MENÜ
 • A Klasszikusok – Római Vakáció

  Nem könnyű a hercegnőknek...

  Olaszország mesés hely azok számára, akik utazni akarnak, tele van gyönyörű látnivalóval, egy ilyen római kiruccanás még nyári románcot is tartogathat. Persze ha nem vagy hercegnő, és nincs betáblázva minden perced…

  Anne hercegnő – akit amúgy a csodálatos Audrey Hepburn alakít – európai körútjának egyik megállója Róma. Képzeljünk el egy fiatal, alig mindössze 18 éves lányt, akinek tengernyi felelősség nyomja a vállát, és a hivatalos rendezvényeken kívül semmit nem csinálhat. Bájos mosolygás, üdvözlés, hajóavatás, faültetés, ünnepély megnyitás satöbbi-satöbbi. Róma varázslatos hely és magával ragadja a fiatal lányt. Egy éjszaka megszökik, és a nyakába veszi a várost. Itt jön a képbe filmünk hősszerelmese, Joe Bradley akit Gregory Peck alakít.

  Anne-t legközelebb az utcán egy szökőkút peremén részegen fekve látjuk viszont, akit Joe vesz a szárnyai alá, aki –  minő véletlen – épp egy újságíró. Először minden erejével megakar szabadulni a lánytól, de lelkiismerete mégse engedi,
  hogy Róma utcáin hagyja magára. Hazaviszi a lakására, mit sem sejtve arról kicsoda.

  A férfi másnap elkésik a heregnő sajtótájékoztatójáról, és rájön kit is ápolgatott. Itt indul be igazán a film, Anne egy csomó olyan dolgot csinál, amit amúgy tilos lenne – levágatja a haját, táncol, iszik egyedül sétál a városban és barátkozik. Természetesen minden jó dolog véget ér egyszer és neki is haza kell mennie. A filmben van egy híres jelenet, igazából először csak emiatt a rész miatt néztem meg. Mikor gyerek voltam, anyukámmal sokszor néztünk régi filmeket együtt, főleg amikor az egész család együtt volt. Az egyik hétvégén egy kiadós családi ebéd után bekucorodtunk együtt a kanapéra és épp arra a jelenetre kapcsoltunk oda, amikor Audrey Hepburn és Gregory Peck az igazság szájába akarják bedugni a kezüket.

  A legenda szerint aki hazudik és bedugja a kezét a kőszobor szájába, annak leharapja. A filmben mind a ketten hazudnak arról, hogy kicsodák de végül próbát tesznek. Persze Anne és Joe is sértetlenül húzza ki a kezét és jót nevetnek az egészen.

  Megbabonázott akkor az a jelenet és ha valaki a római vakációt emlegeti mindig az jut először eszembe. Mellesleg ez a film volt Audrey Hepburn első film szerepe és hatalmas sikert aratott, olyannyira hogy minden díjátadón tarolt és Audrey is megkapta a legjobb női főszereplő díját az Oscaron 1953-ban.

  A történet alapjáraton zseniális és ezekkel a filmóriásokkal igazi amerikai klasszikus filmnek számít. Igazán kedves történet két emberről, akik megváltoznak csupán attól, hogy beengedi a másikat egy kicsit a saját világába és félelem nélkül kiadja magát.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon