MENÜ
 • A kockás zászló alól: Best of 2012

  Éljük újra az egyik legjobb Forma-1-es szezon legérdekesebb és legemlékezetesebb pillanatait!

  Még 77 hosszú napot kell várnunk, hogy újra felzúgjanak a V8-asok az Albert Parkban. A Forma-1 megszállottjait már világszerte az elvonási tünetek kezdik pánikba ejteni, ám év végén, amikor kicsit visszatekintünk a magunk mögött hagyott esztendőre, leporoljuk a 2012-es szezon emlékeit. Nem panaszkodom, volt miből válogatni, minél mélyebbre ás az ember az élmények között, annál többet szeretne mutatni. Jöjjön tehát néhány feledhetetlen pillanat, libabőrösödjetek!

  Az első 7 futam 7 különböző győztessel – ???

  Különlegesen kezdődött az év, onnantól, hogy január végén bemutatták az autókat és megkezdődtek a szezon előtti tesztek Spanyolországban már tudtuk, a kiszámíthatatlanság bizony sokszor bele fog köpni még Adrian Newey levesébe is. No de ennyire? Bizony, bizony, még Domenicali sem gondolta volna, hogy míg év elején már el is hervadtak a virágok az F2012 sírján, Fernando Alonso újra életet tud lehelni a Reménybe. De ne rohanjunk ennyire előre. A szezon első hét futama után óriási szemekkel és nagy kérdőjelekkel álltunk a folytatást illetőleg, sokkal nehezebb volt megjósolni, hogy ki fog nyerni a következő versenyhétvégén, mint azt, hogy esni fog-e a Brit Nagydíj 26. körben. Aki unalmasnak véli ezt a sportot, azt is rajtakaphattuk alkalomadtán, hogy kimeredve nézi a futamot vagy gondterhelten kutat a legújabb hírmorzsák után. Hibáztattuk a csapatokat, a pilótákat, az időjárást, meg persze a Pirellit, aki felett már-már pálcát törtek az idei évre szállított papucsok miatt, amiért ennyire megkavarták a kártyákat. Pedig sokat köszönhettünk az olasz abroncsbeszállítónak (is), fantasztikus pillanatokat élhettünk át.

  Leave me alone – Raikkönen

  Az időrendi sorrend teljes hiánya nélkül dobom be az egyik legemlékezetesebb rádióbeszélgetést. Amint lekerül a kabát tavasszal, minden bizonnyal találkozunk majd egy-két pólóval, melyen Kimi Raikkönen szállóigéje díszeleg. Nem tagadom, az én karácsonyi ajándékom is rejtett egyet, biztosan nem vagyok vele egyedül.
  “Leave me alone! I know what I am doing!” avagy “Hagyjatok békén, tudom mit csinálok!” – mondta Raikkönen rádión versenymérnökének, miután Lewis Hamilton kiesésével először tűnt úgy az Abu Dhabi Nagydíjon, hogy 2007 óta újra futamot nyerhet. A néhány szó azóta szállóigévé vált, Kimi pedig a futam után így magyarázta a történteket: “Nem vagyok buta, hogy nem emlékszem, mit csinálok. Ez normáis dolog. Ők csak megpróbáltak segíteni… Szólni fogok, ha segítségre lesz szükségem… a különböző emberek különböző dolgokat szeretnek.” Így lett győzelem, fotó a dobogón mosoly nélkül, némi magyarázkodás, 500 feliratos póló a Lotus gyárban dolgozóknak ajándékba, egy pedig nekem karácsonyra. Csak mert Kimi tudja, mit csinál.

  Pastor Maldonado – Rémálom a bokszutcában

  Pastor Maldonado neve 2012-ben bevonult a Forma-1 történelmébe. Még Bernie Ecclestone szeme is kikerekedett, amikor a Spanyol Nagydíjon a pilótát elsőként intette le a kockás zászló és persze akkor is, amikor rádöbbentek, fogalmuk sincs, hová tették a venezueai himnuszt. Hogy honnan kerítették nagy hirtelenjében elő, azt mindenki fantáziájára bízom, ám Maldonado idei története ezzel az ominózus győzelemmel még korántsem ért véget. Akkora lovat kapott maga alá a Williams pilótája, hogy azt sem tudta, előre vagy hátra ül rajta, úgy gázolt végig a mezőnyön futamról futamra, hogy kő kövön nem maradt utána. Ha Sebastian Vettelt rémálmáról faggatnánk, valószínűleg a top3-ban lenne egy rajt Pastor Maldonado közeléből. Az év bakibalesete címet is minden bizonnyal ő vinné el a venezuelai bemutatójával. Nem kicsit volt ciki…

  Hungaroring – öt nap mámor

  Nehéz lenne a Hungaroringről néhány mondatos összefoglalót írni, így meg sem próbálkozom vele. A motorhangok mellett a legemlékezetesebb pillanatok az előtte-közben-utána megejtett interjúk és forgatások, ahol a Mosaickal jártunk. Grosjean, Rosberg, Yamamoto, Senna, Perez, végül Alonso. Repetát szeretnék, de hosszú még ez a 77 nap!

  Massa könnyei a Brazil dobogón

  A Brazil Nagydíj végén mindenki másért sírt. A Vettel-rajongók örömükben, az Alonso rajongók bánatukban, Massa pedig meghatódottságában. Hosszú, hosszú ideje nem állhatott így dobogón Felipe Massa, ahogyan hazai közönsége előtt. Ő is kapott hideget-meleget idén, amiért a szezon első felében az utolsó utáni lehetőséget is eljátszotta, hogy hozzon némi eredményt, a Ferrari mégis újra bizalmat szavazott neki. Nem kis meglepetést okozott, amikor az olasz istálló bejelentette, Fernando Alonso csapattársa 2013-ban is Felipe Massa lesz, a brazilnak viszont szinte szárnyakat adott az új szerződés. Futamról futamra egyre fentebb kúszott a rajtrácson és Brazíliában hazai közönségének is megköszönhette a támogatást.

  Dasha

  Pont egy éve arról írtunk, hogy Fernando Alonso válik. Utálta érte a sajtót, legszívesebben elbújt volna a világ elől, amiért a csúnya újságírók kiteregették magánéletét. Aztán fordult a kocka. A közösségi oldalak örvénye őt is magába szippantotta, jött a Twitter és a Facebook, ahová új, szingli életének legjobb pillanatairól posztolt. Rövid időn belül óriási népszerűségre tett szert mindkét oldalon, jöttek a privát fotók az új szerzeményről. A nevét sajnos már elfelejtettem, sőt lehet, hogy maga a pilóta is, ám úgy tűnik, Dasha Kapustina tud valami különlegeset, mert a német Hockenheimben már vele sétálgatott a paddockban. Az orosz modell elkísérte a spanyol pilótát a legtöbb futamra és kitartóan állja a vakuk kíváncsi villogását is. Most is épp együtt nyaralnak, nézzük csak:

  Schumacher monacói kvalifikációs köre

  Michael Schumacher. És még mindig. Ő is kapott hideget-meleget idén, de nélküle nehezen elképzelhető a Forma-1. Biztosan nem én voltam az egyetlen, akinek kicsordult a könny a szeméből, amikor a “Thank You Michael!” zászlóval a brazil futam előtt elhagyta a bokszutcát, hogy megtegye utolsó tiszteletkörét. Egy újabb korszak zárult le, visszavonulása újabb nagy űrt hagy maga után mindenkiben. Előtte viszont még megmutatta, a monacói időmérőn adott egy kis stílustanulmányt a mezőnynek. Köszönjük, Schumi!

  Grosjean, a büntetéskirály

  Nem maradhat ki a 2012-es Best of-ból Grosjean sem. Hibát hibára és büntetést büntetésre halmozva vágtatott végig a mezőnyön és a szezonon Kimi Raikkönen csapattársaként. Szinte nincs olyan pilóta, akivel ne keveredett volna némi csiki-csukiba vagy aki ne esett volna ki miatta valamelyik versenyen. D’Ambrosio is sokat köszönhet neki, idén egyszer legalább versenyezhetett egyet, Olaszországban ugyanis eltiltották Grosjeant, hátha a bokszutcában benő a feje lágya. Nos, nem nőtt. Erre számítani lehetett, forrófejű a pályán, de annál szerényebb azon kívül. Hirtelen eszembe jutott az a pillanat, amikor a West Endben a Hungaroring hetének szerdáján megjelent a Lotus buliján. Csak pislogott szegény a vakuk villogásában, teli vigyorral állt a fotózkodni vágyók oldalára, de közben olyan megszeppent volt, mint egy első bálozó. A pályán homlokegyenest más, de őt így szeretjük.

  2.31 – a McLaren világrekord kerékcseréje

  Kijárt már a McLarennek, hogy ezzel bekerüljön a legjobb pillanatok közé. Annyiszor rontották el Hamilton és Button kiállását, hogy ennél többször már nem is lehet, ám Németországban megmutatták. Gyorsabban cseréltek kereket, mint ahogy kimondom, hogy gyorsabban cseréltek kereket… A 41. körben minden tökéletesen ment:

  Austin, jobban vártuk az új pályát, mint a Mikulást

  Visszatért Amerikába a Forma-1, a texasi pálya éppen időre elkészült. Ügyes PR-fogásoknak köszönhetően azt is megtanultuk, hogyan építenek F1-es pályát, az aszfaltrétegek leterítése nem kis sajtóvisszhangot kapott, majd jött, aminek jönnie kellett. A legemlékezetesebb pillanat a dobogó volt, ahol lecserélték a sapit:

  +1: Ganghnam Style Koreában – mindenki ropta

  A PSY a Forma-1-ben is hódított. Bevallom, a futam előtt nem nagyon tudtam, mi ez az idétlenség, míg a sajtótájékoztatókon meg nem láttam a versenyzőket ugrabugrálni. Önmagamból kivetkőzve kezdtem rajongani – némi közvetítéssel ugyan – az érthetetlen rizsáért, ami mostanra óriási nézettségre tett szert a videomegosztó oldalon.

  A Sky Sports idén is fantasztikus összefoglaló videót készített a szezonról, bevallom, nem egyszer néztem meg csillogó szemmel, nézzétek ti is:

  2012. Szép volt, jó volt, emlékezetes volt. Van még két nap belőle (vagy másfél), de mi – F1-esek – már kézzel-lábbal a következő szezon hatása alatt állunk, jönnek az új autók, töréstesztek, bemutatók, szezon előtti tesztek… meg sem állunk Melbourne-ig…

  Még 77 nap. Kibírjuk? Kibírjuk!

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon