MENÜ
 • A humorérzékünk is a szüleinknek köszönhető

  Egy tanulmány szerint a csecsemők 6 és 12 hónapos korunkban tanulják el a szüleiktől, hogy mit tartanak nevetségesnek.

  A New Hampshire-i Egyetem kutatói John Sparrow vezetésével 30 csecsemő részvételével folytattak le egy kísérletet, melynek során különböző helyzetekbe hozták a csecsemőket és szüleiket, adta hírül a Daily Telegraph-ban megjelent tanulmány.

  Eddig is tisztában voltak azzal, hogy a szülői érzelmi tükrözést alkalmazzák a 8 hónapos csecsemők, amikor egy helyzetben meg akarják állapítani, hogy az hordoz-e fenyegetést számukra. Kérdés viszont, hogy ez a visszajelzés fiatal korban, vagy más helyzetekben is előfordul-e.

  A mostani kísérlet során két közönséges helyzetben vizsgálták a csecsemők és a szülők reakcióját: képes könyvet nézegettek vagy kicsi piros szivacslabdát mutattak nekik. Később a helyzetek abszurdabbá tették azzal, hogy a képeskönyvet az egyik kutató fejére helyezték, aki közben azt mondogatta, hogy “zoop-zoop”, illetve a szivacslabdát az orrára húzták, miközben a “beep-beep” szavakat mondta, és bohócorrát böködte. A szülők feladata abból állt, hogy az utasításoktól függően vagy kifejezéstele arccal nézzék a kutatók, vagy pedig nevetve mutogassanak rá.

  Megfigyelték, hogy a 6 hónapos babák hosszabb ideig meredtek az abszurd eseményre, de reakciójuk nem függött a szülő reakciójától. Ugyanakkor alaposan megnézték a szülőt akkor, amikor az nevetett. A kutatók szerint az abszurd esemény és az azon való nevetés megfigyelése és összekötése lehet a magyarázta annak, hogy miként fejlődik ki a babáknál a humorérzék 12 hónapos korukra.

  A 12 hónapos kisbabák például akkor is nevettek az abszurd eseményen, ha a szüleik kifejezéstelen arcot vágtak.

  “12 hónapos korukra a gyerekeknek, úgy tűnik, elegendő élettapasztalata van ahhoz, hogy saját maguk döntsenek, legalábbis abban, hogy mit tartanak nevetségesnek” – magyarázta Gina Mireault, a tanulmány egyik szerzője.

  Forrás: metropol

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon