MENÜ
 • A klasszikusok – Az ördögűző

  "Nem tudom mért van, hogy a gyerekek mindig ijesztőbbek egy horrorfilmben, mint egy baltás gyilkos."

  Az egyik legfélelmetesebb horror filmnek a mai napig Az ördögűzőt tartják – nem véletlenül, hiszen minden adva van hozzá. Max von Sydow (Hetedik pecsét, Különvélemény, Csodás Álmok jönnek), Ellen Burstyn (Rekviem egy álomért, Vagány nők klubja) és természetesen a legijesztőbb elemek egyike: egy tizenéves kislány. Nem tudom mért van, hogy a gyerekek mindig ijesztőbbek egy horrorfilmben, mint egy baltás gyilkos. Elég ha egy sötét szobában, gyenge megvilágítás mellett valamelyik sarokban suttogni kezdenek, máris berezelek. Egyre több horrorfilmben alkalmazzák ezt a fajta ijesztgetést, vagy nevezzük inkább lelki ráhatásnak.

  Az ördögűzőn kívül jó példa erre, szintén a hetvenes években megjelent Ómen vagy a napjainkban nagy sikert aratott Paranormal Activity. Az Ördögűző 1973-ban készült, rögtön elnyerte a horror kedvelők tetszését, és ha másról nem is a zenéjéről mindenkinek ismerős lehet.

  A film egy kislányról (Regan Macneil) szól, akit megszáll az ördög. Az anyja kétségbeesetten próbálja kideríteni mi történt vele, és mindent megtesz hogy segítsen rajta. Az orvosok tanácstalanul állnak a kislány viselkedése előtt, ami kedves aranyos tizenévesből, trágár, perverz felnőttet csinál. Regan állapota egyre jobban romlik, míg végül az anyja egy tiszteleteshez fordul, hogy űzze ki a gonoszt a lány testéből.

  A papot Max von Sydow alakítja, aki szerény véleményem szerint egy élő legenda, nem kisebb filmekben tűnik fel, mint a Menekülés a győzelembe, Hasznos Holmik, Dredd Bíró, Que Vadis?. Zseniális, keresve se találhattak volna megfelelőbb színészt a szerepre. Van valami a kiállásában, a stílusában, amitől én is rögtön arra gondolok, hogy mindent képes megoldani. Azt, hogy a Max von Sydow sikerrel jár- e nem árulom el, de akad egy segítő társai is Damien Karras atya személyében, aki okkult tudományokkal foglalkozik és rengeteg ismerete akad a gonosz erőkről.

  Feltűnik továbbá a filmben a klasszikus művek elkerülhetetlen karaktere a barna ballon kabátos nyomozó, aki fényt szeretne deríteni a furcsa eseményekre a Macneil lány körül. Nem mellesleg a nyomozót Lee J. Cobb játssza, aki a Tizenkét dühös emberben ismerhettünk meg, Henry Fonda oldalán. A filmnek több folytatása is készült, kevesebb sikerrel, ami általában a második részek sorsa. Rögtön a horrorműfajból, lehet példát találni a nagy sikerű Kör második része hatalmas csalódás volt a nézők számára.

  A film eleje elég vontatottan indul, de ha első tizenöt percet kibírjátok, igazán rémisztő horrorfilmbe csöppenhettek. Zseniális film, de ezt tényleg csak 18 éven felülieknek ajánlom, hisz rengeteg benne a trágár kifejezés, ami egy fiatalabb gyerek számára nehezebben emészthető. Nézzétek meg és rettegjetek ti is!

  Wunder Eszter

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon