MENÜ
 • A Klasszikusok – Tizenkét dühös ember

  Tizenkét esküdt, tizenkét szavazat - és egy emberi sors

  Henry Fonda volt már farmer, vadnyugati hős, katona, pisztolyforgató és még Abraham Lincoln bőrébe is bújt egy alkalommal. Ezúttal egy olyan filmjét néztem meg, ahol egy bírósági tárgyaláson tizenegy társával együtt döntenek egy látszólag teljesen sima és tisztázott gyilkossági ügyben. A film szinte egy helyszínen játszódik egy külön teremben, ahol az esküdtek döntenek élet és halál között. Henry Fonda az egyetlen olyan ember, aki nem biztos a vádlott bűnösségében. Az alkotók gondoskodtak róla, hogy már az elejétől kezdve  ebben már mi is kételkedjünk, hiszen az alkotásban rögtön egy közeli képet kapunk egy  könnyes szemű, elesett tizennyolc éves fiúról. Miután a bíró összegzi az ügyet és felhívja mindenki figyelmét arra, hogy a döntés, miszerint a fiú bűnös vagy ártatlan igen komoly következménnyel, vagyis villamosszék általi halállal jár. A vád szerint a fiú többször leszúrta az apját majd elmenekült a helyszínről, a rendőrök pedig már ott várták, amikor visszatért a gyilkos fegyverért.

  Tizenkét emberből egyedül a nyolcadik számú esküdt ( Henry Fonda) az, aki még egyszer szeretné átrágni a bizonyítékokat és megbizonyosodni arról, hogy a fiú tényleg gyilkos. A hangulat amúgy is elég feszült, hiszen természetesen az évszak legmelegebb napján és legmelegebb időpontjában van a tárgyalás. Az amerikai alkotmányos törvények értelmében mind a tizenkét esküdtnek egyet kell értenie a fiú bűnösségét illetően. Mindenki ideges és menni akar, ám hősünk nem hagyja magát és kitart amellett, hogy a vádlott ártatlan. Ahogy telik a film egyre forróbb lesz a hangulat, de Fondának mégis sikerül egyesével meggyőzni az esküdteket. De vajon sikerül mindenkinél elérnie, hogy meggondolja magát?

  Azon gondolkoztam, miközben néztem a filmet, hogy én melyik táborba tartoznék a meggyőzhetetlenek közé, vagy azokhoz, akik egy kisebb érvelés után feladják a meggyőződésüket.

  A film 1957-ben készült klasszikus karakterekkel, akiknek személyiségéről egyre többet megtudunk a cselekmény előrehaladtával . Henry Fondán kívül több híres színész is feltűnik a filmben, például Martin Balsam aki itt az első számú esküdtet alakítja, láthattuk már a Psychóban, mint Milton Arbogas nyomozót. A filmet mellesleg később is feldolgozták 1997-ben, ahol Henry Fonda szerepét Jack Lemmon veszi át. Az új feldolgozás majdnem ugyanazt az érzéseket keltették bennem, mint a régi verzió, de talán Jack Lemmon személye emészthetőbbé teszi a nyolcadik esküdt karakterét.

  Mellesleg ahhoz képest, hogy ugyanazokat a tényeket mondják el a filmben legalább hatszor, mégis odaszögezett a képernyőre és lerágtam a film végére az összes körmömet. Izgalmas, élvezetes film. Érdemes megnézni már csak azért is, hogy megtudjátok mi lett az ítélet.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon