MENÜ
 • A hiénák még számolni is tudnak

  Brit kutatók szerint a hiénák értelmi képességei eléri a főemlősökét.

  Egy új felfedezés alapján a hiénák ugyanolyan okosak, mint az emberszabású majmok. A Daily Telegraph Sarah Benson-Amramot, a St Andrews Egyetem tudósát idézte a felfedezéssel kapcsolatban:

  “A hiénákról az terjedt el, hogy ostoba dögevők, valójában azonban újításra képesek és technikai problémák megoldására. A foltos hiénák ráadásul meglehetősen ügyesen oldanak meg közösségi problémákat és a gondolkodásnak olyan jeleit mutatják, mint néhány főemlős”.

  Amram többek között húst tartalmazó doboz felnyittatással tesztelte a hiénák értelmi szintjét. Néhány állat csak pár módon próbálkozott a doboz kinyitásával, ám akadtak, amelyek sokféleképpen kísérleteztek: harapással, felborítással, “aláaknázással”, voltak olyanok is, akik árkot ástak a doboz alá, hogy úgy próbáljanak hozzájutni az élelemhez. Továbbá megfigyelték, hogy azok a hiénák, amelyeknek egyszer sikerült a dobozt kinyitniuk, képesek voltak az ismétlésre, és már gyorsabban végeztek a feladattal, azaz tanultak az előzményekből.

  Ilyen szellemi fürgeséget korábban a tudományos világ csak az embernek és pár főemlősnek tulajdonított, idővel azonban “előléptette” a varjakat, galambokat, polipokat, kutyákat és még a birkákat is.

  Sőt a doboz kinyitásával kudarcot vallott hiénák is feltalálták magukat: egyikük megvárta, míg társa sikerrel járt, majd villámgyorsan elhappolta előle a húst.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon