nem tennék másként: hiba nélkül, műszaki probléma nélkül, nem hiábáztunk a kiállások alkalmával, nulla stratégiai hiba. Semmiképp sem ma veszítettük el a címet, hanem Spában vagy Suzukában. Lehet, hogy nem mi fejeztük be a szezont a legtöbb ponttal, de sok más dolgot nyertünk, mint mindenki tisztelete és a rajongók és a kollégák egyetértése, hogy ki a szezon legjobbja. Büszke vagyok a munkára, amit végeztem és ez volt a helyzet tavaly, amikor negyedikként végeztem és ismét, amikor egészen a legvégéig harcoltam. A mai egészen más volt, mint Abu Dhabi, akkor és ott a csalódottságot éreztem, mert kimaradt egy lehetőség, itt pedig  a legtöbbet hoztuk futamról futamra. Belül boldog vagyok, nap nap után dolgoztam a csapattal, ami minden hónap végén fizetett nekem és ma, büszkék lehetnek arra, amit csináltak. Ismét ma kifogástalan munkát végeztem, a dobogón fejeztem be a negyedik sorból indulva, újra egy kis vasárnapi csodát tettünk. A csapat folyamatosan friss információkkal látott el Vettellel kapcsolatban és a vége felé reméltem, hogy valami fog vele történni vagy Button lehetővé teszi számunkra, hogy elérjük célunkat. Nem így történt és el kell fogadnunk a eredményt, amit a versenypályán kaptunk. Mit kér a csapat 2013-ra? Ez egyszerű, gyorsabb autót, de a leginkább ugyanezt az erőfeszítést és szakmaiságot szeretném látni a csapattól, amit akkor mutattunk, amikor a kezdeti nehézségeket leküzdöttük. Még ha nem is sikerült a legjobb eredményt elérnünk, mindenki teljes odaadással bizonyított. Ismétlem, boldog vagyok és büszke és most itt az ideje, hogy igyak egy Caipirinha-t!”

  Sebastian Vettel, aki ma nem nyert és mégis: „Nehéz leírni, mi minden jár most a fejemben, tele vagyok adrenalinnal. Ez egy hihetetlen verseny volt, minden, ami történt, megnehezítette a dolgunkat! Megperdültem a négyes kanyarban ok nélkül, rossz irányba álltam meg, így meg kellett fordulnom és szerencsém volt, hogy senki nem jött nekem. Az autó sérült volt, az egyenesbeli végsebességnél érezhető volt, de szerencsére jött az eső. Az emberek minden hétvégén azt mondják, hogy esőben nehezebb dolgunk lenne, de most bebizonyosodott, hogy az esőt is szeretjük annyira, mint a száraz időt. Nagyon boldog vagyok. A legfontosabb dolog, hogy a szezonban végig hajtottunk és tartottuk magunkat. Csak próbáltuk tenni a dolgunk, tartanunk kellett az irányt, ez volt a különbség. Néhányan megpróbáltak megzavarni, de ez soha nem zavart, mindig folytattuk az utat. Mindenki Milton Keynes-ben és itt a pályán nagyon keményen hajtott és valóban fokozódott a játék a szezon második felében. Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani a csapatban és a Renault-nál is. Ebben a csapatban mindenkinek az a legfontosabb, hogy együtt, egymás mellett hajtunk, ez nagy erő és büszke vagyok rá. Irreális, ami itt történt. Azt, hogy megnyertük a harmadik címet, éppen itt, ahonnan az egyik hősöm, Ayrton Senna is származik, nehéz szavakba önteni. Sírtam az autóban, a rádió nem működött, de talán örültem is ennek! Holnap talán többet tudok mondani, de most egyszerűen nem találok szavakat.”

  Kimi Raikkönen, aki utat nyitott az ismeretlenbe: “Nagyon mozgalmas verseny volt és nem volt meg a tempónk, amit egész idő alatt szerettünk volna. Az 52. körben kimentem a pályáról az utolsó kanyarban, mert nem láttam jól, mert piszkos és párás lett a sisakom. Ahol kimentem, ott vissza lehet menni a pályára a szervízúton át, de át kell menni a kapun. Tudom, mert 2001-ben ugyanígy volt és a kapu akkor nyitva volt. Valaki most becsukta, de jövőre gondoskodom róla, hogy újra nyitva legyen.”

  Jenson Button, aki nyert, de mégsem: “Mindenki, aki részt vett a mai versenyen elismerést érdemel – őrült verseny volt+ A körülmények mindig eseményt okoztak, mert néhány autó fel tudta melegíteni az abroncsokat megfelelő hőmérsékletre, míg máson nem. Így a verseny legnagyobb részében olyan abroncsokon mentél, amely nem egészen megfelelő a feltételeknek, de a köridők alapján rendben volt minden azokhoz az autókhoz képest, amelyek más abroncsokat használtak. Sokat beszélgettem rádión mérnökömmel, Dave-vel (Robson), próbáltuk megérteni, mi működött és mi nem. Érdekes harcot vívtam Lewis-zal, különösen az első tíz körben. Nagyon jó, tiszta harc volt. Csalódás, hogy nem ért célba – de nagyszerű volt csapattársakként ellene versenyezni. És valóban ezt kell mondjam: Jó volt dolgozni veled, Lewis. Az utóbbi néhány évben sok nagyszerű verseny futottunk együtt. Csodálatos volt. Visszatérve a mai versenyre, a biztonsági autó megnehezítette életünket – 40 másodperces előnyt dobtunk el -, de amikor az eső megérkezett, a verseny arról szól, ki időzíti legjobban az intermediate abroncsok feltételét. Majd a kihívás csökkent és minden arról szólt, hogy célba érjünk. Több helyen állt a víz, különösen ott, ahol Paul (di Resta) balesete történt. Az előző körben amikor arra jártam én is megcsúsztam, amely nagyon ijesztő pillanat volt. Utoljára, de nem utolsó sorban, gratulálok Sebastiannak (Vettel). Nagyszerű teljesítmény egyhuzamban három világbajnoki címet szerezni.”

  Michael Schumacher, aki búcsúzott. Utoljára. : „Milyen izgalmas és eseménydús nagydíj! Az utolsó Forma-1-es futamom egy defekttel kezdődött, amely hátravetett, de mindig is az volt a filozófiám, hogy soha ne adjam fel – mindig jöhet egy esély és akkor ott kell lennem, hogy megragadjam. Furcsa egybeesés, hogy a hetedik helyen végeztem és pontosan a hetedik helyre kvalifikáltam magam Spában életem első futamán 308 versennyel ezelőtt. Az is idevág, hogy a hetes számú autóval versenyzem és hogy hét bajnoki trófeám van a vitrinben. Gratulálok Sebastian Vettelnek, hogy sorozatban harmadik világbajnoki címét is megszerezte. Nagyon büszke vagyok rá és örülök neki. Láttam az első körben, hogy fordítva állt a pályán, mindkettőnknek sikerült visszatérnünk és újra felvennünk a harcot. A teljesítménye is azt mutatja, hogy keményen kell nyomni. Még ilyen nehéz körülmények között is szórakoztató volt az utolsó versenyem, szeretnék köszönetet mondani a csapatnak és minden rajongómnak, az elmúlt évek támogatásáért. Valóban nagyon élveztem a velük töltött időt.”

  Megindító volt látni, ahogy a futam előtt Schumi tiszteletkörre indul  a bokszutcából egy “Thank you!” felíratú zászlóval. Az élő Forma-1-es legenda hét világbajnoki címmel utolsó futamára készült, hogy megörvendeztesse még egyszer rajongóit. Hiányozni fog, nélküle már nem olyan a Forma-1, mint vele… Köszönjük Schumi!

  Még 111 nap Melbourne-ig… Kibírjuk?

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon