MENÜ
 • A Klasszikusok – Sabrina

  Néha, amit vársz más, mint amire emlékeztél…

  A klasszikus filmek koronázatlan királynője Audrey Hepburn. Ezért is van az, hogy most már ez a harmadik Audrey-s romantikus film, amiről cikket írok. Audrey a Római vakáció hatalmas sikere után, rengeteg filmre kapott felkérést, többek között a Sabrinára is. A filmben az apja sofőrként dolgozik egy gazdag családnál, a Larrabee-éknál. A Larrabee család két örökössel büszkélkedhet:  David (William Holden) és Linus (Humprhey Bogart) veszik majd át apjuk cégét, ám a fiatalabbik testvér, David érdeklődési köre messze esik a cégek bekebelezésétől, felvásárlásoktól és üzletkötésektől. Egész más dolgok foglalkoztatják.

  A nők. Itt kerül be a történetbe a mi kis Sabrinánk, aki menthetetlenül beleszeret David-be. Végignézi, ahogy a fiú estélyről-estélyre nőket visz a ház mögötti kertbe, farzsebében két pezsgőspohárral. A romantikus zene, tánc és a pezsgő minden alkalommal megteszi a hatását és Sabrina a saját táncát szeretné. Kétségbeesetten próbálja felhívni magára a figyelmet, de David észre sem veszi. Sabrina édesapja úgy dönt jobb, ha a lány nincs ennek kitéve és Párizsba küldi egy szakácstanfolyamra. Sabrina kis fruskából érett nő lesz és magabiztosan tér vissza a Larrabee házba. Eközben David-et bátyja Linus belekényszeríti egy házasságba, ami két cég összeolvadását segítené elő. David örömmel menne az oltár elé, hiszen menyasszonya szép, okos gazdag és nem kéne többet dolgoznia, csak hogy valami mégis közbe jön. David meglátja Sabrinát és eszét veszti.

  A filmben rengeteg a humor és a szerelmi szál, hisz tudjuk nem mindig úgy sülnek el a dolgok, ahogy azt szeretnénk. Van hogy az ember hetekig vár valamire, mondjuk egy finom süteményre, szinte érzi a szájában azt az ízt, amire emlékezett, várja azt az érzést, ami újból körülveszi majd ha megkóstolja, de valahogy mégsem olyan lesz mint várta. A sütemény túl édes, túl szirupos és egy falatnál nem is megy le több a torkunkon.

  Valahogy így van ez a piedesztálra emelt szerelemmel is. Ahogy telik az idő egyre többet képzelünk hősünkről. Képzeletünkben 180 cm magas, olyan jóképű, hogy elképzelni sem lehet, a humora elképesztő és olyan kisugárzása van, amivel mindenkit le tud nyűgözni. Persze a valóságban éppen csak 170 cm, helyes pofijú,  a humora pedig olyan, amin csak mi kacarászunk, mint valami idétlen fruska. Jó dolog, ha az ember még egyszer találkozik az ideáljával, és le tudja zárni a múltat. Nem mondok el sokat, ha elárulom, túl könnyű lenne a romantikus filmek világában az az út, miszerint Sabrina évekig vár Davidre, és miután visszatér boldogan élnek, míg meg nem halnak.

  Linus Larrabee-t Humprhey Bogart alakítja, akit a Casablancából ismerhetünk. Mielőtt láttam volna ezeket a filmeket, nem is értettem mi ez a nagy felhajtás Bogart körül, hiszen legalább 20 nála jóképűbb, jobb kiállású színészt találtam volna a szerepre. De ha megnézitek a filmet, hölgyek vigyázat, Bogart sármja ellen nincs orvosság.

  A filmet amúgy később is feldolgozták. Az 1995-ös változat majdnem teljesen ugyanolyan, mint az 54-es, Sabrinának a szintén elbűvölő Julia Ormond-ot választották. Linus Larrabbee szerepére pedig Harrison Fordot kérték fel. Mint a két film kedves szívet melengető alkotás, amit egy zord hideg, és esős napon egy kis napsugárral ajándékozza meg a nézőket.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon