MENÜ
 • A Hold egykor a Föld egy darabja lehetett

  A Science magazinban megjelent tanulmány választ kínál néhány eddig megválaszolatlan kérdésre a Hold keletkezésével kapcsolatban.

  Egy, a Science magazinban szerdán, Sarah Stewart és Matija Cuk tollából megjelent tanulmány arra a kérdésre igyekszik választ adni, hogy miért hasonlít a Föld szerkezete és kémiai felépítése olyan nagy mértékben a Holdéhoz.

  Az írás tanúsága szerint a Hold egykor a Föld egy része volt, és amikor a Hold keletkezett, a Föld jóval gyorsabban forgott saját tengelye körül, olyannyira, hogy egy nap mindössze két-három órából állt. Mivel ilyen gyorsan forgott, a centrifugális erő pedig lehetővé tette, hogy Hold keletkezzen. A tanulmány szerint a Föld később elérte mostani forgási sebességét, amely lehetővé tette a megfelelő gravitáció kialakulását köze és a Hold között, így kialakítva a ma is látható pályáikat.
  A tanulmányban állított feltételezések és a ma uralkodó elképzelés között annyi különbség van, hogy míg a legtöbben azt tartják, hogy egy másik bolygóval történő ütközés során szakadt ki a Földből a Hold anyaga, mely aztán a gravitáció és a súrlódás miatt alakult jellegzetes formájúvá, Stewart és Cuk szerint legvalószínűbb, hogy nem történt ütközés. Csupán a centrifugális erő szakította ki a Holdat alkotó kőzeteket a Föld anyagából.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon