MENÜ
 • A Klasszikusok – Psycho

  "Ma a barna nyakkendőjét veszi fel..."

  Kinek nem jutott még eszébe, hogy felszámolja az életét, fogja a megtakarított pénzét és mindent hátrahagyva, valahol máshol új világokat fedezzen fel?

  Ez a gondolat nemhagyja nyugodni Mariont (Janet Leigh) és sarkallja arra, hogy fogja a főnöke pénzét és új életet kezdjen. Egy motelban száll meg , ahol Norman Bates (Anthony Perkins) a tulajdonos, és akinek figurája felejthetelen a horrortörténelemben. Egy visszafogott és szerén ember benyomását kelti, aki egyedül vezeti a motelt és beteg anyját ápolja. Hichcock talán nem is tudta, hogy a filmtörténet egyik legjelentősebb és leghíresebb jelenetét sikerült létrehozni a Psychóban, amikor is Mariont zuhanyzás közben megkéselik.

  Azért is érdekes ez a jelenet, mert ezelőtt a film előtt még nem volt olyan alkotás, amiben egy híres színésznő harminc perc után meghalna. Ezeket a képsorokat több mint hetvenszer vették fel újra, hogy tökéletes legyen. Bár az előbb azt ecseteltem, hogy Hichcock nem volt tudatában annak milyen jelentős dolgot hagy hátra a világnak, a tény, hogy ennyire a tökéletességre törekedett talán mégis rámcáfol.

  Maga a film 1960-ban készült és ahhoz képest is elég rémisztő, hogy korai alkotásról volt szó és nem álltak még olyan effektek és hanghatások a rendező repertoárjában mint a mai horrorfilm készítőknek. Számomra az is meglepő és érdekes volt, hogy a zuhanyzós jelenetnél egyetlen egyszer sem ér az áldozathoz a kés , vagy hogy egyáltalán nem mutatnak durva képsorokat. Emlékszem először úgy 12 évesen láttam és halálra voltam rémülve.

  A lány eltűnése után Sam Loomis (John Gavin),  Marion szerelme és húga, Lila Crane (Vera Miles) indul a keresésére. Még egy magánnyomozót is fel fogadnak, Milton Arbogast (Martin Balsam), akinek figurája szintén nagyon híressé vált. A magánhekus felkeresi a motelt  és fényt derít a titokra , bár ezt a nézők természetesen nem tudhatják meg, mivel Milton sose lépi át mégegyszer a motel kapuját.

  Ezután Sam maga indul a Marion keresésére. Sikerül elkapniuk a tettest, aki nem más mint Norman Bates, aki halott anyja ruhájába öltözve tudathasadással küzdve gyilkol. Alakja egy valóságos wisconsini sorozatgyilkost ábrázol. Amikor a filmet bemutatták elég langyos volt a fogadtatás, de egy-kettőre megteltek a mozik és kígyózó sorok bizonyították sikerét. Ez volt az első olyan film, ami természetfeletti lények, vámpírok, vérfarkasok vagy szellemek helyett nagyon is valóságos emberi szörnyeteget mutatott be.

  Hichcock skizofrénes mozija után Hollywood ontotta magából a tudathasadásos horrorfilmeket, kisebb-nagyobb sikerrel. Persze a Psycho mindegyiknek az alapja és nem is nagyon sikerült ennél eredetibb alkotást létrehozni azóta sem.

  A film megtörtént eseten alapszik.

  Ha szeretitek a klasszikus fekete-fehér filmeket és a horrorműfajt tökéletes választás egy péntek esti kikapcsolódásra. Ijesztő, zseniális, felülmúlhatatlan.

  Wunder Eszter

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon